«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

3 Μαΐ 2023

Επιλογικό σημείωμα…


Είναι αυθόρμητο τούτο που κάνω τώρα, άμεμπτε φίλε μου. Μη με παρεξηγήσεις, μου βγαίνει αυθόρμητα. Ξεχωρίζω, από το απόλυτα προσωπικό σημείωμα-επιστολή που έλαβα τις προάλλες από σένα, ένα κομμάτι μόνο. Σου απάντησα, όπως έπρεπε βέβαια, ευχαριστώντας σε, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ως εδώ καμιά παραφωνία… 
Και τώρα πρέπει –επιβάλλεται θαρρώ– να βρω δυο λόγια να εκθειάσω δημόσια, όχι τα εγκώμιά σου για τα γραφτά μου, παρά μόνο το «Επιλογικό σημείωμα»  που άφησες –σαν υστερόγραφο– στο τέλος, ώστε να το χαρούν και άλλοι φίλοι μας. Η σεμνότητά σου με κάνει –που πα να πει με αναγκάζει– να μην αναφέρω πρόσωπο και όνομα. Προς τι άλλωστε, δεν θα άλλαζε κάτι. Ωστόσο σέβομαι κι αυτό κάνω τώρα. 
Με το που έλαβες το βιβλίο μου και το διάβασες «ξέσπασες» με τούτο το «επιλογικό σημείωμα» που ’γραψες τελειώνοντας το γράμμα σου. Θέλω να πω πως όλα όσα έγραψες για μένα ήταν ό,τι πιο συγκινητικό κι απρόσμενο έχω δεχτεί, μια ζεστασιά στην πλάτη, απ’ ένα χέρι που μ’ ακούμπησε. 
Έγραψες:
«Είσαι ο Στράτος, με το (σ) των στοχασμών, των σκέψεων
των στιγμών, των σιωπών, των συγκινήσεων, των συναισθημάτων, των σημειώσεων, της σεμνότητας!» 

Είναι από τα ψιλά γράμματα της ζωής που έρχεται να στα θυμίσει ένας ποιητής. Κι όμως δεν είναι ποιητής. Και τι μένει να κάνω τώρα εγώ; Τις ευχαριστίες μου τις έστειλα. Ίσως μια καταγγελία:

«Συλλάβετέ τον. Πρόκειται για ποιητή»!

6 σχόλια:

  1. Χθες δέχθηκα απροσδόκητα στο ιατρείο μια πανέμορφη ορχιδέα με μια ευχητήρια κάρτα από παλιά ασθενή μου. "Χάρηκα τόσο πολύ που είδα φως στο ιατρείο σας... " μου έγραφε, ξέροντας ότι είχα περάσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας. Κάτι τέτοιες χειρονομίες είναι που σου λένε τόσα πολλά, που τις θυμάσαι για πάντα. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μείνω ακριβώς, γιατρέ, στη λέξη σου «απροσδόκητα», γιατί έτσι ήταν και για μένα το υστερόγραφο στο ευχαριστήριο γράμμα του φίλου. Μ’ αυτό δεν λέω ότι δεν ήταν σημαντικό το υπόλοιπο της επιστολής αλλά είναι αυτό που δεν περίμενες.
      Η αντίδρασή μου ήταν –δίχως να θέλω να δείξω κάτι, μετριόφρων γαρ– οπότε
      δεν σκέφτηκα τίποτα, δεν μ’ ένοιαξε τίποτα, δεν ρώτησα κανέναν αν έπρεπε ή όχι να το δημοσιοποιήσω. Ούτε η καταγγελία – ποιητής δεν είναι πάντως.
      Κι εσύ, αφού ξεπέρασες το πρόβλημα υγείας σου, εύχομαι κάθε καλό και να συνεχίσεις υγιής!

      Διαγραφή
  2. Μια υπέροχη χειρονομία Στράτο και μια διαφαινόμενη σχέση και επικοινωνία δύο ανθρώπων, που ξεχωρίζουν στα αισθήματα και το σεβασμό.
    Την καλησπέρα μου, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Γιάννη! Καλό μήνα είπαμε; Λοιπόν να σου πω ότι αυτό το «Επιλογικό σημείωμα» του φίλου με ξάφνιασε και βέβαια με συγκίνησε. Οι φίλοι, απ' τα συναισθήματα ορίζονται, Γιάννη μου!

      Υ.Γ. Δεν ξέρω αν διαβάζεις τις απαντήσεις μετά στα σχόλιά σου, αλλά σου έχω γράψει κι άλλη φορά να μου στείλεις τη διεύθυνσή σου για να σου στείλω με χαρά το βιβλίο μου

      Διαγραφή
  3. Φαντάζομαι τη συγκίνησή σου μ' αυτό το ευρηματικό και πολύ συγκινητικό σημείωμα του φίλου. Αλλά και η δική σου "καταγγελία", είναι υπέροχη και ευφυέστατη!
    Τι ωραίες που είναι αυτές οι αλληλεπιδράσεις!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι να μην συγκινηθείς μ’ αυτό, καλή μου Μαρία; Θα έλεγα ότι το ένιωσα σαν δώρο, ό,τι χρειάζεται τ' ανθρώπου η ψυχή, σαν πολύτιμο που το κρατάω. Ιδιαίτερες και γλυκές στιγμές στην ανθρώπινη επικοινωνία, όταν συναντιούνται δυο ψυχές και αγγίζονται μεταξύ τους.
      Παρότι ποιητικό, ο άνθρωπος δεν είναι ποιητής κι αυτό με εξέπληξε.

      Διαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!