«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

4 Απρ 2016

Ψάξε...


Έβρεξε πολύ, το βλέπεις. Βάλτωσε ο τόπος. Που να τραβιέσαι τώρα μες τα νερά. Ντύσου καλά. Φόρεσε εκείνα τα τριμμένα ρούχα της πορείας, και κοίτα, μη ξεχάσεις το κασκόλ και τις αρβύλες. Να προσέχεις!

Μάζεψε τα συντρίμμια της ψυχής σου –τουλάχιστον να περισώσεις τα προσχήματα– ψάξε να βρεις το σωστό μονοπάτι… Θα χαθείς μες στα νερά καημένε.
Ψάξε, ψάξε να τη βρεις, να την ακούσεις, να τη νιώσεις. Θα σου ’ρθει… Κάνε υπομονή. Κάπου, υπάρχει. Φωνάζει, ζητά την έκπληξή σου στην παρουσία της. Τη σιωπή σου… Άσε τις αποσκευές που κουβαλάς, στην άκρη. Μικρό ταξίδι ο προορισμός. Ανεφοδίαστος ταξιδευτής - είναι προτιμότερο να ’σαι ανάλαφρος με λίγο βάρος… Σκεπτικός, με τα χέρια στις τσέπες, θέλεις ν’ ακολουθήσεις τα χνάρια της. Μεγάλα τα κενά, ανάμεσα στις σπαρμένες αντιφάσεις, που σε βασανίζουν. Πρέπει να τα γεμίσεις μ’ αυτά που θέλεις.
Γιατί λιποψυχάς; Το βλέπω. Σε δυσκολεύει κάτι. Μην απελπίζεσαι, μωρέ! Άφησε τους εγωισμούς, κανένας δεν θα σε ψέξει για τις λεπτομέρειες. Ψάξε λίγο ακόμη. Απογοητεύεσαι και απογοητεύεις κι εμένα… 

Μη μετανιώνεις, μη γυρίζεις πίσω, μην αφήσεις να σε κυριεύσει η ήττα. Παραδόθηκες. Γιατί γύρισες;

Κι αν μου το επιτρέπεις: εμείς, θέλω να ξέρεις, εμείς και μόνο εμείς καθορίζουμε τη ζωή μας.  Δώσ’ της χρώμα. Μη την κάνεις ασπρόμαυρη.

Οι φωτογραφίες είναι του Κρζίεσιεκ

10 σχόλια:

  1. Με κυρίευσε αυτή η πορεία αυτά τα υγρά μονοπάτια αυτά τα μάτια που ξέχασαν τα χρώματα επειδή ένοχα ανυπομονούσαν τυφλά να βαδίζουν

    Καλό βράδυ Στρατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι που αναγκάζεσαι, πολλές φορές, να ψάξεις αυτό που δεν έρχεται ενώ το είχες και διαλέγεις τέτοια "υγρά μονοπάτια" μήπως και τα βρεις στη στιλπνότητα, Ελένη.

      Με την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίες φωτογραφίες!
    Μια μικρού μήκους ταινία, υποτιτλισμένη με τα πλήρη νοημάτων λόγια σου.
    Καλό βραδάκι να έχεις Στράτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι τόσο ωραίες οι φωτογραφίες που βασίστηκα σ' αυτές για κάθε τι που θα χάνω και το ψάχνω με την προϋπόθεση να μην απογοητευτώ κι αναγκαστώ να επιστρέψω, όπως εκείνος...

      Καλημέρα Μαρία!

      Διαγραφή
  3. Οι υγρές φωτογραφίες σε συνδυασμό με τις δυνατές σου λέξεις Στράτο έχουν μια μεγάλη απήχηση μέσα μου για να ψάχνω όσο και αν γλυστρά το βρεγμένο τοπίο
    Καλό ξημέρωμα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ήταν και η δική μου ιδέα, Νικόλ, να βοηθήσει το υγρό στοιχείο ώστε να "συλλάβω" το ποθούμενο "κάτι" που ψάχνω συχνά.

      Με τις ευχαριστίες και την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  4. Η βροχή,
    Μου θύμισες τις ευτυχισμένες μέρες μου, τότε που παρακαλούσα τον θεό να βρέξει,
    και όταν άκουγε τα παρακάλια μας, μας προστάτευε μια σκεπή τσίγκινη όπου ο θόρυβός της μας κρατούσε ακομπανιαμέντο στην αγκαλιά της ευτυχίας.
    Όλα αυτή ήταν τότε...
    Σήμερα ο φωτογραφίες σου αντανακλούν τον εσωτερικό μου κόσμο όταν βρέχει.
    Χαιρετώ
    Γάβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι στιγμές ιδιαίτερες που η βροχή γίνεται συντροφιά απαράμιλλη, και μένει στο απόβροχο αυτό το υγρό τοπίο που στο καθρέφτισμά του μπορεί να σου 'ρθει αυτό που ψάχνεις.

      Να 'σαι καλά φίλε μου!

      Διαγραφή
  5. Στην τρίτη και τέταρτη φωτογραφία, ταιριάζουν τα λόγια από ένα παλιό τραγουδάκι που λέει: Κράτα γερά στα χέρια σου της τύχης το τιμόνι και μην α αφήνεις τους καιρούς να κυβερνάνε μόνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΡΟΧΗ: Δάκρυα αγάπης και στεναγμών του Ουρανού στην Γη!... Είναι μία από τις άπειρες χάρες και ομορφιές που ενώνουν τον Ουρανό με την ερωμένη του Γαία!...

    Κάποτε κάποιος για να εκφράσει την απολυτότητα της αγάπης του και του θαυμασμού του για την αγαπημένη του της έγραψε αυτό το τετράστιχο:

    "Ο ουρανός κατέβηκε
    κι’αντάμωσε την Γη
    και στο αγκαλιασμά τους
    γεννήθηκες εσύ!"

    Υγεία, Αγάπη και...βροχή
    ο μακρινός σου φίλος
    ΔΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!