«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

13 Μαΐ 2008

Ισπανικές βασιλικές διακοπές στη Μήθυμνα...

Φανατική αναγνώστρια του μπλογκ μου η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία (Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη ολόκληρο το όνομά της) επισκέφτηκε τη Μήθυμνα (Μόλυβο) ύστερα από τα τόσα που έχω γράψει και παρουσιάσει εδώ στο ΜΗΘΥΜΝΑΙΟ.

Ανταπόκριση από τη Λέσβο: ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Δυο μέρες διακοπές στη Λέσβο έκανε την Κυριακή και χθες, Δευτέρα, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, συνοδευόμενη από την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, και φίλες της από την αυλή της στην Ισπανία. Η υψηλή επισκέπτρια ταξίδεψε στο νησί με ένα πολυτελές ιστιοπλοϊκό της οικογένειας του εφοπλιστή Λαιμού, ο οποίος επίσης τη συνόδευε μαζί με τη σύζυγό του. Η κ. Σοφία, αδελφή του πρώην βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου, έμεινε εντυπωσιασμένη από τις ομορφιές του νησιού και μάλιστα, όπως αφέθηκε να διαρρεύσει, επιφυλάχθηκε να το επισκεφθεί ξανά.
Το πρωί της Κυριακής, ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της βασίλισσας Σοφίας ήταν το Σίγρι. Το ιστιοπλοϊκό «Ξαστεριά» με σημαία ΗΠΑ έδεσε ανοιχτά του γραφικού χωριού, ενώ η βασίλισσα με τη συνοδεία της, στις 12 το μεσημέρι αποβιβάστηκε και επισκέφθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους. Στο Μουσείο έμεινε για τρεις ολόκληρες ώρες και ενθουσιάσθηκε από τα εκθέματα και την ξενάγηση που της έγινε από το επιστημονικό προσωπικό. Ζήτησε να ενημερωθεί για τα είδη των απολιθωμάτων και τον τρόπο δημιουργίας τους, ενώ έδειξε φανερά ενθουσιασμένη από τον γιγάντιο ιστάμενο κορμό σεκόιας, το μεγαλύτερο ιστάμενο στον κόσμο.
Επόμενος σταθμός της ήταν ο Μόλυβος, όπου έφθασε στις 7 το απόγευμα. Το ιστιοπλοϊκό έδεσε και πάλι ανοιχτά του λιμανιού του Μολύβου και η βασίλισσα αποβιβάσθηκε με ταχύπλοο στο λιμάνι. Εκεί την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μολύβου Στέλιος Καραντώνης, όπου περπάτησαν μαζί στην αγορά του Μολύβου. Τόσο η ίδια, όσο και η συνοδεία της, είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με τους καταστηματάρχες και τους κατοίκους της περιοχής και να ψωνίσουν μάλιστα διάφορα είδη από τα μαγαζιά της περιοχής.
.
«Αρχοντικός» καφές»
.
Ο δήμαρχος Μολύβου προσέφερε έναν καφέ στη βασίλισσα, στην καφετέρια «Αρχοντικό», και αμέσως μετά η υψηλή επισκέπτρια αναχώρησε για το πολυτελές σκάφος όπου και διανυκτέρευσε. «Ήταν πολύ προσιτή και φιλική με όλους όσοι την πλησίασαν. Πολύ ανθρώπινη και απλή. Μας είπε ότι εντυπωσιάσθηκε από τον παραδοσιακό οικισμό μας και θα ήθελε πάρα πολύ να ξαναέρθει» δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Μήθυμνας Στέλιος Καραντώνης. Στις 7.30 χθες το πρωί, το πολυτελές σκάφος αναχώρησε από το λιμάνι του Μολύβου με προορισμό τη Μυτιλήνη.
Μηθυμναίος
(Πηγή: ΕΜΠΡΟΣ)

