«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

16 Δεκ 2006

Το Laptop των $ 100



Ο μικρός πράσινος υπολογιστής που ακούει στο όνομα $ 100 laptop, εκτός από γνωστός και ως «λάπτοπ των φτωχών» είναι γεγονός. Και το σπουδαιότερο; Αποκλειστική έμπνευση ενός Έλληνα: του Νικόλα Νεγκρεπόντε.
Όλα ξεκίνησαν πριν κάποια χρόνια, όταν ο Νεγκρεπόντε ταξίδεψε στην Καμπότζη για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων σχολείων. Το μεγάλο σοκ ήρθε όταν συνειδητοποίησε ότι το να χτίσει ένα ολόκληρο σχολείο τού κόστιζε 15.000 δολάρια, ενώ για να εξοπλίσει κάθε μαθητή με ένα λάπτοπ που να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του (γεννήτρια για ρεύμα, ίντερνετ μέσω δορυφορικής σύνδεσης κ.λπ.) το κόστος έφτανε στα 2.000 δολάρια κατά κεφαλή!
Ο κάθε μικρός μαθητής που θα αποκτήσει τον μαγικό αυτό υπολογιστή θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, στη μεγαλύτερη δεξαμενή γνώσεων της εποχής μας, ενώ θα μπορεί να εμπλουτίζει τις γνώσεις του χάρη στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα είναι εγκατεστημένα στο λάπτοπ. Και φυσικά θα βρίσκεται μόνιμα σε δίκτυο με τους συμμαθητές του, έτσι ώστε όχι μόνο να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους στη διάρκεια του μαθήματος, αλλά και να μπορεί να δουλεύει καλύτερα και πιο ομαδικά.
Να κάτι τέτοιοι Έλληνες είναι που η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει εδώ, αλλά...

Mithymnaios

3 σχόλια:

  1. Ο τύπος αν ζούσε στην Ελλάδα θα αποτύγχανε. Οι πλέον επιτυχημένοι Ελληνες είναι αυτοί που ζουν εκτός Ελλάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί, ρε γαμώτο, η Ελλάδα πάντα να διώχνει τα παιδιά της; Και ωα 'ταν μόνο αυτός; Τι να πω...
    Αυτοί όμως, έξω, δεν έχουν Τριανταφυλλόπουλους, ούτε Χατζηνικολάους, ούτε Κακαουνάκηδες, ούτε Τράγκες, ούτε... ούτε... Αμ' τι νόμιζαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη σας ξεγελά η παιχνιδιάρικη εμφάνισή του laptop $100. Τα «αφτάκια» του είναι αναμεταδότες ταχύτατης ασύρματης διαδικτύωσης, έχει ενσωματωμένη κάμερα, εξαιρετικά ηχεία, μπορεί να πάρει εξωτερικό φορητό δίσκο... Δέχεται ακόμη και την προσθήκη Microsoft Windows σε μνήμη SD.
    Οπότε είναι περίπτωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!