«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

14 Νοε 2009

Η Βάνα Κοντομέρκου και το έργο της

Το λογοτεχνικό έργο της Βάνας Κοντομέρκου, η οποία είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας της Διασποράς, παρουσίασε, στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ, η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών. Η Ιωάννα Κόκλα, εκπαιδευτικός και βραβευμένη ποιήτρια, έκανε λόγο για τα τρία πρώτα πονήματα της Βάνας: «Ο ήλιος έβγαινε από τη Δύση», «Αύριο ίσως…» και «Ανάμεσα σε δυο πατρίδες» και η Βάσω Κουβελά, ηθοποιός, συγγραφέας και πολιτισμιολόγος, για το τέταρτο βιβλίο το υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα «Φλογισμένες πέτρες».
Και ακριβώς, σ’ αυτό το τελευταίο βιβλίο «Φλογισμένες πέτρες» θέλω να σταθώ. Ένα έργο καθαρά ανθρώπινο όπου η Βάνα, καθώς ανέφερε η κυρία Κουβελά, «αποτυπώνει μια εποχή αυτή του ’40 και του ’50 στην άγονη και κακοτράχαλη περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας. Πατάει γερά πάνω στα βιώματα και στις κοινωνικές συνθήκες που διέπουν αυτή την κοινωνία. Χρησιμοποιεί τα ιστορικά αυτά χρόνια που σημάδεψαν τη ζωή όλων για να ξετυλίξει ίσως ένα κουβάρι αναμνήσεων και ακουσμάτων για να συνθέσει το έργο της. Κι όπως λέει κι ο Βασίλης Βασιλικός στην εισήγησή του “τα πέτρινα αυτά χρόνια’’ σηματοδότησαν όλες τις κατοπινές εξελίξεις.
»Μιλάει με ιδέες και βαθύτερα νοήματα μέσω των ηρώων της τόσο απλά και κατανοητά. Η πείνα, η εκμετάλλευση, η αδικία που υφίσταται ο ήρωάς της Πάνος, ο κόπος για δουλειά και μάθηση, ο πόλεμος… όμως στο τέλος δικαιώνεται όλος αυτός ο κόπος κι ο αγώνας ζωής και νικά ο άνθρωπος, με βάρκα την ελπίδα. Έρχεται η εξομάλυνση των παθών του εμφυλίου με την αγάπη, τον έρωτα δυο νέων –κι αυτό είναι το γλυκύτερο στοιχείο της ζωής, μακριά απ’ τα μίση και το αίμα της κατοχής και του εμφυλίου τις προκαταλήψεις. Ιδέες, νοήματα βαθειά, νοήματα ζωής μας διδάσκουν, μας τονώνουν μέσω αυτών των ηρώων, για αγώνα ζωής, για νίκη.
»Το βιβλίο της Βάνας Κοντομέρκου είναι η δικαίωση της ζωής για δράση κι όχι για παραίτηση. κι όπως σημειώνει η ίδια η συγγραφέας: μέσα απ’ τον πόνο βγαίνει κανείς δυνατότερος
».

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε αυτό το βιβλίο και είμαι σίγουρος πως θα σας γοητεύσει. Ένα καταπληκτικό βιβλίο με ενδιαφέρουσα ιστορία, καλοδουλεμένη πλοκή και άριστη απόδοση χαρακτήρων, σίγουρα θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμη και του πιο απαιτητικού αναγνώστη.

* Το βιβλίο «Φλογισμένες πέτρες» θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, Πανεπιστημίου 17


Ο Πρόεδρος Αυγερινός Ανδρέου προλογίζει

Η συγγραφέας ανάμεσα στις δυο ομιλήτριες

Η κα. Κόκλα και η κ. Κοντομέρκου διαβάζουν

Μέρος από το ακροατήριο

Ο Μηθυμναίος, η Βάνα και ο Αντρέας Κοντομέρκος



Μηθυμναίος

14 σχόλια:

