«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

3 Απρ 2008

Η Μήθυμνα της συνέχειας (Μέρος 4ο)

Σ’ ένα τόπο όπως η αρχαία Μήθυμνα, τόπο της αρμονίας και της μουσικής, από τον 7ο ως τον 5ο π.Χ. αιώνα, ακμάζουν οι Τέχνες και τα Γράμματα. Η καλλιτεχνική αγωγή των Μηθυμναίων ήταν φημισμένη παντού. Ανέδειξε πολλούς και σπουδαίους ανθρώπους με πρώτο και καλύτερο τον Αρίωνα τον κιθαρωδό, δημιουργό του χορικού λυρισμού και διαμορφωτή του διθύραμβου. Εκείνος ήταν που έδωσε μια άλλη μορφή στο χορό, όπου αντί του αυλού έβαλε την κιθάρα, κάνοντάς τον ρυθμικά σεμνό δίνοντας ένα χαρακτήρα υποβλητικό και παθιάρικο. Ο μύθος με το δελφίνι που η γλυκύτητα της κιθάρας του το μάγεψε, όταν τον πέταξαν στη θάλασσα, εκείνο τον πήρε στη ράχη του και τον έβγαλε στη στεριά, είναι γνωστός. Στη Μήθυμνα έγραψε την ιστορία του Δάφνη και της Χλόης ο πρώτος μυθιστοριογράφος του αρχαίου κόσμου Λόγγος. Μηθυμναίος και ο μεγάλος ιστορικός της Λέσβου Μυρσίλος, αλλά και ο έτερος ιστορικός Ερμείας. Επίσης ο επικός ποιητής Τέλεσης, ο εποποιός Θεόλυτος, ο φιλόσοφος Εχεκρατίδας, αλλά και ο αστρονόμος Ματρικέτας.
.

Όπως στα αρχαία έτσι και στα νεώτερα χρόνια, η Μήθυμνα ανέδειξε πολλούς λογίους. Η πνευματική και πολιτιστική παράδοση έμεινε αλώβητη ακόμα και στα χρόνια της σκλαβιάς. Σπουδαίες και εξέχουσες μορφές ο πρωτοπόρος δημοτικιστής, μαζί με τον Ψυχάρη και τον Πάλλη, λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης (1849-1923) καθώς και ο δάσκαλος πατέρας του Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης. Ο Ζαφειράκης Υπανδευμένος, συγγραφέας και πολιτικός με εξαιρετική μόρφωση. Ο νομικός Δημήτρης Σάββας, ο διακεκριμένος νομομαθής-ποινικολόγος Γεώργιος Τράμπος και πολλοί άλλοι. Στα επόμενα χρόνια οι λογοτέχνες Ηλίας Βενέζης ο οποίος δεν γεννήθηκε στη Μήθυμνα αλλά έζησε εκεί κι εκεί είναι θαμμένος. Ο Μήτσος Καμίτζος, η Κλειώ Σάββα, ο Μήτσος Τσιάμης, ο Γιώργος Τσαλίκης, οι αδελφοί Νάσος και Φαίδων Θεοφίλου. Κι εδώ φοβάμαι πως ίσως αδικήσω μερικούς που ίσως έχω παραλείψει. Δεν θα ήθελα όμως να αφήσω απ’ έξω τους «εξ επιλογής τους» κατοίκους της, όπως ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος κι ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1860 και δώθε, η πνευματική ζωή της Μήθυμνας βρίσκεται στο απόγειό της με την ίδρυση του πνευματικού Μορφωτικού Σωματείου «Αδελφότης των Μουσών», και τη σπουδαία βιβλιοθήκη της Μήθυμνας, για την οποία θα γράψουμε στην επόμενη ανάρτηση. Το 1933 ιδρύεται ο «Φιλοτεχνικός Όμιλος Αρίων» στη συνέχεια ο «Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων η Αγάπη», η «Φιλολογική Στέγη Εφταλιώτη» και στα πιο πρόσφατα στη δεκαετία του ’60 το τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Επίσης γίνονταν κάθε χρόνο πλήθος συνέδρια, όπως το Συνέδριο Μεσόγειος-Ευρώπη με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Συμπόσια Αιγαίου αλλά και διάφορες άλλες πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές και ποιητικές βραδιές και τόσα άλλα. Τη Μήθυμνα έχουν «υμνήσει» με πίνακές τους οι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου, ο Ζουμπουλάκης, ο Γραμματόπουλος, ο Ραζής. Στα σοκάκια του περπάτησαν ο Πικιώνης, ο Τσαρούχης, ο Μπέργκμαν, η Ραλού Μάνου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Πίτερ Μπρουκ, ο γλύπτης Τάκης και πλήθος άλλων.
Καλλιτέχνες και πνευματικοί δημιουργοί πέρασαν και περνούν. Τους ταιριάζει ο τόπος!
(συνεχίζετα)



