«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

26 Μαρ 2008

Η Μήθυμνα της συνέχειας (Μέρος 2ο)

Στο βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου, αντικρινά της αρχαίας Τροίας, όμοια με μια απλοχεριά χαιρετισμού - μέσα στο κυανογάλανο πέλαγο του Αιγαίου, η Μήθυμνα ριζώνεται αμφιθεατρικά από την ακρογιαλιά μέχρι την κορυφή του γενοβέζικου κάστρου της, καμαρωτή και περήφανη. Από τη μια τα λιόδεντρα και τα πεύκα και από την άλλη η απεραντοσύνη της θάλασσας. Δεν πρόκειται εδώ να κάνω κάποια ιστορική μελέτη. Γραφτά άλλων*, όπως είπα, θα χρησιμοποιήσω για να παρουσιάσω έναν σύντομο ιστορικό περίπατο.

.
Η μικρή ιστορία της Μήθυμνας, μεγάλη στην ιστορική της σημασία και σημαντική στην προέλευση και την αρχαία καταγωγή της, αρχίζει την 3η π.Χ. χιλιετία κατά την περίοδο που έφθασαν εδώ οι Αιολείς, δηλαδή στα τέλη της εποχής του Χαλκού. «Τα μυθολογικά στοιχεία κουβαλούν συχνά μεγάλες ιστορικές αλήθειες και γεγονότα που συγκίνησαν, φώλιασαν στις ψυχές των ανθρώπων κι έγιναν μύθοι».
Κατά τη Μυθολογία, η Μήθυμνα ήταν κόρη του Μάκαρα, εποικιστή της Λέσβου. Η δεύτερη, σε δύναμη και προκοπή, πόλη ύστερα από τη Μυτιλήνη. Στον Τρωικό πόλεμο η Μήθυμνα συμμαχούσε με τους Τρώες, γι’ αυτό κι έγινε στόχος επιδρομών και θέατρο επιχειρήσεων των Αχαιών. Σε μια από τις επιχειρήσεις ο Αχιλλέας την πολιόρκησε και την κυρίευσε ύστερα από προδοσία της Πεισιδίκης, κόρης του βασιλιά.
Στο τέλος του 8ου και στις αρχές του 7ου αιώνα η επικράτειά της Μήθυμνας, (η των «Μηθυμναίων Χώρα» κατά τον Θουκυδίδη), απλώνεται σχεδόν στο ένα τρίτο της έκτασης του νησιού και κατέχει όλο το κεντρικό και βόρειο τμήμα του.
.

Στους κατοπινούς χρόνους, κράτησε την ακμή και την ανεξαρτησία της. Ο πολιτικός προσανατολισμός της παραμένει δημοκρατικός και κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου τάσσεται στο πλευρό των Αθηναίων ακόμα και μετά την αποστασία, από την Αθηναϊκή Συμμαχία, των άλλων Λεσβιακών πόλεων.
Πιστή σύμμαχος του Φιλίππου του Μακεδόνα περνά μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου στην κυριαρχία των Πτολεμαίων. Διατηρεί την ακμαία θέση της κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας και στις αρχές του 2ου μ.Χ αιώνα δέχεται τον χριστιανισμό και γίνεται έδρα επισκόπου.


Στα 1355 η Λέσβος προικοδοτείται στον Γατελούζο ηγεμόνα Φραγκίσκο Α΄ κι έτσι υπάγεται στην αυθεντία των Γατελούζων μέχρι το 1462. Κατά την περίοδο τούτη υιοθετεί και το δεύτερο όνομά της και αναφέρεται πια περισσότερο σαν Μόλυβος. Είναι πιθανόν το όνομα τούτο να οφείλεται στη πληθώρα ελαιόδεντρων (Mont d’ olives=το βουνό των ελαιών) και στη συστηματική τους καλλιέργεια, αυτά τα χρόνια, παρά στα άφθονα πετρώματα μολύβδου που υπάρχουν στη περιοχή.
(συνεχίζεται)
.
Μηθυμναίος
.
* Βοηθήματα: Μήτσος Τσιάμης, Στρατής Χατζηγιάννης, Φαίδων Θεοφίλου

16 σχόλια:

  1. Καλά Στράτο μας!!

    Πως να αντέξω..αυτή την ομορφιά!!

