«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

8 Ιουλ 2023

Στην ανελέητη κάψα του Ιουλίου

Ώρες μεσημεριάτικες κι όλα τριγύρω μου στην απόχρωση του ακαθόριστου. Το γραφτό που προετοιμάζω σεργιανίζει, για άλλη μια φορά, στο μονοπάτι των στοχασμών… Ώρα 12:57’ ακριβώς! Ανεξήγητο πως και γιατί τα περιθώρια που μου έδωσε η πρωινή διαύγεια δείχνουν να εξαντλήθηκαν. Η ψυχή σε αναρχία. Το πλάνο χαμένο κι οι αποχρώσεις παραμένουν απροσδιόριστες και… ακαθόριστες. 
Ούτως ή άλλως –με όση συνέπεια κι αν εφοδιάστηκα– επαρκώς προετοιμασμένος, σε μια συνεπαρμένη στιγμή επιβεβλημένης ραστώνης όλα μπορούν να συμβούν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα «καθώς πρέπει» και τα «όπως πρέπει» πάνε στην άκρη. Τα διαβάσματα, οι φωτεινές σκέψεις, τα ονειροπολήματα, οι σημειώσεις, τα εύλογα νοήματα, όλα παραδομένα στην ανελέητη κάψα του Ιουλίου. 
Με λίγα λόγια η σκέψη φθίνει, στερεύει, η έμπνευση δυστροπεί. Το σεργιάνι του λόγου βραδυκίνητο, νωχελικό. Ζαλίζεται ο χρόνος, δεν υπολογίζει την ανάγκη μου. Παραμερίζει κάθε ενδεχόμενο ευαισθησίας. Δεν αφουγκράζεται την ψυχή μου που πάντα, ό,τι εκείνη του ζητούσε, απλόχερα της έδινε.


Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν και με την οικειότητα του ενικού που συνήθως επικοινωνώ, έχω να πω ότι εδώ, γκρεμίζεται απρόσμενα η συνέχεια. Τα χάσματα της φαντασίας και τα τεχνάσματα της πλήξης εμποδίζουν την όποια εξέλιξη στο γραφτό μου. Δεν έχω λόγους να συνεχίσω όσο τα χάσματα διευρύνονται. Δεν θα μπορέσω να καθορίσω το υπόλοιπο του κειμένου. 
Βάζω τελεία. Κλείνω απλά τα μάτια και κάνω πως δεν το βλέπω. Την τελευταία παράγραφο –το λέω τώρα– την είχα ετοιμάσει εκ των προτέρων, ωστόσο την κρατάω εκτός. Λυπάμαι, αλλά, όχι, δεν θα αναφέρω το παραμικρό για την τελευταία παράγραφο. 
Την αφήνω στην ανελέητη κάψα του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!