Παρόλο που έχω μια ιδιαίτερη σχέση και έλξη με τις συνταγές γενικά, μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, δεν έχω αξιωθεί να μάθω να φτιάχνω τίποτα παρά μόνο αυγά τηγανητά! Κι αυτά όχι πάντα τα πετυχαίνω όπως θα ήθελα. Με συγκινούν πάντως και θαυμάζω όσους ασχολούνται μ’ αυτά και αγαπούν αυτό που κάνουν.
Ο φίλος μου ο Θόδωρος που εκτός όλων των άλλων χαρισμάτων που έχει, ξέρει και να… ψαρεύει (έτσι λέει…) με εξέπληξε αυτές τις μέρες στέλνοντάς μου (και είχε λόγους…) μια συνταγή: «Της χαράς το γλύκισμα»!
Τούτη τη συνταγή είμαι υποχρεωμένος να τη μάθω, είναι ανάγκη… Και πρέπει να το πετύχω… το γλύκισμα. Μιας κι είμαι σε στιγμές που αναμετριέμαι με αισιοδοξίες και… πεσιμισμούς, θα κάνω την προσπάθεια, φίλε.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να μοιραστώ μαζί σας και τα λόγια του φίλου και τη συνταγή του. Ακριβώς όπως μου τα ’στειλε…
Αγαπητέ Στράτο,
Εκτός από ψαράς μ' αρέσει και το μαγείρεμα, έτσι σήμερα ψάχνοντας βρήκα μια παλιά συνταγή για ένα καταπληκτικό γλύκισμα και σου την στέλνω. Το γλύκισμα λέγεται ΧΑΡΑ.
Υλικά :
Μία οκά απλή καρδιά
Δύο οκάδες ήσυχη συνείδηση
Μισή οκά φαιδρό πρόσωπο
200 δράμια αγάπη, και δύο φλιτζάνια γέλιο.
Εκτέλεση:
Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά. Τα δουλεύετε πολύ καλά ως που να ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσουν ολόκληρη την κατσαρόλα. Προσθέσετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Τότε ρίχνετε το φαιδρό πρόσωπο και το γέλιο.
Προσέξτε όμως πολύ καλά στο δούλεμα γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό σας.
Αν έχετε και λίγη εξοχή (π.χ. Μόλυβο) βάζετε δυο τρεις κουταλιές για άρωμα. Βάζετε το γλυκό στο ταψί της ψυχής, το στρώνετε με την κουτάλα της θέλησης και το ψήνετε στο φούρνο της υπομονής.
Το σερβίρετε ζεστό ζεστό.
Όσοι έφαγαν το γλύκισμα αυτό ομολογούν ότι το κύριο χαρακτηριστικό της γεύσης του είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.
Εκτός από ψαράς μ' αρέσει και το μαγείρεμα, έτσι σήμερα ψάχνοντας βρήκα μια παλιά συνταγή για ένα καταπληκτικό γλύκισμα και σου την στέλνω. Το γλύκισμα λέγεται ΧΑΡΑ.
Υλικά :
Μία οκά απλή καρδιά
Δύο οκάδες ήσυχη συνείδηση
Μισή οκά φαιδρό πρόσωπο
200 δράμια αγάπη, και δύο φλιτζάνια γέλιο.
Εκτέλεση:
Ρίχνετε στην κατσαρόλα του εσωτερικού σας κόσμου την ήσυχη συνείδηση και την απλή καρδιά. Τα δουλεύετε πολύ καλά ως που να ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γεμίσουν ολόκληρη την κατσαρόλα. Προσθέσετε τότε την αγάπη και το γλυκό σας παίρνει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Τότε ρίχνετε το φαιδρό πρόσωπο και το γέλιο.
Προσέξτε όμως πολύ καλά στο δούλεμα γιατί ένα κατσούφιασμα μπορεί να κόψει το γλυκό σας.
Αν έχετε και λίγη εξοχή (π.χ. Μόλυβο) βάζετε δυο τρεις κουταλιές για άρωμα. Βάζετε το γλυκό στο ταψί της ψυχής, το στρώνετε με την κουτάλα της θέλησης και το ψήνετε στο φούρνο της υπομονής.
Το σερβίρετε ζεστό ζεστό.