23 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ λυπήθηκε η Σοφία που δεν με βρήκε εκεί (τι κρίμα αναφώνησε...) και γι’ αυτό δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να ξαναέρθει... Τουλάχιστον θα της πρόσφερα κι ένα κουλουράκι, όχι έναν σκέτο καφέ, όπως έπραξε ο δήμαρχος... Παρ’ ότι «αρχοντικός» ο καφές, ένα βουτηματάκι χρειαζόταν. Δεμ ξέρω τι λέτε εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις χίουμορ, ατακτούλη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασφαλώς και πάει καφές με postre,
    ειναι μια εξαιρετική επιτυχία σου αυτή φαντάσου φίλε μου να σε διαβαζουν μέχρι βασιλείς!

    Στρατο εισαι άφθαστος, ετσι απο περιέργεια η βασιλισσα Σοφία ομιλούσε Ελληνικά;

    Νασαι καλά φίλε μου

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτα πρώτα Στράτο τι πάει να πει"Σεκόιας"
    Και δεύτερον τι είναι¨το απολιθωμένο δάσος"
    Σίγουρα θα έχεις γράψει γι'αυτά αλλά ή μου διαφύγαν ή τα ξέχασα.
    Όταν εγω έρθω στο νησί σου Στράτο θα βγώ από το κοσμοτσουπομένο καράβι,θα περπατήσω στην παραλία, θα κάτσω στο ουζερί που μοσχοβολάει πιό πολύ από οχταπόδι,θα πω να μου φέρει το παιδί ένα ψητό στη σχάρα,μαζί με ένα πιάτο τζατζίκι,τοπικές ελιές, ψωμί ζεστό χωριάτικο και ένα μπουκάλι Πλωμάρι.Και μετά θα δεις πότε γίνουμε εγώ βασιλιάς.Κι αν τύχει και περάσει από κει ο Δήμαρχος; θα τον σταματήσω να του πω,πως βασιλιάδες είναι αυτοι που δεν υποκλήνονται σ'αυτούς που γενιούνται βασιλιάδες.
    Ε,όχι ρε Σπύρο θα μου πεις,φιλόξε νοι άνθρωποι είμαστε,στον τουρισμό βασιζόμαστε,βασίλισσα είναι,πως να το κάνουμε.....
    Εντάξη,εντάξη,πάω πάσο.

    σπύρος δαρσινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΙΙΙ ειχε και την Ειρηνη μαζι; Αυτη παιδι μου πρεπει να εχει γινει γκραν κασσα. ε; Απο μικρη ηταν δηλαδη. Πηραν και τζουμπλεκια ε? αααντε βρε Στρατο μου να ανεβει λιγο ο τουρισμος. Ο Καρολος και η (Γ)καμηλα σε διαβαζουν; Φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πειράζει Στράτο που δεν σε βρήκε εκεί.Ήμουν εγώ εκεί με το δήμαρχο και μου είπαν (και οι δύο αδελφές) ότι δεν πρόκειται να ξαναέλθουν στη Μήθυμνα, αν την άλλη φορά δεν είσαι κι εσύ εκεί. Διότι καλό το Βlog σου που το επισκέπτονται συνεχώς αλλά θέλουν να σε γνωρίσουν και προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ genna,

    Μα γιατί χιούμορ; Δηλαδή, λες, ότι δεν λυπήθηκε η Σοφία μας; Κι εγώ τα έβαψα μαύρα που δεν ήμουν εκεί κι εκείνη διπλά που έχασε και το βουτηματάκι...
    Την άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ pylaros,

    Έλλειψη "Σαβουάρ Βιβρ", φίλε μου. Όχι μόνο βασιλείς, και αυτοκράτορες.
    Μα φυσικά, Γαβριήλ, ελληνικά μιλούσε με ισπανική προφορά. Δική μας είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ανώνυμος,

