«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

15 Δεκ 2006

ΚΥΡ για ένα καλύτερο 2007



Κάνοντας αντίπραξη στον φίλο ΕΡΜΗ στο blog του με τίτλο: ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΩΡΟ
Αρκά εσύ, Ερμή, ΚΥΡ εγώ κι ότι προκύψει...


Του Δημ. Γκιώνη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
«Ο ΚΥΡ είναι όπως και ο Αϊ-Βασίλης! "Χτυπάνε" και οι δύο την περίοδο των εορτών. Ο Άγιος με τα δώρα του και ο ΚΥΡ με το δώρο-ημερολόγιό του. Ένα λεύκωμα που έχει μέσα εκατοντάδες χαμόγελα με τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Παρελαύνουν οι κοριοί, οι νταβατζήδες, οι τηλεδικαστές, τα πουλερικά, τα γρηγορόσημα και δεκάδες άλλες γελοιογραφίες για μια γελαστή "Καλή χρονιά"».Πού να πρωτοσταθείς στο νέο άλμπουμ; Ξεπερνάμε το πολλά υποσχόμενο εξώφυλλο και προχωράμε.Ο ΚΥΡ, βέβαια, εκφράζεται με σκίτσα, σύνθετα και μη, με βασικούς ήρωες (τρόπος του λέγειν) ένα ζευγάρι, πασχόντων κυρίως, συμπολιτών μας. Ελόγου μας, με λίγα λόγια.Για να δούμε:Η κυριαρχία (πιο σωστά η δυναστεία) της τηλεόρασης είναι αισθητή από τον πρώτο μήνα: «Είμαι η γραμματεύς του κ. υπουργού! Ο κ. υπουργός δεν ξέρει ακόμη αν είναι και σήμερα υπουργός! Θα το ξέρει μετά το δελτίο ειδήσεων...», απαντάει στο τηλέφωνο η ιδιαιτέρα.Και πιο κάτω, αμεσότερα ο άντρας σε μια γυναίκα, ατενίζοντας ένα σωρό από σκουπίδια: «Κάθησα και βλέπω σκουπίδια γιατί μου χάλασε η τηλεόραση! Το ίδιο είναι...». Υπέρτιτλος: «Τηλεδικεία!»
Και ακόμα πιο κάτω, η σύζυγος στον σύζυγο που είναι ξαπλωμένος δίπλα της στο κρεβάτι: «Μήτσο... αισθάνομαι κάτι σκληρό κάτω απ' το στρώμα...». Και ο σύζυγος: «Εγώ, αποκλείεται! Κρυφή κάμερα θα 'ναι...».Στο σεξ παραπέμπει μια άλλη γελοιογραφία, με αφορμή τη γρίπη των πουλερικών. Η σύζυγος τηλεφωνεί δίπλα στον ξαπλωμένο σύζυγο: «Υπουργείο Υγείας; Ακούστε... Έχουμε εδώ στο σπίτι ένα πουλί ψόφιο!... Μήπως μπορείτε να στείλετε ένα συνεργείο να το εξετάσει; Ανησυχώ!».Η σειρά του κυκλοφοριακού: Ο άντρας κοιτάζοντας από το παράθυρο ένα πλήθος στριμωγμένων αυτοκινήτων: «Σε λίγα χρόνια οι Αθηναίοι θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες! Σ' αυτούς που βρήκαν να παρκάρουν και σ' αυτούς που ψάχνουν ακόμη».Και μια γεύση από τον Τύπο στη... λίθινη εποχή. Ένας πρωτόγονος προχωράει κουβαλώντας στη ράχη του έναν τεράστιο όγκο «τούβλων»: «Είναι πολύ κουραστικό ν' αγοράζεις κυριακάτικη εφημερίδα τη λίθινη εποχή! Είναι γεμάτη ένθετα».Παραμένει άχαρο να περιγράφεις μια χιουμοριστική εικόνα κατά το ήμισυ. Πολύ περισσότερο, όταν δεν είναι δυνατό να τα περιλάβεις όλα. Πράγμα που σημαίνει ότι αφήνεις τα περισσότερα -κι ενδεχομένως τα καλύτερα- απ' έξω.
Mithymnaios

2 σχόλια:

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!