Όσοι έφαγαν το γλύκισμα αυτό ομολογούν ότι το κύριο χαρακτηριστικό της γεύσης του είναι η ΨΥΧΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.
Σε φιλώ,
Θόδωρος
Επειδή τόσο ο Θόδωρος όσο και η Πέρσα είναι από τους ανθρώπους που ξέρουν να λιώνουν το χιόνι της καρδιάς, μαζί με το μεγάλο μου ευχαριστώ, θα ’θελα να δώσω και μια υπόσχεση:
Να είστε σίγουροι πως τουλάχιστον την προσπάθεια θα την κάνω…
Μηθυμναίος
ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤζα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μαι και εγώ...
Άκουσα γλύκισμα και έκατσα...
Και δη απ αυτό το γλύκισμα της καρδιάς θέλω τρία τέσσερα κομμάτια...
Φιλιά καλέ μου πολλά...Και στους δυό σας...Και ένα στο πατουσάκι της μπέμπας μεγαλύτερο όμως...
Απίθανη συνταγή Στράτο μου. θα τη δοκιμάσω σύντομα λέω ..
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια και καλη σου νύχτα :-) και να είσαι καλά να μας γλυκαίνεις συχνά έτσι τα βράδια με τις συνταγές σου!
Τούτο τον καιρό...
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ την χρειάζομαι!
Πειράζει, φίλε μου Στράτο και φίλε του φίλου μου άρα και... δικέ μας "Ψαρά-ζαχαροπλάστη μας"
να την "ξεσηκώσουμε";
Κάποια στιγμή, θα... φτερουγήσει και την Νέα Υόρκη!
Τί λες, φίλε και μέντωρά μου; Θα...μου κάνεις τη χάρη;!!!
Είναι... μια τόσο γλυκειά απαίτηση!
Να περιμένω;
Σας "γλυκο..."-ασπάζομαι,
Υιώτα,
Αστοριανή του ...ηλίανθου,
Ν.Υ.
Αυτή τη γλυκού θέματος και περιεχομένου ανάρτηση θέλω να την ταιριάξω με ένα σχόλιο της ατμόσφαιρας των ημερών:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται" αλλά και" Μακάριοι οί πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γήν".
Καλή καρδιά λοιπόν και χαμόγελο!
Το πιο όμορφο γλυκό. Να είσαι καλά που το μοιράστηκες μαζί μας Στράτο.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ JK O SKPOYTZAKOS,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς με συγχωρήσουν οι ενασχολούμενοι με συνταγές, αλλά τέτοια δεν ματαείδα…
Και είναι ό,τι πρέπει για μένα, τώρα…
Σ’ ευχαριστώ πολύ! Κι εσύ να ‘σαι καλά!
@ Δήμητρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθώς βλέπεις οι δόσεις είναι με οκάδες και δράμια, οπότε μη φοβάσαι θα φτάσει για όλους, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Αυτό χρειαζόμαστε, πατριωτάκι μου.
Όσο για τα φιλιά σ’ ευχαριστώ πολύ και τα ανταποδίδω... στους τρεις σας. Το πατουσάκι της μπέμπας θα στο στείλω…
@ xeimwniatikhliakada,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα, παραπάνω, πως φτάνει και περισσεύει… Βλέπεις ο φίλος μου εκτός από Θόδωρος ήταν γενναιόδωρος με τις οκάδες και τα δράμια των υλικών…
Σ’ ευχαριστώ, κορίτσι μου…
@ Αστοριανή,
ΑπάντησηΔιαγραφήΥιώτα, καλά το ξέρεις πως τίποτα δεν σου αρνούμαι και αφού δεν σου την αρνούμαι εγώ κι ο "Ψαρά-ζαχαροπλάστη μας" είμαι σίγουρος πως δεν θα έχει αντίρρηση.
Γεύομαι τους γλυκούς ασπασμούς σου και τη δροσιά του ηλίανθου
Σ’ ευχαριστώ!
@ Μαριάνθη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μακαρισμοί σου, καλή μου Μαριάνθη (και ξέρεις γιατί λατρεύω το όνομά σου) καλοδεχούμενοι και ανταποδίδω με κάτι (κι αυτό των ημερών): «Χαίρε πασών γενεών ευφροσύνη. Χαίρε εξ ης (καρδίας) ρέει μέλι και γάλα…
Το χαμόγελο… μου μένει…
Να ‘σαι καλά!
