«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

12 Νοε 2019

Δημιουργικότητα που, αν μη τι άλλο, διασκεδάζει…


Θέλησα, ύστερα από σκέψη, να δημοσιεύσω 5 «φωτοτεχνάσματα» με τα οποία, κατά καιρούς καταγίνομαι και… μ’ αρέσει. Θα το χαρακτήριζα κι ως χόμπι.
Λοιπόν, το να επεμβαίνεις, να μεταβάλλεις, να περικόπτεις, να επεξεργάζεσαι ή (το χειρότερο) να τροποποιείς ή να αλλοιώνεις μια εικόνα, να δίνεις άλλη διάσταση στο θέμα δίχως να την «πληγώνεις»· να παίρνεις στοιχεία της και να τα «μπολιάζεις» με άλλα (με όποιο τεχνικό μέσο κι αν το κάνεις) θα έλεγα ότι είναι κάτι ανθρώπινο. Είναι μια επέμβαση που απαιτεί, τουλάχιστον, φαντασία, επινόηση, γόνιμη σκέψη, εξάσκηση, ενασχόληση  και… οπωσδήποτε χρόνο.
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ελεύθερο να «φορέσεις» σε μια φωτογραφία όποια εφέ, φόντα, πλάνα, αντιθέσεις, αποχρώσεις, φωτεινότητα και όσα άλλα χρειαστούν προκειμένου να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη φαντασία, δίχως, βεβαίως, να την εκμεταλλεύεσαι για άλλο σκοπό. Μπορεί να ξεφεύγεις κάπως (αυτό το κάπως της συγκατάβασης…) από τα όρια των δημιουργών της επιβάλλοντας τους δικούς σου κανόνες αισθητικής, να την προσεγγίζεις και να την βλέπεις με άλλα μάτια, μέσα στην απλότητά της. Καθόλου άτσαλα! Απόλυτα έντεχνα! Να διασκεδάζεις με το αποτέλεσμα και να το «ξεγελάς» με την αφέλεια του ερασιτέχνη! Τόσο απλά! Αυτός, άλλωστε, είναι και ο τελικός στόχος: να έχεις δημιουργικότητα για να παραχθεί ένα άλλο, ικανοποιητικό αποτέλεσμα.


* Οι φωτογραφίες που επέλεξα για τις συνθέσεις έχουν «αλιευθεί» από το διαδίκτυο, τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο και φυσικά ανήκουν στον δημιουργό τους. Είναι λογικό. Παρόλα αυτά, αν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση, είμαι διατεθειμένος να επανορθώσω και να τις αποσύρω.







8 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τις δημιουργικές σου παρεμβάσεις, Στράτο. Άλλωστε, καθένας που απεικονίζει κάτι (ζωγράφος, φωτογράφος κτλ) "παρεμβαίνει" και συλλαμβάνει κάτι από τη Φύση, τη ζωή των ανθρώπων, που το αποδίδει σύμφωνα με τη ματιά και την τέχνη του. Κι όταν η ματιά αυτή είναι "ερασιτεχνική" (από αγάπη για την τέχνη) και όχι εμπορική, έχει τη δική της πρωτοτυπία και γνησιότητα. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχολούμαι από καιρό με τις συνθέσεις και εξήγησα τους λόγους και του φόβους μου. Παρότι οι περισσότερες φωτογραφίες που «πειράζω» προέρχονται από διάφορα μέρη και ως επί το πλείστον δεν απαιτείται άδεια ή δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θεώρησα καλό, αφού πήρα την απόφαση να τις εκθέσω, να κρατάω και τις επιφυλάξεις μου.
      Λένε εκεί στη Λατινική Αμερική πως «La creatividad es la inteligencia divirtiéndose». Δηλαδή η δημιουργικότητα είναι νοημοσύνη που διασκεδάζει κι αυτό κάνω όταν δεν έχω κάτι πιο σημαντικό. Μιας και σαν ερασιτέχνης δίνω χαρά σε στιγμές που τη χρειάζομαι.

      Εγώ ευχαριστώ που το επικροτείται!

      Διαγραφή
  2. Πολύ μ' αρέσουν αυτά τα φωτο-μοντάζ, γενικώς. Τα βρίσκω πολύ ευρηματικά και καθόλου εύκολη υπόθεση να μοντάρεις ανόμοια θέματα για να δώσεις τον δικό σου "πίνακα". Όλα τα "φωτοτεχνάσματά" σου είναι υπέροχα, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στο τελευταίο με τον πύργο του Άιφελ. Καλή συνέχεια Στρατή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς γι’ αυτό Μαρία μου, γράφω ότι όλο αυτό απαιτεί «φαντασία, επινόηση, ενασχόληση και χρόνο» και βέβαια δεν είναι και εύκολο να τα συνταιριάξεις και να αλλάξεις το όλο θέμα. Οι περισσότερες συνθέσεις είναι από 3, 4 και 5 ακόμη φωτογραφίες.
      Σ’ ευχαριστώ θερμά!

      Διαγραφή
  3. Στράτο, στη διάθεση είναι η ουσία, για δημιουργία.
    Ό,τι σε εκφράζει, καλώς το κάνεις, κι εμείς απολαμβάνουμε τις όμορφες συνθέσεις σου.
    Συνέχισε έτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου σ’ ευχαριστώ!
      Αφού το θες έτσι κι εγώ θα «βουτώ» σ’ ό,τι με εκφράζει και θα δίνω τη δική μου διάσταση αφού θα έχω εσάς να απολαμβάνετε τις παλαβομάρες μου!

      Να ‘σαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Είναιπραγματικά πολύ ωραία η ενασχόληση σου Στράτο !! Για μένα βέβαια πολύ δύσκολη αλλά η δική σου έμπνευση και φαντασία φτιάχνει όμορφες εικόνες !!
    Να κάνεις αυτό που μόνο σου αρέσει !!
    Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ για τα δικά σου φτιασίδια, καλή μου Νικόλ. Θα μπορούσα εγώ να τα κάνω; Μάλλον όχι.
      Πάντως χαίρομαι που σου άρεσαν και πολύ σ’ ευχαριστώ!

      Διαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!