    Φίλε Σπύρο, όχι δεν έχω γράψει γι’ αυτά. Αλλά μιας και με ρωτάς, σου γράφω δυο λόγια:
    Λοιπόν «Σεκόια» είναι είδος κωνοφόρου γιγαντιαίου και μακρόβιου δέντρου της οικογένειας των ταξοδιιτών. Στις μεσογειακές περιοχές το ύψος τους φτάνει τα 20-30 μέτρα. «Σεκόια», επίσης ονομάζεται και το περιοδικό που εκδίδει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
    Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου στην δυτική περιοχή του νησιού, δημιουργήθηκε πριν, απ’ ότι λένε, 16 με 21 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα δάσους που απολιθώθηκε επί τόπου, λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Σήμερα από την φυσική διάβρωση των ηφαιστειακών πετρωμάτων αποκαλύπτονται εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων που φτάνουν σε μήκος και τα 20 μ. ενώ η διάμετρος των απολιθωμένων κορμών πλησιάζει τα 3 μ. Στο δάσος αυτό υπάρχει και ο μεγαλύτερος απολιθωμένος κορμός δέντρου στον κόσμο (διάμετρος 8,3 μ. και ύψος 7,5 μ.).
    Μη σε νοιάζει εσένα και μπουκάλι ούζο θα πιούμε και καλό μεζέ (απ’ την ποικιλία που γράφεις) και τα παράπονα στο δήμαρχο θα κάνουμε και θα ‘μαστε βασιλιάδες εμείς, όχι παίξε-γέλασε...
    Να ‘σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ δεσποινάριον,

    Βεβαίως, Δεσποινάκι μου, και την είχε μαζί της την Ειρήνη. Αυτές πάνε πακέτο!
    Λεπτομέρειες μη μου ζητάς, αφού δεν ήμουν. Άστα, η Σοφία κι εγώ, τα έχουμε βάψει μαύρα, δεν βρεθήκαμε. Τι κρίμα...
    Απ’ ότι μου λένε οι πληροφορίες μου, ο Κάρολος και η (Γ)καμίλα (πολύ ωραίο...) αγόρασαν ελληνοαγγλικό λεξικό για να μεταφράζουν το μπλογκ μου. Κι αυτό για να σχολιάζουν τις αναρτήσεις στα ελληνικά και να με διευκολύνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ φαιδων θεοφιλου,

    Πω, πω τι τραγωδία, Φαίδωνα, Κατάθλιψη μ’ έχει πιάσει... κι όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά με πείραξε κι αυτός ο καφές, σκέτος!!! Ένα καραφάκι ούζο να φτιαχτεί η κοπέλα, βρε παιδί μου, μαζί της και η Ειρήνη. Άστα ρεζίλι γίναμε θα τα λέει, εκεί στην Ισπανία και με τι μούτρα θα τους αντιμετωπίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Στράτος
    Ε! Εσύ είσαι ευέλικτος άνθρωπος. Θα τους φέρεις μια από δώ μια από κει, θα τους δείξεις και τη λατρεία που τρέφεις για τον βασιλικό οίκο, άντε και τα κατάφερες! Θά τους πείς κι ένα ΒΙΒΑ ΟΥΖΑΠΑΤΑ προσφέροντας το ούζο και τους τελείωσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μηθυμναιε
    μου δεν ξερω πως να σε παρηγορησω.

    πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ φαιδων θεοφιλου,

    Λατρεία, σε οίκους και δη βασιλικούς, εγώ; Καμία σε πληροφορώ. Συμφωνώ με το Σπύρο που λέει: «βασιλιάδες είναι αυτοί που δεν υποκλίνονται σ' αυτούς που γεννιούνται βασιλιάδες». Απλά να, αλλιώς ήθελα να της δείξω τη φιλοξενία που εγώ πιστεύω... Με καφεδάκι μόνο θα την έβγαζα νομίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ faraona,

