«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

1 Σεπ 2011

Σου γράφω 1η του Σεπτέμβρη...


Αγαπητέ μου ξάδερφε,

Μπορεί να έγραφα προχτές για φθινόπωρα και δόσεις μελαγχολίας, όμως χτες είχα την τύχη να βρεθώ -καλεσμένος στο σπίτι του- μ’ έναν αξιοθαύμαστο άνθρωπο. Ξέρεις εσύ πόσο μου αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν κουλτούρα. Μου αρέσουν γιατί είναι ήρεμοι. Λεπτοί. Ισορροπημένοι. Άνθρωποι που τη ζωή τους κυβέρνησε η γνώση. Τον χάρηκα γιατί πλημμύριζε αισιοδοξία και κατά κάποιο τρόπο μου την επέβαλε κι εμένα. Είναι απ’ τους ανθρώπους που μοιάζουν με Κυριακή. Θαρρείς και κουβαλούν τον ήλιο μέσα τους. Έτοιμοι να σου συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Από το να σου δώσουν τις πληροφορίες που έχεις ανάγκη μέχρι την κουβέντα που έχεις ανάγκη. Είπαμε πολλά και για πολλούς. Δεν βγήκε από το στόμα του μια κακή κουβέντα. Για κανέναν! Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί, ως συνήθως, δεν συμβαίνει έτσι, και το ξέρεις. Το αντίθετο μπορώ να πω. Μα κι αν χρειάστηκε, κι αν το έκανε - θα το έκανε με στυλ, εγώ πάντως δεν το αντιλήφθηκα.

Συμπεραίνω, ξάδερφε, ότι πηγή αυτής της συμπεριφοράς είναι η ανατροφή, η μόρφωση, το περιβάλλον, ο χαρακτήρας. Έναν τέτοιο άνδρα είχα μπροστά μου. Ευφυή, με λεπτό, έξυπνο χιούμορ, δίκαιο, γοητευτικό, γνώστη και μύστη, εξαιρετικό ακροατή και ομηρικό αφηγητή, έναν άνθρωπο «χαρά θεού», όπως λέμε εμείς, πλήρη, που δεν είχε να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Όλα ήταν «απλωμένα» μπροστά του. Απολαυστικός, ευγενέστατος κι ευτυχής, όχι τόσο από έργο ή εύνοια των θεών (που φρόντισαν να μη τον αδικήσουν), όσο από την παιδεία που κουβαλάει.

Αναρωτιέμαι, πολλές φορές, αν τα ονόματα έχουν σχέση με τον χαρακτήρα του ανθρώπου που το έχει. Μ’ εκείνον, τουλάχιστον πείστηκα ότι θα πρέπει να έχουν… Πάντως, φεύγοντας, μού έμεινε μέσα μου μια αίσθηση ότι έφευγα λίγο πιο πλούσιος γιατί πήρα μαζί μου (φυλαχτό στην καρδιά μου) ένα κομμάτι απ’ όλες τις αρετές, τις γνώσεις και τις συμβουλές του. Πολύ θα ήθελα κι εγώ κάτι δικό μου να άφησα. Δεν ξέρω αν το κατάφερα…

Αλήθεια πολύ θα το ’θελα.


24 σχόλια:

  1. το ότι αναγνώρισες όλες τις παραπάνω αρετές του,
    με βεβαιώνει πως πολλά τού άφησες και συ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...σοφό κορίτσι η Σοφία... συμφωνώ μαζί της.
    Υιώτα
    αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας άνθρωπος "Κυριακή"!!!

    Τι εξαιρετικός χαρακτηρισμός.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτη του μηνός σήμερα,
    εύχομαι λοιπόν καλά μήνα σε όλους τους φίλους-λες
    θα έλεγα μα και ξαδέρφους...

    Αγαπητέ μου ξάδερφε:
    ένα άνοιγμα ψυχής προς έναν κόσμο θα έλεγα ιδανικό που η συζήτηση και οι αλλαγές απόψεων έχουν κάτι το "ιδεαλιστικό" σαν να προέρχονται από ανθρώπους μιας αιώνιας ηλιόλουστης "Κυριακής"
    αυτής που γεμίζει φως κι αισιοδοξία τον συνομηλιτή του...
    Γράφεις:
    (Πολύ θα ήθελα κι εγώ κάτι δικό μου να άφησα. Δεν ξέρω αν το κατάφερα…)

    Όταν βλέπεις φίλε μου ότι ο γύρω σου κόσμος οι φίλοι σου" κρέμωνται από τα χείλη σου"
    ε! αυτό εννοεί ότι τα κατάφερες με άριστα!!!

