«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

7 Απρ 2023

Ελάχιστη εξόφληση αγάπης έναντι της οφειλόμενης

 

Εγκάρδιο αντίδωρο η αφιέρωση του βιβλίου

Αφιερωμένο, έναντι ενός μεγάλου χρέους αγάπης, 
στη δεύτερη πατρίδα μου, τη Βενεζουέλα, 
για όσα μου χάρισε και όσα μου δίδαξε στη ζωή. 

¡Gracias por tanto!

Βενεζουέλα

Είναι γιατί η ξενιτιά την έκανε δεύτερη πατρίδα μου. 
Είναι γιατί, κοιτάζοντας πίσω, όλα αυτά τα χρόνια μού φαίνονται 
τα πιο ωραία. 
Είναι γιατί αυτά έζησα, αυτά μου ανήκουν. 
Είναι απλά η ζωή που έχω να θυμάμαι. 
Γι’ αυτό θα τη λατρεύω και θα τη μνημονεύω εσαεί, είτε αυθόρμητα 
είτε –το πιθανότερο– νοσταλγώντας την! 

Κανένα μέρος του κόσμου δεν αξίζει, άμα δεν βάλεις μέσα στην ιστορία σου τους ανθρώπους του, τα αισθήματα, τα γεγονότα που έζησες, και κάθε φορά, ανακαλώντας τα στη μνήμη, αυτά ξεπηδούν και σωριάζονται σαν φωτογραφίες που αρνούνται να ξεθωριάσουν. Πόσα χρόνια και πόσες παραστάσεις ζωής έχω μετρήσει. Η ταινία μπροστά μου τώρα σε slow motion και… ξαναρχίζει της ζωής το μέτρημα.
Εδώ είναι όλα. Κύτταρα που επιμένουν να νοσταλγούν… Οι τόποι μας, όπου οι άνθρωποί μας και οι ιστορίες τους. Καμιά φορά αφουγκράζομαι τις ανάσες. Αναζητώ τα χαμόγελα. Συνειδητοποιώ τη μετέωρη αγωνία του χρόνου που περνάει και χάνεται. Όλα περνούν από μπροστά μου. Καταγράφονται ακόμη –ανεξήγητο πως και γιατί– στου μυαλού τα θολωμένα. Όλα: μικρά, μεγάλα, ωραία, σπουδαία, ασήμαντα… Διακρίνω τις στιγμές. Ονειρεμένες κι ανεπανάληπτες! 
Κι ο καθένας με το δικό του όνειρο, με τα φορτία του και τις ιστορίες του, τις έμμονες ιδέες και τα επίμονα συναισθήματα. Με τη λάμψη και τη μοναδικότητα που μετέτρεπε το συμπτωματικό σε νόημα, την αφορμή σε αιτία, το τυχαίο σε απολύτως καθοριστικό. Ήμασταν νέοι τότε, ανέμελοι, ξενιτεμένοι και ωραίοι! Αν κι από άλλο τόπι ύφασμα φτιαγμένοι, μας ένωναν οι ίδιοι κωδικοί.

Ωραία χρόνια, αξέχαστα! Εκεί στη μακρινή Βενεζουέλα. 

Στράτος Δουκάκης

5 σχόλια:

 1. Πλανόδια κείμενα, λοιπόν! Θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέροντα (αν κρίνω από τη
  γραφή σου, Στράτο!) αλλά και την υποψία ότι κουβαλάς πολλές ιστορίες, γεμάτα
  εικόνες, συναισθήματα, ανθρώπους λογής-λογής!
  Καλοτάξιδο να είναι!

  Καλή Ανάσταση εύχομαι ολόψυχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σ' ευχαριστώ πολύ Αριστέα! Θα ήθελα πολύ να στο στείλω. Αν έχεις την ίδια διεύθυνση. Περιμένω επιβεβαίωση... Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα, Στράτο!
   Αλήθεια; Ω, πολύ σε ευχαριστώ! Ναι, έχω την ίδια δ/νση από τα 6 μου ήρθαμε στην Ελλάδα. Δεν έχω φύγει ποτέ (εκτός για τις σπουδές μου) από το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα! Πιθανόν ο ταχυδρομικός κώδικας να έχει αλλάξει στο μεταξύ (27131 το σωστό).
   Να έχεις κι εσύ τα στοιχεία σου πάνω. Θέλω κάτι να στείλω! 😉
   Καλή Μεγάλη Βδομάδα!

   Διαγραφή
 3. Είναι σπουδαίο να αγαπάς τη δεύτερη πατρίδα σου και να γράφεις με τόσο σεβασμό για εκείνη. Είναι φανερό πόσο σε διαμόρφωσε η χώρα που σε φιλοξένησε και εύχομαι ολόψυχα να χαρείς κι αυτή τη συγγραφική διαδρομή σου. Σ' ευχαριστώ για ό,τι μοιράζεσαι απλόχερα μαζί μας, Στρατή!
  Καλή Ανάσταση να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ήμουν αχάριστος αν, ύστερα απ' όσα μου πρόσφερε, να μην ανταποδώσω με λίγα λόγια ευγνωμοσύνης και δεν είναι αρκετό αλλά είναι κι άλλα. Άλλωστε οι αναφορές είναι επιφανειακές... Έχω μάθε να μοιράζομαι κι αυτό κάνω.
   Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω με αγάπη και εκτίμηση!

   Διαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!