«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

30 Δεκ 2020

Η χρονιά που σταμάτησε… ο χρόνος! *

Η χρονιά που δεν είχε Κυριακές και Σχόλες. Δεν είχε Πάσχα και Χριστούγεννα. Δεν είχε το «μαζί». Δεν είχε θαλπωρή και ξεγνοιασιά. 
Δέσμιοι της μονοτονίας σε συνθήκες εγκλεισμού. Μόνοι μας! Μόνοι και μακριά σκεφτόμασταν τους δικούς μας και τους φίλους μας. Η χρονιά που σταμάτησε ο χρόνος! 
Νιώσαμε τη θλίψη που δε νιώσαμε ποτέ. Το φόβο, την οργή και την πίκρα που δεν αισθανθήκαμε ποτέ. Τη μελαγχολία που έσβησε απ' τα χείλη μας το χαμόγελο κι έπιασε στασίδι μέσα μας. Προσευχηθήκαμε και κλάψαμε όσο ποτέ. Είδαμε τη ζωή να πηγαίνει και να φεύγει σε μια στιγμή. Τη χρονιά που σταμάτησε ο χρόνος!  
Το μυαλό μας τρέχει, τρέχει σε στιγμές που μας έλειψαν, σε βλέμματα, σε αγκαλιές,  σε ανατολές, σε ηλιοβασιλέματα, σε ταξίδια, σε νησιά και σε θάλασσες. Tόσες δα  στιγμές  που ο χρόνος -παραδομένος σ' ένα «τίποτα»-  τις έκανε τεράστιες. Χρειάζεται να βρεθούμε ξανά, ν' αγκαλιαστούμε ξανά, να κοιταχτούμε ξανά, να φιληθούμε ξανά. Πόσο μας έλειψαν όλα, τη χρονιά που σταμάτησε ο χρόνος!
Αφόρητη η κατάσταση, αβέβαιη και η καθημερινότητα. Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει. Όλο τούτο να περάσει· και πρέπει να περάσει για να μας ενώσει ξανά. Δεν είναι εύκολο, ωστόσο είναι επιβεβλημένη η επιστροφή στα αυτονόητα, στο νόημα της ζωής, στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Για να υπάρχουμε.

Αποχαιρετώντας μια δύσκολη χρονιά ας  εστιάσουμε σ' αυτά τα πολύτιμα που στερούμαστε. Ας επαναπροσδιορίσουμε την αξία των μικρών μα… τόσο μεγάλων της ζωής μας. Ας έχουμε υγεία, ψυχική δύναμη και αισιοδοξία για να πορευτούμε σ' ένα καλύτερο αύριο. Σ' έναν καλύτερο κόσμο!

Καλή χρονιά με υγεία αγάπη, ενσυναίσθηση, ευτυχία και χαρά! 

* Έναυσμα και αφορμή για το ξέσπασμα :

το Αργεντίνικο τραγούδι « El año que se detuvo el tiempo »

Στράτος Δουκάκης 

10 σχόλια:

  1. Η χρονιά που όλες οι μέρες ήταν μια σκληρή επανάληψη της προηγούμενης. Που μετρήσαμε απουσίες και απώλειες. Και που δεν ξέρουμε αν θα αποδειχτεί τελικά, πως ήταν καλύτερη απ' αυτή που έρχεται...
    Στρατή μου, όπως το λες κι εσύ. Εστιάζουμε, επαναπροσδιορίζουμε, εκτιμάμε.
    Πάω για το αργεντίνικο τραγούδι και σου στέλνω μια αγκαλιά ευχές 🎄🎅💟✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω, Μαρία μου, κανείς δεν περίμενε όλα αυτά που συνέβησαν τούτη τη χρονιά που σε λίγο μας αποχαιρετά. Πάντα θα ελπίζουμε και θα ευχόμαστε ο κάθε νέος χρόνος να είναι καλύτερος.
      Εύχομαι σε σένα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και κάθε καλό! Χαμογέλα και απόλαυσε κάθε στιγμή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

      Διαγραφή
  2. Η χρονιά που σταμάτησε ο χρόνος, είναι αυτή που φεύγει μέσα σε 24 ώρες, όμως η εμπειρία της χρονιάς που φεύγει μας άφησε λαβωμένους με τον φόβο και την αμφιβολία για το άγνωστο αύριο, το τι μας προδικάζει το μέλλον μας στην καινούργια χρονιά;
    είναι άγνωστον...
    Σου έυχομαι φίλε Στράτο ο κανουργιος χρόνος να είναι γεμάτος από αυτά τα απλά πράγματα που χρειαζόμααστε να έχουμε καλή υγεία, να φύγει από πάνω μας το γιαταγάνι του Ιού ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε Νορμάλ, μα και ειρήνη στον κόσμο προπαντός στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο... Χρόνια πολλά σε όλη την οικογένεια
    Γάβο από την αντίπερη όχθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ ευχαριστώ, φίλε Γάβο, σε λίγες ώρες τον αποχαιρετάμε και να πάει στο καλό.
      Εύχομαι σε σένα και σ’ όλο τον κόσμο για τη νέα χρονιά ΥΓΕΙΑ και ΑΓΑΠΗ!

      Διαγραφή
  3. Καλή χρονιά να σου ευχηθώ ολόψυχα Στράτο! Να είσαι καλά. Στάθηκα πολύ στο έξοχο σκεπτικό σου. Τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ ευχαριστώ φίλε Γιάννη αντεύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου η νέα χρονιά να σου χαρίσει ό,τι επιθυμείς!

      Διαγραφή
  4. Εγω στα πολύ σωστά που γράφεις και μας αντιπροσωπεύουν όλους θα επισυνάψω αυτό το άρθρο :https://www.loukini.gr/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD/?fbclid=IwAR1yOd2Y7SwBg8YoJZT35C062Qq25w0N4nKajx_pWdEyHZJFKsdVBM1cAmo και θα ευχηθώ απο καρδιάς,που πάντα ξέρεις οτι είσαι εκεί ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΧΡΟΝΙΑ Στράτο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ‘σαι καλά, Χαρά και ν’ αγαπάς πάντα όσους αξίζουν την αγάπη σου! Εξαιρετικό άρθρο, δεν γνώριζα αυτή τη σελίδα.
      Καλή Χρονιά πρωτίστως με ΥΓΕΙΑ!

      Υ.γ. Είχε και το δικό μου κείμενο κάποιες αναδημοσιεύσεις.
      Η χρονιά που σταμάτησε… ο χρόνος*!
      https://www.typospeiraiws.gr/%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82/

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά φίλε Στράτο ,με υγεία, σκεπτόμενος θετικά, για ένα καλύτερο αύριο.
    Γρηγορης Κ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι άλλο να ευχηθώ, Γρηγόρη μου, Υγεία πρωτίστως είναι το ζητούμενο πλέον. Καλή Χρονιά να έχουμε και κάθε καλό, φίλε μου!

      Διαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!