    Συγχαρητήρια λοιπόν εν αναμονή του επόμενου άρθρου σου,

    Χαιρετισμούς
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Στράτο
    Πολύ πετυχημένη η περιγραφή αυτού του σπουδαίου και σπάνιου για την εποχή μας ανθρώπου που παρουιάζεις.
    Καταλαβαίνω ότι πήρες πολλά. Έφυγες πιό πλούσιος. Και πιστεύω πως ο τρόπος που τον δέχτηκες είναι μια κατάθεση του εαυτού σου σ' αυτόν
    Λεπτή, σπουδαία και ένας θησαυρός η επιστολή σου στον ξέδερφο
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Σοφία Κου,

    Είναι να μην τις αναγνωρίσεις τέτοιες αρετές όταν όλο και περισσότερο σπανίζουν σήμερα… δεν ξέρω αν του άφησα κάτι κι εγώ… το ελπίζω.

    Σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Αστοριανή,

    Το έχουν αυτοί οι άνθρωποι, Υιώτα μου, αυτό τον χαρακτηρισμό του έδωσα και… όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ meggie,

    Την ευχάριστη αίσθηση και την ψυχική γαλήνη μιας Κυριακής… αυτή ένιωσα κι εγώ.

    Καλό μήνα, φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ pylaros,

    Φίλε μου Γαβρίλη, όταν νιώθεις ότι αυτού του τύπου οι άνθρωποι (και έτσι είναι) σου αφήνουν αυτό το παραπάνω απ’ αυτό που περίμενες, μια αίσθηση πληρότητας, φωτός, αισιοδοξίας, χαράς και η ικανοποίησης σε κυριεύει, απλά ανοίγει η ψυχή σου και σε κάνει να λες από μέσα σου: «Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ»!
    Έχεις και το δικό μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

    Καλό μήνα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Dennis Kontarinis,

    Έτσι ακριβώς είναι, Ντένη μου, τέτοιοι άνθρωποι πράγματι σπανίζουν στην εποχή μας κι όπως αναφέρω έφυγα πιο σοφός και πιο πλούσιος εσωτερικά. Έπρεπε σε κάποιον να τα πω, στον ξάδερφο και σε σας τους φίλους μου!

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. " Άνθρωποι που τη ζωή τους κυβέρνησε η γνώση."

    Μεγάλη κουβέντα!!
    Πολλά καλά σημεία βρήκα στην ανάγνωση.
    Καλό μήνα Στράτο!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να μοιάζεις πάντα Κυριακή
    Να κουβαλάς τον ήλιο
    μες στης ζωή σου το στρατί
    Σαν τον καλό σου φίλο

    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!!!

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε ΟΟΟΟΛΗ την υπέροχη παρέα σε τούτη τη φιλόξενη αυλή

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ-ΦΙΛΕΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑ!!!!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Μαριάνθη,

    «Άνθρωποι που τη ζωή τους κυβέρνησε η γνώση», δεν θα μπορούσα να πω εγώ αν είναι μεγάλη ή όχι κουβέντα, Μαριάνθη, καλή μου Πλωμαρίτισσα, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή και του ταιριάζει απόλυτα! Άλλωστε γι’ αυτό είναι και διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Σορβόννης.
    Κι αυτός ο σοφός που είπε: «Ο πλούτος ενός ανθρώπου μετριέται από την ποσότητα και την ποιότητα των φίλων που έχει»... πόσο δίκιο είχε… Κι εγώ ευχαριστώ τον Θεό που μου έλαχε ένας τέτοιος άνθρωπος να με τιμά με τη φιλία του και να είναι… μέρος της περιουσίας μου!

    Κατά τα άλλα σ’ ευχαριστώ κι ανταποδίδω ένα «από καρδιάς χαμόγελο»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

    Πόση χαρά μου δίνεις καλή μου φίλη που σε ξαναβλέπω εδώ και ξαναβρισκόμαστε!
    Κατάφερες όμορφα λόγια με ρίμα! Πολύ σ’ ευχαριστώ!

    Καλό μήνα να έχουμε όλοι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS,

    Καλώς όρισες κι εσύ, κι εγώ έλειψα πολύ, αλλά να που είμαστε ξανά εδώ.
    Πολύ σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα, φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μ άρεσε πολύ το: "άνθρωποι που μοιάζουν με Κυριακή."
    Δεν έχω ξανακούσει αυτή την έκφραση, κι όμως! Κατάλαβα αμέσως τι εννοούσες λες και ήταν κώδικας.. Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να είναι όντως σπουδαίος και μόνο επειδή δεν μπαίνει στον πειρασμό να κρίνει ώστε να κατα-κρίνει, να επι-κρίνει, αλλά κρίνει μόνο γαι να εγκρίνει, αλλιώς σωπαίνει. Αυτό είναι Αρχοντιά! Την εκτιμώ πολύ γιατί δεν το έχω κατακτήσει αυτό.. Ταλαιπωρούμαι με τη χρήση της ..κρίσης μου που όλο και με παγιδεύει στα γλιστερά.. Αυτός ο άνθρωπος είναι αληθινά Γενναιόδωρος με τους άλλους. Όντως είσαι πλούσιος που τον συνάντησες, κι εγώ πλούσια που μου χάρισες απόψε αυτή τη Σκέψη να την παιδέψω και να την κάνω στόχο μου.
    Σ ευχαριστώ Μηθυμναίε μου.
    Καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Ρεγγίνα,