    Απαρηγόρητος, Φαραώνα μου, απαρηγόρητος!!!
    Κάνε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στράτο ,σ'ευχαριστώ γιά τα Σεκόιας και το απολιθωμένο δάσος.Είναι ν'απορείς μ'αυτή την γη μας,την ωραία και την μαγική!!!
    Κάθε σπιθαμή και θαύμα !
    Κάθε θαύμα και αιτία
    Κι'όμως,είναι τόσοι που την βεβήλωσαν και τόσοι που την πληγώνουν.Και πιό πολλοί από του δεύτερους είναι "δικοί μας"
    Τι κρίμα...
    Οσο γιά τους βασιλιάδες ;
    Πρώτα την πλήγωσαν και τώρα την προσκυνούν.Κι αν τους δοθεί η ευκαιρία πάλι θα την πληγώσουν.
    Γι'αυτό ,δώστους το μπισκοτάκι
    και πες τους ένα αντίο.

    σπύρος δαρσινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Σπύρο,

    Στη διάθεσή σου πάντα.
    Κι ας αφήσουμε τη Σοφία τώρα μιας και πήγε τώρα στο Ιόνιο να παρακολουθήσει την Καρέτα-Καρέτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω σου το έγραψα κι άλλοτε ότι σε θαυμάζω για τις ευαισθησίες σου και τις ποιητικές σου χορδές, που κάθε τόσο πάλλονται από μικρά και ασήμαντα, έως μεγάλα και θαυμαστά (σαν αυτό το βίντεο τις προάλλες με το κοριτσάκι απ' την Κορέα).
    Να είσαι καλά πάντα, Μηθυμναίε ποιητή!

    Με τους χαιρετισμούς μου

    Τάκης Χατζηαναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάντως η Σοφία με έχει εντυπωσιάσει πραγματικά. Όντας αντιβασιλική ως το κόκαλο, μην πω μεδούλι, στεκόμουν πάντα πολύ κριτικά και αρνητικά απέναντι στους βασιλιάδες. Η Σοφία έχει ένα χάρισμα απίστευτο. Είναι διακριτική και πολύ συμπαθής. Το ίδιο και ο Χουάν Κάρλος. Σε απόλυτη αντίθεση με τον Κοκό που δεν παίζεται! Δεν αντέχεται ούτε για λόγους ευγενείας.
    Οι Ισπανοί δε, την λατρεύουν. Πιο πολύ από τον Χουάν. Λένε η βασίλισσά μας και στάζει μέλι το στόμα τους! Πολύ παράξενο γιατί σου μιλάω για σοσιαλιστές και συνδικαλιστές δυναμικούς.
    Πάντα δόξες λοιπόν στη Μήθυμνα, ανεξαρτήτως τιτλούχων επισκεπτών. Να είναι πάντα όμορφη να έλκει τον κόσμο όλο!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλά Στράτο μας!

    Τι γίνεται;
    Επί τέλους να καταλάβω τη πορεία της κ Σόφης που φτάσανε οι Ζακυνθινοί να ρίχνουν "κουνουπιδίες".
    Ρεντίκολα γίναμε!

    Ελπίζω να έφυγε το πρώτο κύμα της θλίψης σου και να ονειρεύεσαι καινούργιες συναντήσεις με τις βασίλισσες των "χελωνών".

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ ανώνυμος,

    Χίλια ευχαριστώ, κύριε Χατζηαναγνώστου, παρ’ όλες τις υπερβολές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ γυτεύτρια,

    Αυτό που λες, φίλη μου Μαριάννα, το έχω διαπιστώσει κι εγώ από φίλους Ισπανούς. Πως το κατάφερε δεν ξέρω. Και είθε οι ευχές σου να πιάσουν.

    Πολλά φιλιά και για σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ ,mareld,

    Κορίτσι μου, δεν τα έμαθες; Μεγαλεία και βαφτίσια στο Ζάντε.
    Για μένα εσείς, οι φίλοι μου, είστε οι βασιλιάδες!

    Έχεις την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!