Επί Γατελούζων, λοιπόν, ο Μόλυβος (είχε επικρατήσει, όπως είπαμε, τούτο το όνομα) αρχίζει να βγαίνει από την αφάνεια, ενισχύεται στρατιωτικά, επισκευάζεται το κάστρο του, αναπτύσσει την καλλιέργεια της ελιάς και το εμπόριο του λαδιού και αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς σταθμούς του Αιγαίου. Όλη αυτή η ακμή δεν θα κρατήσει για πολύ διότι στις 19 του Σεπτέμβρη του 1452, ύστερα από σθεναρή αντίσταση καταλαμβάνεται από τους Τούρκους. Αμέσως δεσμεύονται οι περιουσίες των πλούσιων Μολυβιατών, επιβάλλεται σκληρή φορολογία, αναγκάζοντας πολλούς να μετακινηθούν στα απέναντι παράλια αλλά και να ξενιτευτούν στην Ευρώπη. Έτσι ο Μόλυβος μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια οχυρωμένη τουρκόπολη.
Από το τέλος, όμως, του 18ου αιώνα, μπαίνουν τα θεμέλια μιας δεύτερης, πιο μακρόπνοης και πιο αξιόλογης αναγέννησής του. Οι Μολυβιάτες απομονώνουν οικονομικά τους Τούρκους και παίρνουν την τοπική οικονομία στα χέρια τους. Όμως το πιο σπουδαίο –και θετικό- της εποχής εκείνης ήταν οι φιλελεύθερες ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και τα κηρύγματα του Εθνικού Διαφωτισμού που φτάνουν ολοζώντανα από τις ευρωπαϊκές εστίες του Απόδημου Ελληνισμού (των Ελλήνων της Διασποράς) και αναστατώνουν τις συνειδήσεις των ντόπιων για πολιτική και πνευματική ελευθερία και πρόοδο. Αυτή την περίοδο και μέχρι την απελευθέρωση ο Μόλυβος θα πρέπει να καμαρώνει πολύ για τις επιβλητικές μορφές που ανέδειξε. Γι’ αυτές, όμως, θα αναφερθούμε σε επόμενα κεφάλαια.
Και μ’ όλα αυτά να συμβαίνουν, φτάνουμε στον πολυπόθητο Νοέμβρη του 1912 που μαζί με όλη τη Λέσβο έτσι κι ο Μόλυβος ανέπνευσε το ζωογόνο αέρα της Λευτεριάς! Κι ύστερα από αιώνες σκλαβιάς υψώθηκε στο ιστορικό του κάστρο η ελληνική σημαία.
Και μ’ όλα αυτά να συμβαίνουν, φτάνουμε στον πολυπόθητο Νοέμβρη του 1912 που μαζί με όλη τη Λέσβο έτσι κι ο Μόλυβος ανέπνευσε το ζωογόνο αέρα της Λευτεριάς! Κι ύστερα από αιώνες σκλαβιάς υψώθηκε στο ιστορικό του κάστρο η ελληνική σημαία.
Ίσαμε το 1923, ο τόπος δέχεται κύματα προσφύγων από τα μικρασιατικά παράλια, ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από την πανάρχαιη Ελληνική Αιολίδα και Ιωνία, που εγκαθίστανται στο χωριό, οπότε φεύγουν και οι τελευταίοι Τούρκοι με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Από το 1923 και πέρα, αρχίζουν και μπαίνουν, πλέον, γερά τα θεμέλια για την υλική και πνευματική ανασυγκρότηση μιας και το προσφυγικό αυτό στοιχείο γίνεται το δημιουργικότερο τμήμα του πληθυσμού του. Όλη όμως αυτή την αλματική πρόοδο έρχεται να ανακόψει η κατοχή των Γερμανών αλλά και ο εμφύλιος με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Από το 1923 και πέρα, αρχίζουν και μπαίνουν, πλέον, γερά τα θεμέλια για την υλική και πνευματική ανασυγκρότηση μιας και το προσφυγικό αυτό στοιχείο γίνεται το δημιουργικότερο τμήμα του πληθυσμού του. Όλη όμως αυτή την αλματική πρόοδο έρχεται να ανακόψει η κατοχή των Γερμανών αλλά και ο εμφύλιος με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Και είναι τότε, σ’ αυτή τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο της δεκαετίας του ’50, όταν η οικονομική δυσπραγία και η φτώχια οδηγεί στην αθρόα μετανάστευση, που «τείνει να λάβει αιμορραγική μορφή», παρουσιάζεται ο επιφανής συμπατριώτης μας, κοινωνιολόγος Μιχαήλ Γούτος που θα επιλέξει τον Μόλυβο για την εφαρμογή του οράματός του για κοινωνικό τουρισμό και θα βάλει τις βάσεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη τούτης της όμορφης γωνιάς της Λέσβου.
