«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

10 Νοε 2020

Να ψιθυρίζουν και ν’ ανασαίνουν...

Στρώνομαι κι αναζητώ. Βρίσκω και διαλέγω εικόνες ώστε να ’ναι αυτές όπου θ’ ακουμπάνε καλύτερα οι σκέψεις. Επάνω τους ενσωματώνω λόγια που έχω γράψει. Με φωνήεντα, σύμφωνα, σημεία στίξης σχηματίζω προτάσεις. Με κάθε τελεία, με κάθε κόμμα, με κάθε παύση και… μ’ εκείνα τα παρατεταμένα αποσιωπητικά που προδίδουν αμηχανία, προσπαθώ να τους δώσω τη μορφή που θέλω. Να ψιθυρίζουν και ν’ ανασαίνουν.


Όσο κι αν ο χρόνος πέρασε στοιβάζοντας αμέτρητα άλλα, όσο κι αν όλα αυτά σκεπάστηκαν μ’ ένα σωρό σκόνη, εσύ επιμένεις να περνάς το χέρι σου από πάνω, να τη διώχνεις και να τα φέρνεις πάλι πίσω… στο φως. Ναι, να τον φέρνεις πίσω σε κρυσταλλωμένες εικόνες που, σαν παγωμένες ψιχάλες, αιωρούνται μπροστά σου και μέσα τους βλέπεις τη ζωή σου σε επανάληψη. Τις κοιτάς μια μια και θυμάσαι πρόσωπα, διαδρομές, σταθμούς, αποχαιρετισμούς και αφετηρίες… Μετράς τις ρωγμές που ο χρόνος άφησε χαραγμένες επάνω τους και… μελαγχολείς.


Πέρασαν τόσα χρόνια κι όμως, κάποιες φορές, στις σιωπές της ψυχής σου, το ρολόι του μυαλού παίρνει αντίστροφες πορείες, όπως κι εσύ που γυρίζεις στα ίδια και στα ίδια. Είσαι ένας παράξενος ταξιδευτής που ταξιδεύει από τη χαρά στη μελαγχολία κι από τη νοσταλγία στο όνειρο… Θέλεις να ξεφύγεις απ’ τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τη μονοτονία της γκρίνιας. Σε βασανίζουν εσωτερικοί μονόλογοι. Ζυγίζεις, με τα δικά σου σταθμά, ομορφιές και απογοητεύσεις κι ανασύρεις από τις αποθήκες της μνήμης ό,τι αγάπησες. Ακούς ξεχασμένες νότες και γλυκές μελωδίες, συγκινείσαι, σκουπίζεις την υγρασία απ’ τα μάτια σου και… τις κάνεις δικές σου. Ξεφυλλίζεις αμέτρητες σελίδες βιβλίων κι ανάμεσα στα τόσα, διαβάζεις και θέλεις να τηρήσεις εκείνο που έγραψε ο Ισπανός συγγραφέας Αντόνιο Μουνιόζ Μολίνα: «είναι τόσα αυτά που χάνει κανείς στη ζωή του για να μη φυλάει αυτά που του έμειναν».


Αποσπάσματα από: «Ένας ρομαντικός... παλαιάς κοπής» και «Επειδή, για κάποιο λόγο...»2 σχόλια:

 1. Είναι η εποχή που κάνουμε ταμείο με το παρελθόν, τις μνήμες, τα κέρδη και τις ελλείμματα. Αυτό διακρίνω στον πάντα λυρικό και αβρό σου λόγο, Στρατή μου.
  Και δεν ευνοεί ο καιρός για τέτοιες "απογραφές". Εκεί έξω ηχούν οι σειρήνες του πολέμου. Κι εμείς καλούμαστε σε πνευματική επιστράτευση, να περισώσουμε τα "τιμαλφή" μας...
  Πάντα παρηγορητικά τα "υστερόγραφά σου". Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μέσα μας, καλή μου Μαρία, υπάρχουν σελίδες που, ενδεχομένως, ξέχασε ο χρόνος να γυρίσει. Υπάρχουν, ναι και όντως βοηθάει η εποχή ώστε να τις επαναφέρουμε για να «κάνουμε ταμείο με το παρελθόν και τις μνήμες», όπως λες, και να προλάβουμε πριν «αργοσβήσουν τα λειψά και τα παζαρεμένα» που λέω εγώ.
   Χτες, με τη «Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών», έκανα μια βόλτα στα πέριξ για τη διάθεση και μόνο και ήταν κάτι απλό που βοήθησε: τα θαυμάσια χρώματα του φθινοπώρου που και μόνο να τα βλέπεις σε εκστασιάζουν και ξεχνάς γιατί (τι στο καλό) χρειαζόταν αυτή η βεβαίωση…
   Ευτυχώς που, εκτός της μάσκας, είχα και το κινητό ανά χείρας για να τα φωτογραφίσω και τα «περίσωσα» στις Φωτοχυσίες μου (https://enfoqueyclick.blogspot.com/)

   Σε προσκαλώ να τα δεις, μήπως και βοηθήσω να αλλάξει η διάθεση…

   Διαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!