Μηθυμναίος

33 σχόλια:

  1. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Vinho, I hope you enjoy. The address is http://vinho-brasil.blogspot.com. A hug.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηθυμναιε μου
    και το ταξιδι συνεχιζεται οπως ελεγε κι ενας φιλος μου καποτε ...

    Για το υπεροχο αυτο ταξιδι...πολλα ευχαριστω

    κ
    α
    λ
    η μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο ζω μαθαίνω, Στράτο, είσαι άξιον τέκνο της Μήθυμνα, ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες επειδή το επόμενο σχόλιο μου είναι στα καστελιάνικα ισπανικά.
    Amigo Strato las fotos en su blog son una maravilla, la música y la canción un deleite del alma.
    La tierra que te vio nacer debe estar orgullosa de un hijo más, comparable con sus famosos hijos de los antepasados y corrientes.

    Gabriel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ faraona,

    Ακριβώς, έτσι είναι, καλή μου νησιώτισσα, το ταξίδι συνεχίζεται. Ένα ιστορικό ταξίδι είναι της μικρής μου πατρίδας που θέλησα με σύντομες δόσεις να το προσφέρω στους φίλους επισκέπτες μου.
    Εγώ θα πρέπει να σ' ευχαριστήσω για τη χαρά που μου δίνεις αφήνοντας εδώ τα σχόλιά σου.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ pylaros,

    Φίλε μου, έτσι είναι "αεί διδασκόμενοι"! Είναι η αγάπη που νιώθουμε όλοι για τον τόπο που μας γέννησε. Φοβάμαι μήπως και το παρακάνω.
    Muchas gracias por tus elogios, me contenta que mi blog puede dar estos deleites a los visitantes y amigos. Yo no se si merezco estar a lado de estos personajes, no lo creo, me falta mucho. Solo hago mi deber y esto me vasta. No espero nada a cambio.
    Yo soy orgulloso de mi tierra.
    Saludos cordiales.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Me εντυπωσιαζει το νησί σου Στράτο.
    Τόσους πνευματικούς ανθρώπους !!!!!
    Τόση ομορφιά !!!
    Και η αφήγησή σου απλή,αφήνει τα γεγονότα και τα πρόσωπα να περνάν
    ένα ένα μπροστά μας με το δικό του φωτοστέφανο το καθ'ένα.
    Ωραία η ιδέα της ιστορικής και πολιτιστικής αφηγηματικής αναδρομής του τόπου σου.

    Σπυρος Δαρσινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Σπύρο,

    Δίχως αμφιβολία, το νησί της Λέσβου ευνοήθηκε τόσο από τους θεούς που δεν έπαψε να γεννάει πνευματικούς ανθρώπους. Φτάνει να θυμηθούμε την "Λεσβιακή Άνοιξη"!
    Εδώ όμως, πρόκειται για τα τέκνα της Μήθυμνας και μόνο, ούτε καν του Δήμου Μήθυμνας! Γιατί τότε θα έπρεπε να κατονομάσω και τον Μυριβήλη και τον Βαλέτα και τον Καρίπη και τόσους άλλους που είναι από τα γύρω χωριά του Δήμου Μήθυμνας.
    Πάντως σ' ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι έχω απομακρυνθεί πολλές μέρες μακρυά από Μυτιλάϊνα...
    Με σκάλωσες τώρα. Θα επιστρέψω συντομότερα.
    Συγχαρίκια για τη μυσταγωγία.
    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μετα απο καιρο ακουω ωραια μουσικη και ας χαθηκα...καλησπερα και να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου!

    ..Μήθυμνα, τόπο της αρμονίας και της μουσικής..

    Ομορφιά!
    Ανοικτή καρδιά και πρόθυμο χαμόγελο.
    Ευαισθησία και πνευματικότητα.

