«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

1 Απρ 2015

Μη γελάτε…Έαρ δεν γίνεται με ρίμες και ομοιοκατάληκτες στιγμές

Έαρ δεν γίνεται με ρίμες και ομοιοκατάληκτες στιγμές, που λέει και η Δημουλά, παρά με της ψυχής το αδάμαστο δόσιμο, νομίζω. Αυτής της ανθρώπινης ψυχής που γεφυρώνει τις αποστάσεις και ξέρει να βάζει μιλιά στο χτύπο της καρδιάς.
Στέκομαι στ’ ανοιχτό παράθυρο κι απ’ έξω ο Απρίλης. Ανοίγω αγκάλες να τον υποδεχτώ. Ο Απρίλης της πασχαλιάς, των χρωμάτων και των αρωμάτων. Κι αυτός ο ήλιος, ο γλυκός ήλιος, που ήρθε μαζί του για να μας θυμίσει ότι η άνοιξη είναι ξανά εδώ κι ότι το φως υπάρχει πάντα, διάφανο, αμόλυντο, ζεστό, ευσπλαχνικό, κόντρα στο σκούρο γκρίζο της καθημερινότητας.

Κι η γη, δεν άντεξε… πιστή στην ετήσια υπόσχεσή της, στολίστηκε με λογής λουλούδια. Έβαλε χρώμα για να χωρέσει στο αχώρητο, στα αχαρτογράφητα κενά των ματιών και της ψυχής μας
Παραπέρα, μάρτυρες αδιάψευστοι της εαρινής πανδαισίας, τα πουλιά, που απαντάνε στο εορταστικό κάλεσμα με τρελαμένους κελαηδισμούς, εωθινούς.
Αλλάζει η διάθεση. Αλλάζω  διάθεση. Μη γελάτε…

Ας λένε τα πουλιά κι οι μυρωδιές στα πλάγια
πως είναι Απρίλης.
Το λένε τα πουλιά κι οι έρωτες των άλλων.
Εμένα μ’ εξαπατούνε οι θεοί
κάθε που αλλάζει ο καιρός,
κάθε που δεν αλλάζει.
Μη γελάς.
Έαρ δε γίνεται
με ρίμες
ήλιοι - Απρίλιοι,
ήλιοι - Απρίλιοι,
ομοιοκατάληκτες στιγμές,
χρόνος χρωμάτων,
στρέμματα φωτός,
χαμομηλιών ανυπομονησία να μυρίσουν.

Καλό μήνα!

15 σχόλια:

  1. Καλό και ευλογημένο μήνα αγαπητέ μου Στράτο!'Ετσι όπως τα γράφεις είναι, και πως να μήν είναι, αφού σε λίγες μέρες θα λέμε:ΑΛΗΘΏΣ ΑΝΕΣΤΗ ο ΚΎΡΙΟΣ!
    ΚΑΛΌΝ ΑΠ΄ΡΙΛΗ, ΚΑΛΉ ΑΝΆΣΤΑΣΗ!!!!Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΤΡΑΤΟ,ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΜΥΡΩΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια αγκαλιά χρωστάω στην ψυχή σου, Στράτο. Και ξέρεις το γιατί… Με συγκίνησαν τα λόγια που μου χάρισες την Κυριακή.

    Τι απόλαυση, τι γλυκύτητα ο κύριος Ζούρος!

    Να έχεις ένα όμορφο μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, βρε Νόρα, στο έχω πει, γιατί υπερβάλλεις; Δεν έκανα κάτι παραπάνω από αυτό που αισθάνομαι. Σε παρακαλώ...
      Μου άρεσε πολύ ο κ. καθηγητής και ναι έχεις δίκιο είναι απόλαυση να τον ακούς. Ελπίζω να γίνει κάτι για το θέμα.
      Εύχομαι κι εγώ το ίδιο για σένα!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ και αντεύχομαι, αγαπημένη μου Καλλιτέχνιδα!

      Να 'σαι καλά!

      Διαγραφή
  5. Καλό μήνα Στράτο με όλες τις ευωδιές και τα αρώματα της Ανοιξης να πλημμυρίζουν την ψυχή σου και να πλέκονται με αληθινά και γεμάτα συναισθήματα !!!
    Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν, Νικόλ μου! Οι ευχές σου είναι και ευχές μου. Είθε να πλημμυρίσουμε από όλα αυτά που μας έλειψαν.
      Έχεις και τη δική μου αγάπη!

      Διαγραφή


  6. Πάει περίπου μια ώρα έγραψα κάτι ωραίο, πάτησα κάποιο κουμπί και χάθηκε, έψαξα, έψαξα εις μάτην. έκλεισα τον υπολογιστή λέω ας κάνω μια βόλτα να μου περάσει, ξαναγύρισα κι άρχισα εκ νέου. Τώρα όμως έχασα την έμπνευση. Τέλος πάντων σου εύχομαι φίλε ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.
    ¨ηρθε ο Απρίλης, η άνοιξη, τα λέλουδα ανθίζουν, η ατμόσφαιρα φορά τα γιορτινά της, κι εμείς χαιρόμεθα σφόδρα κι έχουμε ελπίιδα για το αύριο, για τα συναισθήματα αγάπης.
    Όλα τάχουμε μαζί και την ελπίδα,

    Την καληνύχτα μου

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη χολοσκάς, φίλε Γάβο, φτάνει η καλή διάθεση και η έμπνευση θα σε επισκεφτεί ξανά. Τα κάνει κάτι τέτοια...
      Εύχομαι να σας έρθει για τα καλά η άνοιξη κι εκεί γιατί πολύ σας ταλαιπώρησε ο φετινός χειμώνας.
      Κι αν χρειαστείς κι άλλη άνοιξη κι άλλα λουλούδια, μην ανησυχείς θα σου στέλνω εγώ.
      Να 'σαι καλά!