(συνεχίζεται)
Μηθυμναίος
Μηθυμναίος
Στράτο μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι να έχεις περάσει έναν ευχάριστο
χειμώνα και να περιμένεις την Άνοιξη
με ντουέντε..
Τότε μπορείς να απολαύσεις τις υπέροχες φωτογραφίες σου..έχουν ρομαντισμό, μαγεία..
.."μέσα στο κυανογάλανο πέλαγο του Αιγαίου, η Μήθυμνα ριζώνεται αμφιθεατρικά από την ακρογιαλιά μέχρι την κορυφή του γενοβέζικου κάστρου της, καμαρωτή και περήφανη. Από τη μια τα λιόδεντρα και τα πεύκα και από την άλλη η απεραντοσύνη της θάλασσας"..
"Η ομορφιά φτάνει και περισσεύει"
λέει ο φίλος μας ο Φαίδωνας..
αλλά για να την αντέξω από το δάσος του βορρά δύσκολο..
Έχω υπερβολικά κουραστεί..Φίλε μου..αλλά άστα τι να λέω..
Μπαίνει και ο Απρίλης και όπως όλους όσους με πλήγωσαν προτιμώ να τους υμνώ παρά να τους βρίζω..είναι και αυτό μια στάση ζωής..το κάνουν και οι Βουδιστές..καλό για να μην φωλιάζει καταχνιά στη ψυχή..
Βλέπεις ότι δεν απαντάω στα σχόλια..και ανησυχείς; Απλά πονάω λίγο έχτρα..και δεν λειτουργεί το μυαλό μου όπως θάθελα..θα περάσει..
Πίκρα!!!!
Έπεσε νεκρική σιγή στο σπίτι και για να τα συνεφέρω τα μικρά, τους έφτιαξα εκτός από ελληνικό φαγητό και ψωμάκια.
Σε σκέφτηκα..που είναι ο Φίλος μου.. να πάρει λίγα στο σπίτι του..
Να έχεις ένα καλό βράδυ!
Δεν το αντέχει η ψυχή μου να σε νιώθω με τόση πίκρα, δεν το αντέχω να σε πληγώνουν, δεν μπορώ να σε φανταστώ με καταχνιά φωλιασμένη στη ψυχή σου. Ας σε αφήσουν πια αυτοί οι πόνοι να ησυχάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου άφησα κι εγώ δυο λόγια στο Τζιβαέρι.
Το ζεστό μυρωδάτο ψωμάκι σου είναι σα να το έφαγα.
Σ’ ευχαριστώ!
Αγαπημένε μου, φίλε Στράτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρούμενο Απρίλη από το Νοσταλγία!
ΣΕ ευχαριστώ τόσο πολύ..!!
Kαλό και δημιουργικό μήνα Στράτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμενω ανυπομονα την συνεχεια ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Απριλη
Καλό μήνα. Διαβάζω με ενδιαφέρον την ιστορία του Μόλυβου και περιμένω τη συνέχεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι έχω κι εγώ δικαίωμα να πολιτογραφηθώ πολίτης της Μήθυμνας, μετα από τα τόσα πολλα κάλη της, μα ειδικώς τους ανθρώπους της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά φίλε Στράτο
saludos, con cariño
Gabriel
Καλά να βγάλουμε κι αυτόν τον μήνα, Στράτο. Πάντα σε διαβάζω και σε ακούω.(μουσική).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνέχισε..