  1. Σπύρος ΔαρσινόςΚυριακή, Νοεμβρίου 15, 2009

    Βάνα,και πάλι συγχαρτήρια για την αναγνώριση του λογοτεχνικού σου έργου από την Εταιρεια Ελλήνων Λογοτεχνών.Κατι τέτοιες αναγνωρίσεις δίνουν αναπνοές στόν πνευματικό άνθρωπο να συνεχίσει το δύσκολο έργο του .Εύχομαι οι "ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΤΡΕΣ" να σου φλογίζουν πάντα την ψυχή και το πνεύμα γιά να μας δίνεις δροσιά ελπίδα και όνειρο μέσα από καινουριες δημιουργίες του ξεχωριστού σου ταλέντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μας Βάνα,
    Συγχαρητήρια, εσύ με το αξιόλογο έργο σου εκτός από τα δικά σου έργα, αντιπροσωπεύεις τους συγγραφείς της διασποράς, δηλαδή εμάς που ζούμε έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας, επίσης συγχαίρω και την εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών που αναγνώρισε αυτό το έργο σου,
    Αλλά πιο πολύ ευχαριστώ τον φίλο Μηθυμναίο που σας παρουσίασε στην ιστοσελίοδα του με τις φωτογραφίες σας.
    Φαίνεστε όλοι μια χαρά...

    Χαιρετώ
    Γαβριήλ ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dearest Vana,
    We were delighted to share your special night in Athens, Greece.
    You are a beautiful human being and a very gifted talented writer.
    I am so happy for your recognition!
    Warmest congratulations to you and sincere thanks to our special friend Stratos for bringing to us the most interesting pictures and comments of your books and presentation.I enjoyed them a lot!
    Please forgive me for writing in English since my Greek in Symbols do not work in blogs.
    Warmest regards and all my love to you, Andreas, Stratos and everybody who loves you!
    STELLA ZAMBOUROS FOLLENDER, N.Y.
    11.14.09

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Στράτο.
    Έχω διαβάσει μόνο τις Φλογισμένες Πέτρες. Πρόκειται γιά ένα αξιόλογο έργο που αγγίζει με τόλμη μιά από τις πλέον τραγικές περιόδους της ιστορίας της πατρίδας μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...Θυμάμαι
    την όμορφη παρουσίαση του Βιβλίου της Βάνας, από τον Σύλλογο Αθηναίων στην "Αρχιεπισκοπή" της Αστόριας, ΝΥ...
    Το ίδιο βράδυ ξαγρύπνησα διαβάζοντας το, με το αναμενόμενο ενδιαφέρον...
    Την επομένη, τηλεφωνηθήκαμε
    -κι ας μη το είχα φυσικά τελειώσει-και μαζί με τα συγχαρητήριά μου αναφέρθηκα στην δυνατή της πένα, τις καθαρές νοηματικές της παλινδρομήσεις, στην σωστή απόδοση της ενδελεχούς μελέτης που έκανε για να παρουσιάση τα γεγονότα της εποχής με καθάρια νοήματα,την παρουσίαση του κάθε χαρακτήρα όπως θα ήταν ο ίδιος -κι όχι όπως θα τον ήθελε η συγγραφέας- δίχως προσωπικό πάθος, μα μ' ένα συνδιασμό που ικανοποιεί και τον δυσκολότερο αναγνώστη...
    Μ' αυτό της το μυθιστόρημα, η Βάνα σταθεροποιεί το όνομά της στο επίπεδο των ικανών συγγραφέων, ιδίως των γυναικών,
    κι είναι τιμή για την ομογένεια
    -η οποία δεν αποδίδει την πρέπουσα αξία και σημασία στους ανθρώπους που ξεπηδούν από τα σπλάχνα της.
    Σε σύγκριση
    με τους εν Ελλάδι συγγραφείς,
    ο χειρισμός της γλώσσας μας, δεν υστερεί σε τίποτα καθότι η Βάνα Κοντομέρκου είναι μεν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, -με θαυμάσια οικογένεια και τον Ανδρέα που συμπαραστέκεται επαξίως στο πλευρό της-, αλλά η Βάνα ξεκίνησε από την Ελλάδα ήδη ως εκπαιδευτικός.
    Κι αυτό,
    πάντα μετράει στην υψηλότερη αξιολόγηση της γραφής και της δημιουργίας.
    Ένα ακόμη "Εύγε" στην Βάνα κι όπως συνηθίζεται, να είναι
    "Καλοτάξιδο" κι αυτό της το βιβλίο.