    Σε ευχαριστούμε, Στράτο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειναι γεγονός Στράτο πως κάθε νησί έχει την πνευματικη του φωλιά ,η Νάχος έχει την Απείρανθο,η Παρος έχει τον Μαρμαρά,η Σάμος έχει το Πυθαγόρειο και η Λεσβος έχει την
    Μήθυμνα.Ίσως οι ηχοι εκεί να μην απλώνονται και να γίνονται νότες στην σύγκλιση της αύρας του βουνού με της θάλασσας ,της ομορφιάς με της αρμονίας και απο κει να πέφτουν σαν απαλή βροχή στις αισθήσεις όσων γενιούνται σ'αυτό τον πνευματικό θόλο του κλειστού κύκλου με τους απέραντους ορίζοντες.Ίσως....

    σπύρος δαρσινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ gremiii,

    Καλώς ήλθες πατριωτάκι,
    Μυσταγωγία; Μπα, μια σύντομη αναδρομή, θα έλεγα και μόνο...
    Μιας και ήλθες θα περάσω κι εγώ να δω τα δικά σου.
    Σ’ ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ argentina:_hellas,

    Καλησπέρα φίλε, που χάθηκες... Πέρασε καιρός δίχως να σε δούμε από εδώ.

    Por Dios, che, no te pierdas tanto, aunque sea un saludo, un buenos días, por lo menos!
    Un abrazo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @mareld μου,

    Υακινθάκι του Λεβάντε, ομορφιά μου εσύ! Πεθύμησα τους χρησμούς σου. Όσο για ανοιχτή καρδιά και πρόθυμο χαμόγελο, διαθέτουμε, βεβαίως... κι ευαισθησία, το άλλο είναι μεγάλος λόγος... (προσωπικά εννοώ...)
    Ρίξε, σε καμιά ώρα, μια ματιά στο «Για αγαπημένους απόντες...»

    Έχεις την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Σπύρο, φίλε μου,

    Όχι μόνο κάθε νησί, κάθε τόπος θα έλεγα, είναι φυσικό! Κατά τα άλλα όλα αυτά που λες είναι μεγάλες αλήθειες, ελπίζω και οι γενιές που έρχονται να δέχονται στις αισθήσεις τους αυτή την αύρα και να έχουν πάντα εμπρός τους αυτούς τους απέραντους ορίζοντες. Θα είναι καλό για όλους.

    ... και τη δική μου αγάπη φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σήμερα κατά τις 11 στην ΕΤ1 έβλεπα Μόλυβο και ένα αρχοντικό διατηρητέο, με φοβερή εσωτερική διακόσμηση στην οροφή.
    Είστε άρχοντες; τελικά εκεί κάτω...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ φυρδην-μιγδην,

    Μπράβο Γλαρένια μου, κι εγώ το είδα ευτυχώς! Κάποιος φίλος με είχε ειδοποίησε το πρωί, στο κινητό μου, ενώ περπατούσα στον Υμηττό κι έτσι το πρόλαβα και δεν το έχασα. Ναι, έχει μερικά τέτοια σπίτια ο Μόλυβος και τα έχουν διατηρήσει.
    Να 'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα, Φίλε μου!

    Αναρωτιέμαι..απλά..εάν δεν έχεις εσύ πνευματικότητα..ποιος έχει;
    Όσο για τους χρησμούς μου..δυστυχώς από πολύ μικρή μια και οι καταστάσεις μου είχαν αφαιρέσει τη μιλιά..μιλούσα με αποφθέγματα..και η ζωή με πίεσε τόσο που προχθές ο Νικολάς μου έγραψε τα παρακάτω και με έβαλε σε σκέψεις..

    http://www.elpais.com/articulo/semana/Risa/milagros/elpepuculbab/20080329elpbabese_3/Tes

    Tu llevas un SOL en tu alma y el sentido del humor mas grande capaz de convertir lo mas serio en una tonteria, hay que celebrarlo Marinetta, y..... bueno tengo que salir coooorriendo a contar trivialidades..

    Να μου είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άστο αυτό για την πνευματικότητα, αυτή απ' όλους εσάς, τους φίλους, τη ρουφάω...
    Βλέπεις κι ο Νικολάς τα ασήμαντα κυνηγάει...