      Διαγραφή
  7. ειναι η εποχη μου η ανοιξη.. ειναι ο,τι καλυτερο μου συμβαινει, μεγαλες ολο και περισσοτερο οι μερες και φως πολυ φως.. αν και η διαθεση μου δεν αλλαζει απο τη μια στιγμη στην αλλη σαν να παταω ενα κουμπακι, θα τον κουβαλαω τον χειμωνα για αρκετο καιρο ακομη..
    τα λουλουδια η αληθεια ειναι οτι μου λειπουν, οπως και τα δεντρα..
    αλλα ειμαι γεματη απο θαλασσα
    καλο βραδυ Μηθυμναιε - εχεις ενα υπεροχο ιστολογιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θαύμα, ❤, που θαρρείς ότι σου λείπει και το εύχεσαι, είναι ολόγυρά σου, ολόγυρά μας… σε αφθονία... Ας το απολαύσουμε, τίποτα δεν μας εμποδίζει. Έχουμε ήδη αφήσει πίσω τη μουντάδα και τώρα, αντάμα με τη φύση θα γεμίσουμε τη ζωή μας -και τη διάθεση φυσικά- μ’ αυτή την αίσθηση της ομορφιάς. Είναι στο χέρι μας…

      Σ’ ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. Στράτο μου, μακρινέ, καλέ μου φίλε, αν και η παρούσα ανάρτησή σου δεν είναι θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά επειδή είναι για την ανοιξη και η άνοιξης είναι η Ανάσταση του Σωτήρος ημών κι' ολης της φύσης παίρνω την ελευθερία να εισάγω σήμερα Μεγάλη Τρίτη το σχόλιο μου από τους Μ.Α. περί της Αγίας αυτής ημέρας και να παροτρύνω όλους τους φίλους της παρούσης στήλης να ρίξουν μιά ματιά και να θαυμάσουν την δική σου ανάρτηση στούς Μακρινούς Αντίλαλους για τημν Μεγάλη Τρίτη και το περίφημον τροπάριον της Κασσιανής που με τόση επιδεξιότητα (οπως πάντοτε) το παρουσιάζεις. Ομολογώ ότι νοιώθω πολύ συγκινημένος με τη όμορφη αναρτησή σου διότι γνωρίζεις έστω κι' από τα μακρινά πως η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από την Εκκλησιά. . .
    Ιδού κάτωθι τα σχόλια μου που τα μετέφερα ενταύθα από τους Μ.Α.

    Αγαπημένοι και καλοί φίλοι της παρούσης στήλης χαίρετε, υγιαίνετε και αγαλλιάστε

    Σήμερα Μεγάλη Τρίτη είναι πράγματι η ημέρα που ψάλλωμε το περίφημον και δημοφιλέστατον τροπάριον της Κασσιανής, όπως ορθότατα μας παρουσιάζει ο πολύς και φίλτατος φίλος μας Στράτος, και μεταξύ άλλων διδαχών, όπως του δηναρίου και των δέκα Παρθένων, είναι η ημέρα της μετανοίας, της συγχωρήσεως και της ανιδιοτελούς Αγάπης καθώς η αμαρτωλή γυνή καταφιλεί, αλείφει με μύρο, σφουγγίζει με της κεφαλής της βοστρύχοις τους αχράντους Του πόδας και ζητά από τον μόνον Αναμάρτητον συγχώρηση* και Εκείνος με την απεραντωσύνη της Πατρικής και Θεϊκής Αγάπης Του εξαλείφει την πάσαν αμαρτίαν της!
    Τι πιο σημαδιακή ημέρα λοιπόν να ζητήσω κι’εγώ, ο άθλιος αμαρτωλός, συγχώρηση και αγάπη, όχι μόνον από τον δημιουργό μου, αλλά κι’απ’όλους εσάς τους φίλους μου και συνάμα να σας ευχηθώ από καρδιάς μαζί με την Ασπα, η Ανάσταση του Κυρίου νας σας χαρίζει Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη, Γαλήνη και Χαρά!

    Με φιλικούς χαιρετισμούς κι’αγάπη πάντα,
    Δημήτρης

    "Ὑπὲρ τὴν πόρνην, αγαθέ, ἀνομήσας, δακρύων ὄμβρους οὐδαμῶς Σοι προσῆξα* ἀλλὰ σιγῆ δεόμενος προσπίπτω Σοι, πόθῳ ἀσπαζόμενος τοὺς ἀχράντους Σου πόδας, ὅπως καὶ τὴν ἄφεσιν ὡς Δεσπότης παράσχῃς τῶν ὀφλημάτων κράζοντι, Σωτήρ* Ἐκ τοῦ βορβόρου τῶν ἐργων μου ρῦσαί με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!