του βιβλίου «Φρανσίσκο ντε Μιράντα: Φιλέλληνας, πρόδρομος και ήρωας της Λατινοαμερικάνικης Ανεξαρτησίας», στο Ινστιτούτο Θερβάντες.
Η εκδήλωση άρχισε ακριβώς στις 7 με χαιρετισμό από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες κ. Βίκτωρ Ανδρέσκο Περάλτα (Víctor Andresco Peralta)
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Επιτετραμένος της Πρεσβείας της Χιλής κ. Μαρτίν Δονόσο (Martin Donoso) και στη συνέχεια η επίσης Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κα. Ασδίρις Κιντάνα (Hasdiris Quintana).
Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο διευθυντής των Εκδόσεων Νότιος Άνεμος κ. Βασίλης Καρναβάς.
Για το βιβλίο και τις σχέσεις των λαών μίλησε ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρίστος Λούκος.
Και φυσικά ο καθηγητής Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ.
Δυο παλιοί φίλοι (Στράτος Δουκάκης-Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ)
Στιγμιότυπα...
Λίγα λόγια για τον ήρωα:
Ο Φρανσίσκο ντε Μιράντα, όπως αναφέρει πολύ εύστοχα η μεταφράστρια του βιβλίου Μαρία Δαμηλάκου στον πρόλογό της, ήταν από τους άνδρες της ιστορίας που πήγαν «νωρίς» στο «ραντεβού» με την ιστορία, δηλαδή συνέλαβαν μεγάλα και φιλόδοξα οράματα για τα οποία οι κοινωνίες τους δεν ήταν ακόμη έτοιμες.
Θα επαναλάβω ότι ήταν ο πρώτος πολίτης της αμερικανικής ηπείρου που επισκέφτηκε τον ελληνικό χώρο, το 1786, θέλοντας να εμπλουτίσει τα διαβάσματά του με τη ζωντανή επαφή με πολλά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού των ελληνικών, μυκηναϊκών και μινωικών λαών, που είναι οι πρόγονοι του δυτικού πολιτισμού.
Ο Μιράντα είναι ο μόνος από τους ήρωες της Λατινικής Αμερικής που αγωνίστηκε σε τρεις απελευθερωτικές επαναστάσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1781, στη Γαλλία το 1792/93 και στην Ισπανική Αμερική το 1808 και το 1811/12. Είναι ο πρώτος που συνέλαβε μια Λατινική Αμερική ελεύθερη, ενωμένη, στην οποία θα ζούσαν ειρηνικά και αδελφωμένα διαφορετικοί λαοί, γλώσσες, θρησκείες και πολιτισμοί.
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