    Η Κυριακή, Ρεγγίνα μου, είναι, χωρίς αμφιβολία, η καλύτερή μας μέρα; Η πιο όμορφη, αυτή που αναζητάμε; Άρα… η έκφραση ήθελε να παρομοιάσει αυτόν τον φίλο με μια τέτοια μέρα, όπως είναι μια Κυριακή «χαρά Θεού»!
    Δεν θέλει πολλά ο άνθρωπος για να γεμίσει η ψυχή του χαρά. Και μακάρι να μπορούμε να βρίσκουμε λόγους πάντα για ένα χαμόγελο… Μπορεί, δυστυχώς, τέτοια άτομα να μην είναι είδος εν αφθονία, υπάρχουν όμως σίγουρα τέτοιες ανθρώπινες υπάρξεις που θροΐζουν δίπλα μας.

    Κι εσύ βλέπω βρήκες τη λέξη «Αρχοντιά», με το «Α» κεφαλαίο, που εμένα μου ξέφυγε… Και θέλω να σου πω πως του ταιριάζει.

    Πάντως δεν ξέρω αν αυτό που σε «ταλαιπωρεί» κατακτιέται ή είναι έμφυτο, όμως βλέπω πως τούτη η κοινωνία μας το παρακάνει στην άσκοπη «κρίση». Έζησα πολλά χρόνια έξω και μπορώ να συγκρίνω και να βλέπω πόσο «παγιδευόμαστε στα γλιστερά», όπως πολύ σωστά λες.

    Χίλια μύρια ευχαριστώ που πέρασες από εδώ. Για μένα είναι χαρά και ικανοποίηση κι αν με το γραφτό μου, που δεν θέλησα να φυλάξω στα «τιμαλφή» μου και το μοιράστηκα μαζί σας, έκανα κι εσένα κομμάτι πλούσια χαρίζοντας σου αφορμή να παιδέψεις τη «Σκέψη» σου και να την κάνεις στόχο, η χαρά μου είναι διπλή!

    Να είσαι καλά, κοπέλα μου, κι εδώ θέλω να ομολογήσω ότι είσαι από τους ανθρώπους που εκτιμώ, αν αυτό σου λέει κάτι…

    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπημένε μου φίλε Στράτο, κι εγώ θα μείνω "στους ανθρώπους που μοιάζουν με Κυριακή". Απίστευτος ο λόγος σου, και πέρα απ τη φωτεινότητα αυτού του ανθρώπου που περιγράφεις, στην ουσία μεταδίδεις και την δική σου θετική αύρα. Τη δική σου "Κυριακή".

    Καλό φθινόπωρο και καλή δύναμη να έχουμε γενικώς:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλο Σεπτεμβρη και καλο απο-Καλοκαιρο φιλε μου Στρατη. Δεν ξερω γιατι το ονομα των ανθρωπων, κατ εναν περιεργο τροπο, συχνα απεικονιζει και την ψυχοσυνθεση τους, πιστευω!Τυχαιο? Μπορει ναι μπορει ομως και οχι!Εύχομαι η αυρα αυτη η θετικη που εισεπραξες την Κυριακη να σε συνοδευει ολες τις υπολοιπες Κυριακες του Φθινοπωρου που προβλεπεται γενικως δυσκολο και γεματο αντιξοοτητες! Κατα τα αλλα πες μου τον φιλο σου να σου πω ποιος εισαι , ελεγαν οι παλαιοι και δεν ειχαν αδικο! Θα τα πουμε συντομα ελπιζω!Στο χρωσταω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ katrine,

    Καλή μου Κατρίν, πόσους τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε να έχουμε πλάι μας μπας και τους μοιάσουμε έστω και λίγο…
    Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο ευχόμενος να είσαι καλά και όποια αύρα (ακόμα κι αυτή την πελαγίσια) να την δεχόμαστε και να την μεταδίδουμε.

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ liakada,

    Χαίρομαι που συμφωνείς κι εσύ με την ιδιότητα αυτή των ονομάτων να απεικονίζουν τον χαρακτήρα αυτών που το κατέχουν.
    Τουλάχιστον θα κρατήσω βαθιά μέσα μου και την αύρα και τη σοφία κι όλα τα καλά που «εισέπραξα»…

    Με την επάνοδό μου θα τα πούμε.
    Η μη δυνατότητα σύνδεσης εδώ με αναγκάζει να επισκέπτομαι ίντερνετ καφέ και όχι πάντα είναι όπως το χρειάζεσαι…

    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όχι μόνον κάτι αλλά Πολλά μου λέει και σ ευχαριστώ για τη Γενναιοδωρία σου που κι αυτή έχει όλα τα Άλφα της Αρχοντιάς, και το Γ Κεφαλαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Ρεγγίνα,

    Με τα πιο Αγνά και τα Ωραιότερα συναισθήματα (όλα με κεφαλαίο)σου στέλνω από το Αιγαίο την καλημέρα και το ευχαριστώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!