«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

30 Ιουν 2012

Μια… εκ βαθέων εξομολόγηση


«Αχ,  αυτός ο Μόλυβος… Παθιασμένος και σαγηνευτικός, μερακλωμένος και σεβνταλής, μελαγχολικός και απρόσιτος, ρομαντικός και αχαλίνωτος με σκλαβώνει πάντα…

Οι άνθρωποί του βρε παιδί μου, μια κάστα αλλιώτικη.  Με τα σεκλέτια και τις αναποδιές, τα γινάτια και τις… κακιούλες τους, σαν πέσει η βραδιά, αλαφροΐσκιωτοι γίνονται όλοι τους. Και μπλέκουν μες στα υφάδια της γλυκασιάς  και της απόλαυσης. Με ένα ουζάκι στα μπαλκονάκια του Θεού, μ’ ένα ζεϊμπέκικο στο στέκι του «Μπαμπούκου», με δυο ζαριές ρεμπέτικες στον «Άδωνη» του Στέλιου. Και στη «μιζέρια» τους και στη μεγαλοσύνη τους, αυτοί οι Μηθυμναίοι τέλος πάντων… το άλας της γης».

Έγραφε η Ντόρα Πολίτη («Πέμπτη Αλήθεια» - Εμπρός 22/2/07)


Για μας τους Μηθυμναίους, τους αμετανόητους ρομαντικούς, τους αλαφροΐσκιωτους κι αλλοπαρμένους, τους ονειροπόλους και τους περήφανους για τις καταβολές τους, το Μηθυμναίος, Ντόρα μου, δεν αποτελεί καταγωγή, αποτελεί προνόμιο!!!

Μέσα από ρομαντικά μάτια, όπως τα δικά μας, που δε τη βλέπουμε κάθε μέρα, η Μήθυμνα παραμένει η στέρνα των ειδυλλιακών χρόνων και των ωραίων εποχών που ζήσαμε και τώρα ψάχνουμε να ξαναβρούμε. Αξέχαστες στιγμές που ομόρφαιναν τη ζωή μας, τις μέρες μας, τα βράδια και τις νύχτες μας... Τρυφερές εικόνες που κρατούν τη γλύκα και το χρώμα σα θησαυρό στην ψυχή μας. Γι’ αυτό επιμένουμε -και παραμένουμε- παθιασμένοι εραστές της. Αστείρευτη η αγάπη και η λαχτάρα μας. Ισόβιος έρωτας και ισόβιος προορισμός μας. Πάντα. Γιατί, όπως το ’πε κι ο ποιητής: «Η αγκαλιά που λαχταράς / άγραφος είναι νόμος / και να μη θες να ξαναπάς / θα σε πηγαίνει ο δρόμος».


Ένα «μι» και δίπλα του ένα «ήτα», ένα «θήτα» κι ύστερα ένα «ύψιλον» κι ακολουθούν ένα «μι» ένα «νι» κι ένα «άλφα», όλα κολλητά για να φτιάξουν το όνομα ενός τόπου: Μήθυμνα.
Μηθυμναίος

6 σχόλια:

  1. Τι μενει πια ανειποτο να προσθεσει ενας περαστικος,
    μετα τα παινεματα της Ντορας και "τα...εκ βαθεων"
    των ντοπιων, για τουτο το μοναδικο μπαλκονι του
    Αιγαιου μας?

    Απ΄το καστρο του αγναντευεις, εξον απ΄το νησι,
    στα βορινα το Προφητη Λια της Σαμοθρακης, τον
    Ολυμπο στη δυση κι'εχεις μπροστα σου χειροπια-
    στη τη μυθικη μας Αιολια!

    Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Δημήτρης Κεφαλίδης – Γερμανία,

    Και δεν είναι μόνο αυτά, φίλε Δημήτρη, ο τόπος μας είναι ανεξάντλητος σε ομορφιές!

    Η Ντόρα μου έγραψε σήμερα το πρωί έκπληκτη για το κείμενο που το φύλαγα (όπως κι άλλα) στο αρχείο μου.

    Σ΄ ευχαριστώ για την επίσκεψη και σου εύχομαι καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προκαταβολικά ζητώ συγνώμη για το εκτός θέματος σχόλιο:

    Την Δευτέρα 9 Ιουλίου μια παρέα ποδηλάτες (50 περίπου) ξεκινάνε να κάνουν τον γύρο της Λέσβου. Αφετηρία και τερματισμός η πανέμορφη Μήθυμνα. Ελπίζω να μας καμαρώσετε και γιατί όχι και να μας ενθαρύνετε.

    Ένας Μυτιληνιός* ποδηλάτης

    *Δυστυχώς μόνο στην καταγωγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Ανώνυμος,

    Αγαπητέ Ανώνυμε, μπορεί να είσαι εκτός θέματος, αλλά μας δίνεις μια πολύ ωραία είδηση που δε γνώριζα. Βλέπεις φέτος δεν είχα την τύχη να είμαι στο χωριό.
    Πάντως ελπίζω (και το εύχομαι) να έχει επιτυχία η ποδηλατοδρομία σας.
    Αν βρω φωτογραφίες θα αναρτήσω προσεχώς. Θα παρακολουθήσω την ειδησεογραφία.

    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μυθημαναίε, μας ξεσηκώνις με το νησί! Δεν θελουμε πολυ να ονειρευτούμε διακοπές! Ελα μη με προκαλείτε και φτιάξω βαλιτσούλα και με ξαναδείτε στην καυσαεριουπλη πισω τον Σεπτεμβρη! Ευχομαι δροσερό Καλοκαίρι γιατι κατα πως λένε έρχεται καύσωνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ liakada,

    Κι εγώ εφέτος τις ονειρεύομαι, Λιακαδίτσα, γι' αυτό επιμένω με τη φαντασία μου να απολαύσω...

    Θα υπομείνουμε και τον καύσωνα, τι να κάνουμε...

    Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!