«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

5 Σεπ 2015

Φεύγω, όμως κάποιες εικόνες μένουν…

Αφήνω αύριο τις διακοπές ενός μηνός να γίνουν παρελθόν. Με το γνωστό απόθεμα μελαγχολίας που σέρνει ο καθένας στους αποχαιρετισμούς του τέλους. Σ’ εσάς αφήνω να υποθέσετε το συναίσθημα… Όσο να ’ναι πάντα κάτι πονάει…
Στα μάτια μου και στο νου μένουν οι εικόνες και… ό,τι έζησα.
           Πότε πέρασε κιόλας ένας μήνας. Το καλοκαίρι, ως συνήθως γίνεται άχρονο, και μέσα σ’ όλη αυτή τη φλυαρία της ξεγνοιασιάς, όπου όλα χαλαρώνουν, έρχεται η στιγμή ν’ ανοίξουμε φτερά όπως τα αποδημητικά πουλιά, για να ταξιδέψουμε ξανά πίσω στη φωλιά μας.


            Μένει πίσω ο Μόλυβος, το καλοκαίρι του, οι ομορφιές και οι ασχήμιες (γι’ αυτές θα μιλήσουμε άλλη φορά) τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα, τα απαράμιλλα αγναντέματα, οι αναμνήσεις και βεβαίως… οι σιωπές. Τέλος λοιπόν στη «σιωπή» που με σκέπαζε και με βάραινε… Τη φυλάω στη μνήμη του καιρού, στο μπαούλο του χρόνου.

         Κάθε φορά ο αποχαιρετισμός –του σπιτιού, του τόπου και των ανθρώπων– με την ίδια –ολόιδια– διαδικασία. Με πιότερη φροντίδα για το σπίτι που θα κλείσει, ώστε να μείνουν όλα: κρεβάτια, καλύμματα, μαξιλάρια, καναπέδες, καρέκλες, τραπέζια, ψυγείο, καλά φυλαγμένα και τακτοποιημένα στην εντέλεια…
Οι δυο γλάστρες με τους βασιλικούς που στόλιζαν τα παραθύρια μου και χάριζαν τη μοσχοβολιά τους, έχουν παραλήπτη. Θα πάνε χάρισμα κάπου…


Απρόβλεπτο τι μας περιμένει και τι θα συναντήσουμε εκεί στη φωλιά μας. Ό,τι και να ’ναι θα το αντιμετωπίσουμε ανάλογα και… το φθινόπωρο ομοίως.

Καλό φθινόπωρο!


14 σχόλια:

  1. Κλείνοντας την πόρτα του σπιτιού σας αύριο,κάνε τον σταυρό σου, ευχαρίστησε και ευχήσου του χρόνου με το καλό να είναι όλα ταχτοποιημένα και να μην υπάρχουν πρόσφυγες' ούτε αγγελούδια νεκρά στις παραλίες.Κράτα στη ψυχή σου όσα έζησες.Μόνο εκεί δεν καίγεται ο σκληρός δίσκος.
    Να είστε όλοι καλά!Καλό φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κάνω, Βαρβάρα, υγεία να έχουμε και οι επιθυμίες μας θα πραγματώνονται.
      Όσο για τα άλλα, για το καλό όλου του κόσμου ας μην υπάρχουν πια αιτίες που θα επαναλαμβάνουν όσα ζήσαμε.
      Καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  2. οι δυο γλάστρες με τους βασιλικούς, θα σε περιμένουν και του χρόνου. Ο σπόρος τους ξαναγεννιέται και του χρόνου, παίρνω παράδειγμα από εδώ τους δικούς μου όταν βγάζουν σπόρους του χρόνου ξαναρίχνουν.
    Φίλε, Το ίδιο κάνω κι εγώ κλείνω παράθυρα πόρτες ψυγείο νερά ηλεκτρικό τηλέφωνο γυρνώ τα στρώματα κουβάρι τα σκεπάζω και λέω hasta la vista για ένα χρόνο, δεν ξέρω ίσως και δυο ή και πάρα πάνω.
    κανείς δεν ξέρει προγραμματίζουμε,
    έτσι φύγαμε απ το σπίτι μόνο για λίγο για ένα-δυο πέντε που γίναν πενήντα χρόνια.
    Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο.