    ... y es verdad amiga este SOL tú lo llevas en tu alma, no te conozco como Nicolas, simplemente lo siento. Así que no esperes... A celebrarlo!!!
    En el erticulo de EL PAIS, leí cosas interesantes y unas preguntas que yo a veces me las hago. P.ej: ¿Por qué tiene mejor prensa la desgracia que la felicidad? ¿Por qué tiene tan poco prestigio el humor?

    Y tambien me gustó esto de Eduardo Mendoza: Una cosa bonita de la religión griega es que los dioses no se meten en la vida de los humanos. Viven en niveles distintos. Sin embargo, en el cristianismo o en el judaísmo Dios es omnipresenteb.

    Que tengas un feliz y maravilloso Domingo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μη κοιτας που δε γραφω παντα, τα διαβαζω ομως ολα. Αυτο θα πει αγαπη για την πατριδα σου. Οταν μπαινω εδω Στρατο μετατρεπομαι αυτοματα σε..δεσποινελλι. Σε φιλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ δεσποινέλλι,

    Σ' ευχαριστώ μουρέλ(ι)μ! Έτσι το λένε στα μυτιληνιά.
    Καλά ακόμα στην Ουάσιγκτον; Και η Βιέννη;
    Να 'σαι καλά κορίτσι μου.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μηθυμναίε, μου βάζεις ιδέες για το Πάσχα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το υπέροχο νησί σου. Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή επιστρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ eva stamou,

    Εύα χαθήκαμε! Η ιδέα σου είναι τέλεια. Θα προτιμούσα το καλοκαίρι να 'μαι κι εγώ εκεί. Αλλά και το Πάσχα δεν είναι άσχημα. Το νιώθεις καλύτερα.
    Αν το αποφασίσεις οι ευχές μου είναι να περάσεις υπέροχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εσένα θα πρέπει να σε ανακηρύξει επίτιμο δημότη η Μήθυμνα αφού θα μας φέρεις όλους εκεί, με τη νοσταλγία που μας προκαλείς με τα άρθρα σου! Βλέπω τη Μήθυμνα να γεμίσει μπλογκεράδες φίλους του Στράτου μας!

    Καλημέρα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ γητεύτρια,

    Καλή μου φίλη, είμαι δημότης Μήθυμνας και οι τιμές δεν μου πάνε, άλλωστε όλα αυτά είναι μια δική μου πρωτοβουλία και δεν αποβλέπουν σε τίποτα, παρά μόνο στην αγάπη που νιώθω γι' αυτή τη μικρή μου πατρίδα που μου έλειψε για 41 χρόνια!
    Τιμή και χαρά μου να έλθετε όλοι να γνωρίσετε αυτόν τον τόπο και, ποιος ξέρει, ίσως να κάνουμε μια πανέλληνια σύναξη "μπλογκεράδων". Δεν είναι και άσχημη ιδέα...
    Καλημέρα, φίλη μου, πολλά φιλιά και σε σένα και να περνάς όμορφα στο μακρινό Λουγκάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στράτο μου,
    απολαμβάνω την Μήθυμνα! Είναι μεγάλη ξελογιάστρα.
    Γράψε κι άλλα να μαθαίνουμε.
    Να έχεις μια όμορφη μέρα.
    Βάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κανένα κοχύλι της πατρίδας σου περισσεύει για μένα;
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στράτο όμορφο αφιέρωμα στη πατρίδα

    υπέροχα!

    το καλοκαίρι εκεί, μα ξελόγιασες...

    την καληνύχτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @ Βάνα,

    Όντως ξελογιάστρα, Βάνα μου, εύχομαι πάντα να έχεις μια τέτοια διάθεση ώστε να την απολαμβάνεις, όπως και τη δική σου αγάπη: Τη Ζάκυνθό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ απάγγειο

    Όσα θέλεις, απάγγειο μου!!! Όλα για σένα!
    Καλημέρα... αργοπορημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ genna,

    Τζενάκι, που ήσουν και χάθηκες... χαθήκαμε μάλλον...
    Λες να μας κάνεις την έκπληξη το καλοκαίρι; Άλλωστε την εσύ την έχεις γευτεί. Θα σε περιμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. You do not have to devote hours at the gym or exert so substantially work and
    power in carrying out work out just to be able to tone your muscle tissues.



    Here is my webpage: The Flex belt review

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. The belt works to tighten your muscles by contracting them, and then relaxing them,
    and then repeating the motion, and it targets all the muscles in your abdominal section.


    Feel free to visit my blog post - http://jet.Groundctrl.Net

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!