    ..." να σου ξαναφιλήσω τ΄άγιο χώμα,
    να ξαναδώ και το δικό σου Μάη,
    ομορφή μου, καλή, γλυκιά πατρίδα"
    Μυριβήλης
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στράτο μου, δεν χορταίνω να διαβάζω τις συνέχειες και να βλέπω τις πανέμορφες φωτογραφίες της Μήθυμνας.. Πάντως, ένα που ακόμα μου φέρνει την συγκίνηση του τόπου, είναι ότι τον περπάτησα. Και άραξα για λίγο κάτω στην προκυμαία.
    Εύχομαι να ξαναβρεθώ κοντά του.
    Καλή νύχτα,
    Βάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε αυτά μας κάνεις και μας ξεσηκώνεις. Πέρα από την ιστορική, γεωγραφική, ενημερωτική αξία που έχουν οι αναρτήσεις σου, ανάβεις τα αίματα για ταξιδάκια και δημιουργείς νοσταλγία, η οποία είναι μεγάλο σαράκι όπως πολύ καλά γνωρίζεις...
    Να δω πού θα πρωτομοιραστούμε φέτος το καλοκαίρι...;)

    Καλημέρα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ mareld,

    Είπε και τούτο: "Συμβαίνει να θέλουμε να δραπετεύσουμε από τον τόπο με τον οποίο είμαστε αισθηματικά συνδεδεμένοι, μόνο και μόνο για να δοκιμάσουμε αυτή τη γλυκιά θλίψη της νοσταλγίας, που μας δίνει κατόπι την ευφρόσυνη χαρά του γυρισμού"
    Έτσι δεν αισθανόμαστε όλοι μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Βάνα,

    Θα σε περιμένουμε να ξανάλθεις. Να το ξέρουμε μόνο. Και όρεξη να ’χεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ghteytria,

    Βρε φιλενάδα, σκέφτηκα: Μηθυμναίος το blog μου, καλό θα είναι να γνωρίσουν και οι επισκέπτες μου λίγα για τον τόπο μου. Φυσικά και κατά βάθος θέλω ν’ ανάψω και κάπως τα αίματα, καλοκαίρι έρχεται, χαλάρωση χρειαζόμαστε. Δεν νομίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ααα την καλησπέρα στο νησί μου και συγκεκριμένα στην πιο όμορφη γωνιά του. :)
    Είσαι και Στράτος, είσαι 100% δικός μας. :)

    Σε λίγες βδομάδες θα είμαι στο νησί πάλι και πόσο μα πόσο αγαπάω το Μόλυβο το Πάσχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι άλλο να προσθέσω εγώ στις τόσες ομορφιές της Μήθυμνας, στην τόση ενδιαφέροντα ιστορία της, έστω κι ας είχε πάρει το μέρος των Τρώων. Aλλά αυτά που βλέπουμε από τις φωτογραφίες, μας δένουν εμάς τους μη γνωρίζοντας την, με την προσωπικότητα (Personalidad) του Στράτου!

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ jason,

    Και φυσικά 100% δικός σας! Φαντάσου να ήμουν και Στρατής, ε, τότε ούτε η παραμικρή αμφιβολία, έτσι;
    Καλώς ήλθες στην αυλή μου πατριωτάκι, οπότε σου χρωστάω κι εγώ επίσκεψη. Να είσαι σίγουρος πως θα περάσω από το δικό σου λημέρι.
    Πάσχα στο νησί λοιπόν, εγώ φέτος όχι, πέρυσι ήταν θαυμάσια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ pylaros,

    Να σαι καλά φίλε Γαβριήλ! Βλέπεις αυτές είναι οι μικρές μας πατρίδες που μας τραβάνε...
    Que tengas un feliz dia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ!
    Καλα ολα αυτα με το τραγουδι μαζι, με αφησαν ανημπορη να γραψω οτιδηποτε αλλο. Σε φιλω Στρατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ δεσποιναριον

    Να το πιστέψω θέλεις τώρα; Άντε να το πιστέψω, αφού μου στέλνεις και φιλί!!!
    Σ' ευχαριστώ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι μοναδικός ο τρόπος που περιγράφεις και όχι μόνο. Οι φωτογραφίες που ντύνεις τα κείμενά σου και από ότι καταλαβαίνω είναι δικές σου, έργα τέχνης!
    Άνθρώπους σαν και σένα έχει ανάγκη ο τόπος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ κούκος,

    Κούκε σ' ευχαριστώ! Ξέρω πως σε λίγο θα περάσεις απ' του Μανώλη για ουζάκι (κάποιο πουλάκι μου 'δωσε το μαντάτο...) λοιπόν θα στο κεράσω εγώ. Πες του Μανώλη θα του το πληρώσω όταν θα πάω. Έτσι για την υγειά μας, βρε φίλε. Εντάξει;
    Όσο για τις φωτογραφίες, ναι δικές μου είναι όλες, εκτός απ' την αεροφωτοφραφία.
    Να 'σαι καλά και να προσέχεις στο γυρισμό το αλκοτεστ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στράτο μας!

    Πως να βγω περίπατο στη Μύθημνα..εδώ σε λίγο θα ξεμάθω και πως περπατάω..
    Τα φανταστικά σου λόγια στο ντουέντε μου άνοιξαν τους ασκούς για λίγο..
    Όταν κάνεις κέφι..πήγαινε μια βόλτα..
    όσο για το ψωμί ακόμη δεν έχω συνέλθει για να σου απαντήσω..

    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ mareldita,

    Παρ' όλη την πίκρα της ήττας, χτες βράδυ, ευτυχώς στο Γλυκοχαράζει βρίσκεις απάγκιο. Ανησυχώ για σένα… Στείλε μου μέιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!