    Όσο για την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών,
    με έδρα στην Αθήνα, -λέγεται ότι είναι η πρώτη που δημιοργήθηκε σχεδόν 70 χρόνια πριν..., και στην οποία είμαι μέλος πάνω από είκοσι χρόνια,
    εύχομαι με τον νέο της Πρόεδρο, τον κ. Α. Ανδρέου, να ανακτήσει το κύρος της και να ανοίξει τους ορίζοντες της εκτός Ελλάδος...
    Τα παλαιά Καταστατικά τους,(όπως και στις άλλες τρεις-τέσσαρες εταιρίες όπως η Εθνική... η Θεατρικών Συγγραφέων... κ.λ.π.) δεν συμβαδίζουν με τους καιρούς μας
    και αδικούν τους πανταχού Απόδημους!

    Εύγε και στον Στράτο μας,
    ο οποίος είναι πάντα παρών, και όπου σαν πρώην Έλληνας του εξωτερικού αγαπά την πατρίδα και την γλώσσα μας με ιδιαίτερο σεβασμό και πάθος!

    Βάνα μου, Καλώς να μας έλθεις!
    και Στράτο μας,
    πάντα με την αγάπη μου,
    Υιώτα Στρατή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στους αγαπητούς φίλους: @ Σπύρος Δαρσινός, @ pylaros,
    @ Stella, @ Dennis Kontarinis, @ Αστοριανή,

    Εσείς γνωρίζετε, ίσως, περισσότερο και καλύτερα από μένα, τη Βάνα. Τι άλλο μπορώ να προσθέσω εγώ. Τα συγχαρητήριά και τα καλά σας λόγια τα μετέφερα σ’ εκείνη. Φυσικά, με την επάνοδό της, θα τα διαβάσει και, φθάνοντας, θα επικοινωνήσει μαζί σας. Είμαι σίγουρος.

    Αυτό, όμως, που εγώ κατάλαβα -και σας το ομολογώ- είναι πως η Βάνα, εκτός από τη ποιότητα του λόγου που διαθέτει, εκτός απ’ την ψυχή και την καρδιά που η φύση την προίκiσε, ανήκει –και εκείνη και ο Αντρέας- σ’ αυτή τη μερίδα των ανθρώπων για τους οποίους η φιλία αποτελεί την αρχή και το τέλος, το μηδέν και το άπειρο, το πολύ και το λίγο.
    Τους συμπαθείς αμέσως. Χαμογελούν και σε ζεσταίνουν! Τούτο το είπαμε κι αλλού…

    Θέλω να ξέρετε, και δεν υπερβάλλω, ότι σας εκπροσώπησε επάξια κι ανέβασε ένα σκαλοπάτι ακόμη την εκτίμηση των εδώ λογοτεχνών για εσάς τους μακρινούς –κι αδικημένους- φύλακες του ελληνικού λόγου!

    Για μένα θα μείνουν αξέχαστες οι στιγμές που μοιραστήκαμε και μου άφησαν μια γλυκύτατη γεύση. Και για μια ακόμη φορά να επαναλάβω τούτο που πιστεύω: "Πόσο μικρός γίνεται ο κόσμος, αλήθεια, γι' αυτούς που θέλει ο Θεός να συναντηθούν"!!!