@ Juanita La Quejica,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός ανταγωνισμού, naturalmente... Kαταλαβαίνεις…
Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Muchas gracias!!!
Αχ! σε αυτά τα διακόσια δράμια αγάπης, θα πρόσθετα και άλλα τόσα νιότης, είναι αυτή που χρειάζεται για να φουσκώσει το γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπο, διδακτικό, φιλοσοφικό,
χαιρετισμούς
Γαβριήλ
Υπέροχο το γλύκισμα, αυτό θα πεί φίλος...
ΑπάντησηΔιαγραφή:))))))))))))))))))
καλό σου βράδυ Στράτο!
Ο Ήλιος κι η Σελήνη μοιράζονται τη μέρα
ΑπάντησηΔιαγραφή«μοιράζομαι» κι εγώ μ’ εσάς την ίδια ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
Ελπίζοντας ότι είστε όλοι πολύ καλά
κι ότι το ηθικό σας είναι πάντα ψηλά!
Υ.Γ. Και πάντα γλυκίσματα χαράς να γεύεσαι καλέ μου φίλε! :)
@ pylaros,
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποθέτω, φίλε μου, πως όση ποσότητα (είναι σε δράμια, οκάδες ή καντάρια) από τέτοια κι άλλα τέτοια αγνά υλικά κι αν προσθέσουμε η συνταγή δεν θα χαλάσει και (por su puesto) το γλυκό θα φουσκώσει. Είναι από τα λίγα που η σπατάλη δεν πάει χαμένη… Το αντίθετο.
Μια καλημέρα!!!
@ genna,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που υπάρχουν, Τζεννάκι μου, ευτυχώς που υπάρχετε!
Σήμερα είναι η πρώτη (θεωρητικά) ημέρα της Άνοιξης!!! Και λέω θεωρητικά γιατί μόνο άνοιξη δεν ξημέρωσε…
Α, και ημέρα της ΠΟΙΗΣΗΣ, δεν πιστεύω να το ξέχασες; Άλλωστε την λατρεύεις!
Να έχεις μια ήσυχη μέρα…
@ το τέρας της «αμάθειας»,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤερατάκι μου, και η δική σου ΚΑΛΗΜΕΡΑ αλλά και η τραγουδιστή του Πάριου το ηθικό μας το μεσουράνησαν, παρ’ όλη τη συννεφιά.
Να είσαι καλά και να μην ξεχνάς, όποτε το χρειάζεσαι, να τσιμπάς κανα κομμάτι από το γλύκισμα. Είναι για όλους μας!
Καλημέρα σου!!!
Μ' άρεσε το γλυκο σου κι' έκλεψα κομμάτια...
ΑπάντησηΔιαγραφή:-)
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
αυτη η συνταγη ειναι η πιο ευκολη και δυσκολη μαζι...μακαρι ολοι να την μαθουμε :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσα θέλεις εσύ Γλαρένια μου! Όσα θέλεις. Το αξίζεις!!!
Υλικά υπάρχουν…
Βρεγμένες καλημέρες!
@ cook,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλίμονο αν για σένα, βρε Cook μου, είναι δύσκολο… εσύ που είσαι η δασκάλα σε τέτοια μαγειρέματα. Εγώ πάντως την διαβάζω, τουλάχιστον να την αποστηθίσω για να μπορέσω στη συνέχεια να την εφαρμόσω.
Καλημέρα σου!
Συνωστισμός έγινε για το γλυκό σου, αγαπητέ μου φίλε Στράτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία, και πολύ ανθρώπινη η συνταγή!
Να είσαι πάντα καλά!
Καλό βράδυ!
Φίλε Στρατή,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε γνώρισα ως εξαιρετικό χειριστή της πέννας, τώρα σε γνωρίζω και ως "μάγειρα" που τέρπει τη ψυχή.
Εύγε σου!
Αγαπητοί μου magda, και Λαψαρνιώτη,, πολύ σας ευχαριστώ που σχολιάσατε μια τόσο παλιά ανάρτηση για μια πάντα «ανθρώπινη» συνταγή που θα πρέπει να την έχουμε πάντα μπροστά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε καλά!