    χαιρετώ
    Γάβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε μου Γάβο! Αυτό που λες δεν το ξέρω, δηλαδή δεν έχω δοκιμάσει να' αφήσω τους βασιλικούς για να δω αν ξαν' ανθίσουν.
      Είναι οι γνωστές διαδικασίες όταν αφήνεις ένα σπίτι για τόσο διάστημα κλειστό. Και όχι μόνο αλλά και πεντακάθαρο.
      Άλλες φυγές ήταν τότε αυτές κι άλλες τώρα, φίλε μου.
      Να παρακαλάς να είσαι καλά ώστε να το απολαμβάνεις σε κάθε επίσκεψή σου.

      Με τους χαιρετισμούς μου!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για το προηγούμενο σχόλιο, Στράτο χαίρομαι που δεν ήμουν persona non gratta απο τη σιωπή σου!
    Κι έρχομαι να σου ευχηθώ Καλή επιστροφή και καλή αντιμετώπιση για ό,τι σας (μας) περιμένει
    Οπως μου είπε ένα συνταξιδιώτης μου κάποτε,σ ένα αεροπορικό ταξίδι με πολλές αναταράξεις που φοβόμουν "Η μοίρα κοινή και το μέλλον αόρατο",κι απο τότε δε το ξέχασα. Αυτή η σκέψη κάνει τις δυσκολίες να φαίνονται πιο ελαφριές για τους ώμους μου.
    Νάχεις ένα ήρεμο και ποιητικό Φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς θα μπορούσα να σε καταλογίσω persona non gratta, εσένα Χαρά; Η σιωπή μου είχε τους λόγους της... Τώρα πέρασε, έμεινε πίσω στο παρελθόν.
      Δεν έχουμε άλλη επιλογή ή εναλλακτική λύση από το να αντιμετωπίσουμε ό,τι αλήθεια μας περιμένει.
      Ήρεμο το ελπίζω και το εύχομαι να 'ναι το φθινόπωρο, αν είναι και ποιητικό θα είναι τέλειο.
      Σ' ευχαριστώ, φίλη μου!

      Διαγραφή
    2. Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα, Στράτο μου.
      Το σπίτι σου δεν είναι αδειανό. Έμεινε μέσα του η ψυχή σου και σε περιμένει, για να ολοκληρωθείς πάλι του χρόνου. Γιατί εκεί είναι που πραγματικά ζούμε. Ό,που αλλού, είμαστε περαστικοί.
      Λυκων

      Διαγραφή
    3. Θα έλεγα, αγαπητέ μου Λύκωνα, ν' αφήσουμε στην άκρη το χειμώνα να περιμένει τη σειρά του κι ας καλωσορίσουμε σε λίγες μέρες το φθινόπωρο.

      Η ψυχή, η καρδιά και η σκέψη μας, είναι αλήθεια πως μένει εκεί στο πατρικό μας σπίτι με την ελπίδα και την ευχή να είμαστε καλά να πάμε και του χρόνου. Προς το παρόν μένουμε με αυτές τις πανέμορφες εικόνες στα μάτια.

      Υ.Γ. Για τις άσχημες εικόνες που αναφέρω στην ανάρτηση, θα ήθελα να δεις το χρονογράφημά μου στην Εφημερίδα της Νέας Υόρκης, που ελπίζω να δημοσιευτεί το Σάββατο.

      Διαγραφή
  5. Στρατο, η ζωη μας ειναι γεματη απο αναμνησεις και ομορφες εικονες και στιγμες.. και ευχομαι να ειναι ετσι για πολυ ακομη!
    και του χρονου ευχομαι σε ολους μας
    καλως επανηλθες
    την καλησπερα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Στέλλα σ' ευχαριστώ για τις ευχές και μακάρι όμορφες εικόνες και στιγμές να γεμίζουν τα μάτια και την ψυχή όλων μας!

      Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Δημήτρη, έτσι είναι: όσο αναπνέουμε θα ελπίζουμε...

      Καλά να είμαστε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!