    Να ‘στε καλά και σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπύρος ΔαρσινόςΤετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2009

    Στράτο θερμά σ'ευχαριστουμε που μετέφερες τα συγχαρτήριά μας στην αγαπητή μας ΒΑΝΑ και ΑΝΔΡΕΑ.
    Συγχαρτήρια όμως και σε σένα που νιώθεις και προβάλλεις ανθρώπους με χαρίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Σπύρος Δαρσινός,

    Αλίμονο. Τέτοιοι άνθρωποι το αξίζουν, Σπύρο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στράτο μου, τόσο εσένα, όσο και τους καλούς μας φίλους Σπύρο, Γαβρίλη, Στέλλα, Ντένη και Γιώτα, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αγάπη σας και τις ευχές σας. Με συγκινήσατε αφάνταστα.
    Η συμπαράσταση των φίλων είναι πολύτιμο δώρο καρδιάς και ανήκει στα σπάνια και στα δυσεύρετα.
    Ζητώ συγνώμη που άργησα να σας απαντήσω. Ήρθαμε την Τετάρτη το βράδυ από Ελλάδα και ακόμα δεν έχει συνέλθει το μυαλό μου και περισσότερο η ψυχή μου που δεν έχει ακολουθήσει το σώμα μου. Την άφησα εκεί. Θα πάρει κι αυτή τον χρόνο της, όπως πάντα.
    Ήθελα όμως να σας πω, πως ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ πολύ και πως οι κάθε στιγμές που ζούμε και απολαμβάνουμε με καλούς φίλους είναι συλλεκτικές ανάσες ζωής που μας ακολουθούν και συντηρούν την ψυχή μας.
    Να είστε πάντα καλά φίλοι μου και να δημιουργείτε.
    Βάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΒΑΝΑ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ

    Και εγώ,όταν γυρισα από την Ελλάδα,
    τρόμαξα να συμμαζέψω την ψυχή μου
    στο σώμα μου.Επέμενε να πίνει κρασάκι,να φιλάει τα κύματα και να ρουφάει τον ανεμο του Κορινθιακού μας .
    Ξεκουραστήτε λιγο και τα ξάναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Βάνα Κ.,

    Αυτά τα πολύτιμα δώρα καρδιάς, για να συμπεριλάβω και την αγάπη και τη φιλία. είναι ανεκτίμητα και αληθινά όταν προσφέρονται ανιδιοτελώς κι εντελώς αυθόρμητα.
    Εύχομαι να «συμμαζέψεις», όπως λέει κι ο Σπύρος, όσο πιο σύντομα γίνεται, την ψυχή σου για να ζήσεις τις στιγμές και τις ανάσες και των δικών σου και των φίλων σου εκεί.

    Εμείς να δεις πόσο σ’ αγαπάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Σπύρος Δαρσινός,

    Έτσι είναι, Σπύρο, όλοι τα έχουμε ζήσει αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια βραδυά αφιερωμένη στη Βάνα κι όμως δε μπόρεσα να παρευρεθώ γιατί είχα άλλη εκδήλωση στο βιβλιοπωλέιο Περδίκης.
    Χαίρομαι που το έργο της τιμήθηκε έστω και στο ελάχιστο στην Ελλάδα. Θα διαβάσω το βιβλίο της, για το οποίο πόνεσε και δούλεψε σκληρά. Είναι το αγαπημένο της παιδί.
    Ο Στράτος κανόνισε τα της συνάντησής μας στο καφέ του Ελευθερουδάκη. Τα είπαμε εν εκτάσει και τώρα μένει να την ανιχνέυσω. Σπουδαία διεργασία να μπαίνεις βαθειά στις φλέβες ενός συγγραφέα.
    Νάσαι καλά Στράτο να τιμάς τις φιλίες σου και νάναι καλά η Βάνα μας να γράφει.
    Φιλιά και στους δυό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Ιουστίνη Φραγκούλη,

    Να την «ανιχνεύσεις», πολύτιμη κι αγαπημένη μου φίλη, τη Βάνα και το έργο της και να ‘σαι σίγουρη πως θα ’ναι θησαυρός αυτό που θα εντοπίσεις!

    Τα είπαμε, βεβαίως, μοιράσαμε τις ματιές και την εκτίμησή καθώς και τη φιλία μας και όπως ξέρουμε η ζωή έχει κι άλλα πολλά… έχει και παρακάτω… ας μη το ξεχνάμε.

    Σ’ αγαπώ και το ξέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!