Βάνα.
Στρατούλη μου, ήρθα στα πεταχτά για Καλημέρα, Καλό μήνα και φιλάκια! Είδα υπέροχες φώτο και το βράδυ θα διαβάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλούσκια!
@ mareld,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι με ευχαριστείς, βρε φιλενάδα, εγώ πρέπει να σ’ ευχαριστώ που μπορώ και σε επισκέπτομαι κι αναβλύζει η ψυχή μου δροσιά.
Κι εγώ από καρδιάς σου εύχομαι έναν θαυμάσιο και δημιουργικό Απρίλη.
Φιλάκια
@ κούκε μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ’ ευχαριστώ, φίλε κι ανταποδίδω!
Να ‘σαι καλά και να περνάς όμορφα!!!
@ faraona,
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως, βεβαίως και θα έχει συνέχεια. Σύντομα.
Σ’ ευχαριστώ που με επισκέπτεσαι κι από μένα να έχεις ένα καλό μήνα.
Χτες απόλαυσα τις ομορφιές που φτιάχνεις!
Χαιρετισμούς στη Κέρκυρα
@ άλλε,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και σε σένα. Σ’ ευχαριστώ κι ελπίζω σύντομα η συνέχεια!!!
@ pylaros,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαρίστως, φίλε Γαβριήλ, για σένα δεν θα χρειαστεί ούτε καν αίτηση!!! Να αισθάνεσαι δημότης της. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα αγνά συναισθήματά σου.
Saludos igual para ti y un abrazo amigo
@ βάνα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τον βγάλουμε καλά, Βάνα μου και τούτον, γιατί όχι. Υγεία και χαρά να υπάρχει. Σ’ ευχαριστώ για τις επισκέψεις.
@ κατερινάκι, λατρεμένο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα και σε σένα κυκλαμινάκι. Καλά έκανες και πέρασες, έστω και βιαστικά.
Κι εγώ γλυκιά μου σε διαβάζω κι απολαμβάνω και τις φωτογραφίες σου, αλλά και τις πολλές ενημερώσεις τώρα τελευταία.
Καλά να περνάς!
Κοίτα να δεις που δυο η ώρα ξημερώματα μαθαίνω την Ιστορία του Μόλυβου και μ' αρέσει κιόλας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτράτος είναι αυτός!
Πάντα αέρα λευτεριάς Στράτο μου, να έχουμε!
Φιλάκια και μπράβο σου!
Τώρα να σε κλέψω κι εσένα ή να σ' αφήσω για άλλη μέρα;
θα με πάρουν στο ψιλό!
Θα το κάνω όμως κάποια στιγμή, γιατί σε ζηλεύω!
Πολλά πολλά φιλάκια!
@ κατερινάκι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάθε, μάθε ιστορία γιατί στο τέλος θα σου βάλω διαγώνισμα!
Πάρε ότι θες! Μια Κατερίνα έχουμε!
Φιλάκια κι από μένα.
Έτσι όπως το πας, θα μας κάνεις να ψάχνουμε ή οικόπεδο(πράγμα αδύνατον γιατί θα είναι πανάκριβα) στη Μήθυμνα ή γαμπρό με προίκα(κι αυτό αδύνατο, θα 'ναι καπαρωμένοι!)! :Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί πού να τη χορτάσουμε με τα τριήμερα και τη βδομάδα που επιτρέπει ο προϋπολογισμός μας;
Να 'σαι καλά! Θα μου χρησιμεύσουν για να παραπέμπω Ελβετούς που λατρεύουν τα ελληνικά νησιά και ψάχνονται.
Καλημέρα και καλό μήνα κι από 'δω!
Φιλιά!