«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

31 Μαρ 2020

Ξεχασμένα τραγούδια μεταξύ του «δυστυχεί» και του «τίποτα»…

Μέσα στο κλίμα των ημερών, της επιβεβλημένης κλεισούρας διαβάζοντας διάφορα, μου έκανε εντύπωση μια φράση του Γάλλου διανοητή Πασκάλ. Έγραφε: ότι ο άνθρωπος δυστυχεί γιατί είναι ανίκανος να καθίσει σπίτι και να μην κάνει τίποτα. Το «δυστυχεί», ομολογώ, με φόβισε!
Και καθώς και ως συνήθως δεν αφήνω τίποτα να πέσει χάμω, αφήνω κατά μέρος το «δυστυχεί» και πιάνω το «τίποτα». Και σ’ αυτή τη θαλπωρή και στην αγκαλιά του σπιτιού και του εαυτού μου, πασχίζω να το διεκπεραιώσω με όποιο τρόπο. Το τίποτα! 
Εν τω μεταξύ στο ραδιόφωνο –κατά κανόνα παντοτινή παρέα μου παίζει ένα ξένο τραγούδι που αποσπά την προσοχή μου, μου ακούγεται γνωστό, αλλά ποιο να είναι; Κόλλησε ο νους. Επιστρατεύω πάραυτα να το προλάβω πριν τελειώσειτην τεχνολογία. Στο κινητό έχω μια εφαρμογή: το Shazam το οποίο ανιχνεύει τίτλο και ερμηνευτή στο δευτερόλεπτο! Το ενεργοποιώ και στη οθόνη εμφανίζεται: Stand by your man – Tammy Wynette! Πώς και μου διέφυγε; Τραγουδάρα!  * (ακούστε το με κλικ στον τίτλο)
Μια ονειροπόλα διάθεση προσποιείται ότι δεν δυστυχεί. Κάτι σκέπτεται… Σκέπτομαι κι εγώ να πάω στα μουσικά αρχεία μου να ψάξω, να βάλω μια τάξη στα τραγούδια μου. Και ψάχνοντας, μέσα στην αταξία, χάθηκα σε κάτι παλιά αγαπημένα. Παλιά εννοώ από εκείνα τα χρόνια της αθωότητας, της χαμένης ή της ανύποπτης… Σκέπτομαι νοσταλγικά κι αυτό αποτελεί την αέναη ικανοποίηση του πάθους μου για επιστροφές. Απόψε είναι μια τέτοια βραδιά.
Αν και φυσικά βρίσκομαι εντός τόπου, μεταφέρομαι εκτός χρόνου. Στα αρχεία παρακολουθώ λειψά επεισόδια μιας μόνιμης, καθολικής φθοράς. Ένα σύννεφο γλυκιάς ηρεμίας με γειώνει προς την ξεχασμένη μου νεότητα. Αποφορτίζω κάθε υποψία αρνητικής ενέργειας εντός μου καθώς στην οθόνη εμφανίζεται μια ατέρμονη λίστα τίτλων:

Legata a Un Granello Di Sabbia - Nico Fidenco
Una lacrima sul viso - Boby Solo
Greenfields - Brothers Four
El ultimo romántico - Nicola Di Bari
J'aime - Salvatore Adamo
You are my Destiny - Paul Anca
At Seventeen - Janis Ian
Nat King Cole
Demis Roussos

* Προσθέτω, κατόπιν υποδείξεως της Μαρίας Κανελλάκη και τούτο: 
Ακούστε το μ’ ένα κλικ στον τίτλο

The Sound of Silence – Simon & Garfunkel
Αφιερωμένο
...
...

Και συνεχίζει ένας σωρός τίτλων και ονομάτων. Δεν ξέρω και ’γω με πόσες μουσικές ανταμώθηκα… 
Έτσι, οχυρωμένος πίσω απ’ τα αόρατα τείχη του μικρόκοσμού μου επιλέγω και παίζω κι ο αέρας γεμίζει με σκόρπιες μουσικές.

5 σχόλια:

  1. Στην υπέροχη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια, θα πρόσθετα και το "the sound of scilence". Επίκαιρο όσο ποτέ. Στρατή μου, καλό μήνα να έχεις! Εύχομαι γρήγορα να βγούμε απ' αυτό το ζοφερό τοπίο και ν' ανασάνουμε λίγη άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρία! Καλό μήνα για όλους μας! Όσο για την Άνοιξη, φίλη μου, τη «ρουφάμε» από τα μπαλκόνια μας. Προς στιγμήν. Αλλά που θα πάει, καλά να είμαστε και σίγουρα θα τη βρούμε.
    Κι αυτό το υπέροχο τραγούδι «The Sound of Silence» των Simon & Garfunkel ήταν, αλίμονο, κι αυτό στης λίστας των αγαπημένων μου. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να λείπει. «Αρπάζω», λοιπόν την ευκαιρία (ή δράττομαι αν το προτιμάς) και το προσθέτω και μάλιστα ακουστικά. Με ένα και μόνο κλικ. Αφιερωμένο!!!
    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοιες δύσκολες ώρες αυτά τα τραγουδια,που κάποτε ακούγαμε,μας ηρεμούν και γαληνεύουν τους φόβους μας.Καλό ταξίδι Στρατο πίσω στις πηγές που αντλείς δύναμη και να λευτερωθούμε σύντομα.Ειμαι ομως σίγουρη οτι ο εγκλεισμός αυτός για σένα θα βγάλει κάτι καλό ;)
    Ο Κριστόφ παρεμπιπτόντως, ο αγαπημενος Γάλλος τραγουδιστής νοσηλεύεται αυτές τις μέρες σε Νοσοκομείο του Παρισιού.Ενας ενας οι θρύλοι της νειότης φεύγουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ξέρεις καλά νομίζω Χαρά, πόσο νοσταλγικό ον είμαι σε σημείο που μπορώ να παρεξηγηθώ και χαρακτηριστώ γραφικός και επαναλαμβανόμενος. Επιστρέφοντας πίσω είτε με τραγούδια, είτε με εικόνες, είτε με σκέψεις όχι πάντα μας «ηρεμούν και γαληνεύουν», κάποιες φορές μας αναστατώνουν κιόλας θα έλεγα. Αλλά ναι, τώρα με τις καταστάσεις που βιώνουμε, κάπου βρίσκουμε αποκούμπι ή με κάτι καταγινόμαστε δημιουργικά ή όχι. Εύχομαι και ελπίζω, όλο αυτό, να μας βγει σε καλό, για όλους μας και μακάρι να γίνει. Τουλάχιστον να γίνουμε συνετοί και καλύτεροι άνθρωποι.
    Να προσέχουμε, να χαμογελάμε, να δημιουργούμε, να… χαμογελάμε!
    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Στράτο.
    Η μουσική τις μέρες αυτές της κλεισούρας είναι ο ευεργετικός μας συντροφος,που μας γαληνέυει τη ψυχή,μας ταξιδεύει,μας ηρεμεί ,φέρνει κοντά τις αναμνήσεις....
    Υγεία θα ευχηθώ,καιοι άγιες μέρες που έρχονται να σκορπίσουν αισιοδοξια,ώστε το κακο αυτό να περάσει συντομα.
    Ο κοντοχωριανος σου.
    Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!