«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

31 Ιουλ 2022

Ένας κόσμος ανάποδα

Ο Ουρουγουανός λογοτέχνης Εντουάρντο Γκαλεάνο, με γραφή που συνδυάζει τη δημοσιογραφία, την πολιτική επιστήμη, την ιστορία και το μυθιστόρημα υπήρξε πραγματικός εκπρόσωπος της ανυπόταχτης Λατινικής Αμερικής, ο πιο πολιτικός της συγγραφέας, η «φωνή αφύπνισης» της, όπως χαρακτηρίστηκε ο βαθιά ουμανιστής στοχαστής. Ο ανατροπέας της ιστορίας που έστησε «καθρέφτες» στην ιστορία και φανέρωσε την αλήθεια εύγλωττα και στα ίσια σαν «έναν κόσμο ανάποδα» στα εκατομμύρια των πιστών και φανατικών αναγνωστών του. «Κάθε μέρα έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί, επειδή οι μέρες μας είναι φτιαγμένες από ιστορίες. 
 
Με το βιβλίο του Ένας κόσμος ανάποδα αποφασίζει να μας ξαναστείλει στο σχολείο. Σε ένα σχολείο που αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και καυστικό χιούμορ την ανεστραμμένη πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, όπου τα αριστερά βρίσκονται δεξιά, τα πάνω κάτω και τα εμπρός πίσω. Αγανακτισμένος από την κατάφωρη κοινωνική αδικία καταγγέλλει τους διεθνείς οργανισμούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, καταδικάζει την εκμετάλλευση και την αδικία, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και καλεί τον καθένα μας σε εγρήγορση και δράση, δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 



4 σχόλια:

  1. Βλέπω πολύ σωστές και αιχμηρές απόψεις στον συγγραφέα. Νομίζω είναι άκρως ενδιαφέρον το βιβλίο του. Και φυσικά το χρωστάμε σε σένα, Στράτο, που μάς το γνωστοποίησες.
    Καλή συνέχεια φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι Γιάννη, ήταν τρομερός και είχε απόψεις για όλα, λογικές θα έλεγα. Αγαπημένος φυσικά, λόγω του "Λατίνου" που μας συνδέει προφανώς.
    Καλό μήνα και καλές διακοπές, αν δεν έχεις πάει ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένος ο Γκαλεάνο. Και δεν θα μπορούσες να βάλεις καλύτερο απόσπασμα του βιβλίου του, απ' αυτό που διάλεξες. Αυτοί οι αλά καρτ ρατσιστές, πόσο κακό κάνουν στην κοινωνία...
    Τις ευχές μου για έναν καλοπόρευτο Αύγουστο, Στρατή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι καυστικός σε πολλά θέματα δεν έχει πρόβλημα να τα μεταφέρει. Για τους ρατσιστές έχει αρκετά. Προσωπικά μου αρέσει πολύ.
    Καλό μήνα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!