«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

9 Οκτ 2007

Μήθυμνα ή Μόλυβος;


Επειδή υπάρχει –και όχι άδικα- ένα μπέρδεμα με την ονομασία Μήθυμνα ή Μόλυβος, της αξιαγαπημένης μου πατρίδας, θέλω να διευκρινίσω ότι αυτή η διπλή ονομασία οφείλεται στο ότι το: ΜΗΘΥΜΝΑ είναι η αρχαία ονομασία της και πήρε αυτό το όνομα από την κόρη του Μάκαρα, του Πελασγού βασιλιά της Λέσβου. Υπήρξε δε, ύστερα από την πόλη της Μυτιλήνης, η επισημότερη και ενδοξότερη πόλη της Λέσβου.Το: ΜΟΛΥΒΟΣ αναφέρεται (και επικρατεί) κατά τον Μεσαίωνα (επί Γατελούζων) και αυτή η ονομασία είναι πιθανό να οφείλεται στα άφθονα πετρώματα μολύβδου (βάσαλτου) που υπήρχαν στην περιοχή. Άλλη ερμηνεία αποδίδει την τοπωνυμία στο mont ή mole d’ olives κι αυτό πιθανό, ελαιόδεντρα υπάρχουν σε αφθονία.
Πάντως το Μήθυμνα είναι η επίσημη ονομασία που αναφέρεται: Δήμος Μήθυμνας, Επαρχία Μήθυμνας, Μητρόπολη Μήθυμνας κ.λπ.
Κατά την ταπεινή γνώμη μου το θηλυκό Μήθυμνα λόγω ιστορίας θα έπρεπε να επικρατήσει, άσχετα αν, συχνά κι εγώ το αναφέρω, με το πιο γνωστό πλέον, αρσενικό Μόλυβος.

Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι η Μήθυμνα ή Μόλυβος από το 1964 έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος οικισμός και τα καινούργια κτίρια κτίζονται βάση ορισμένων αρχιτεκτονικών περιορισμών.
Mithymnaios

18 σχόλια:

 1. Μηθυμναίε,
  Πανέμορφος ο Μόλυβος, πως σου πάει η καρδιά και τον αποχωρίζεσαι;

  Γλαρένιες αγκαλιές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμείς που μεγαλώσαμε σε αυτό το νησί, το λέμε Μόλυβο, την όμορφη κωμόπολη σου.

  Ωραίες φωτογραφίες.

  Καλημέρα συντοπίτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έλα ντε, Γλαρένια μου, μακάρι να μπορούσα... άλλες υποχρεώσεις με εγκλωβίζουν εδώ στο "Κλεινόν Άστυ". Γι' αυτό κι εγώ τον αποθανατίζω συνεχώς κι απ' όπου βρω για να τον έχω στην καρδιά μου, όπως τον είχα 41 χρόνια στη ξενιτιά! Εκεί να δεις νοσταλγία...
  Τέλος πάντων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα καλέ μου συντοπίτη Matrix, ναι έτσι έχουμε μάθει να τον λέμε: Μόλυβο αλλά μη μου πεις ότι το Μήθυμνα δεν είναι ωραίο, έτσι;
  Εσύ από που είσαι, αν επιτρέπεται φυσικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημέρα!
  Πανέμορφος ο τόπος σου Μηθυμναίε μου όπως και να τον πεις. Αλλά κι εγώ προτιμώ το Μήθυμνα. Μου δένει πιο πολύ με τον τόπο.
  Είδα ότι κι εσύ ξέρεις από ξενιτιά ε; Κάπως έτσι νιώθω κι εγώ. Ζω εκτός Ελλάδας λόγω δουλειάς, το σπίτι μου είναι στην Αθήνα, η ψυχή μου στα Χανιά... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 41 χρόνια στη Βενεζουέλα, Γητεύτριά μου, δεν είναι λίγα...
  Αλλά ευτυχώς επέστρεψα στην Ελλάδα κι ας με πληγώνει τώρα πιο πολύ... Αλλά και η άλλη μου, η μακρινή πατρίδα, περνάει μια αβάσταχτη κρίση. Να έχεις δυο πατρίδες είναι ό,τι χειρότερο.
  Άστα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μηθυμναίε μου τώρα άγγιξες φλέβα. Αν ξέρω λέει... από πόνο τέτοιο; Δυο πατρίδες, δυο ζωές... διπλός ο πόνος. Άσε που πάντα θα έχεις αφήσει ένα κομμάτι της ψυχής σου σ' αυτήν που θα σου λείπει. Και δεν είναι μόνο oι πατρίδες που έζησες μόνιμα, είναι και αυτές που βρίσκονται αυτοί που αγαπάς. Οι δικοί μου πολυαγαπημένοι άνθρωποι βρίσκονται σε 4 χώρες, άσχετες μεταξύ τους!!! Τα τρία μου παιδιά σε τρεις διαφορετικές χώρες.
  Σκληρή πολύ η ζωή. Και καταλαβαίνω πολύ καλά πως νιώθεις. Και η Ελλάδα που λατρεύουμε να μας πληγώνει πάντα...

  Se feliz amigo!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είναι να μη γνωρίσει κανείς δυο πατρίδες, φίλη μου. Έτσι κι αυτό συμβεί αρχίζει μέσα σου το σαράκι να κάνει τη δουλειά του… να σε τρώει. Όταν ήμουν στα ξένα μου έλειπε η Ελλάδα, ο τόπος μου, οι άνθρωποί μου. Έκανα, τότε, χίλιες προσπάθειες ώστε να μη χαθεί, σε κάποιο διάδρομο της καρδιάς μου, αυτό που είχα αφήσει, φεύγοντας, πίσω μου. Τώρα που επέστρεψα, μου λείπουν τα εκεί.
  Αλλά τι να στα ομολογώ τώρα, αφού κι εσύ τα έχεις περάσει. Πάντα, πιστεύω, θα υπάρχει στη ζωή μας, ένα παρελθόν που θα έχει, δυστυχώς, φύγει, αλλά κι ένα μέλλον, που θα είναι, ευτυχώς, δικό μας.
  Τελικά, Γητεύτριά μου, όλα όσα αγαπάμε θα μας σημαδεύουν πάντα…

  Así, que como tu dices, seamos felices…
  Un gran abrazo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΜΗΘΥΜΝΑ όνομα με φορτίο ιστορικό,(αναφέρεται συχνά από τον λεγόμενο πατέρα της ιστορίας τον ΗΡΟΔΟΤ0) εύηχο, θηλυκό με υφέρποντα ερωτισμό, πρέπει να επικρατήσει σύμφωνα με όσους έχουν ιστορική ευαισθησία και αισθητική καλλιέργεια. ΜΟΛΥΒΟΣ απλά ένα όνομα. (Βλέπε και το βιβλίο μου
  Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΘΥΜΝΑΣ- εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ που θα κυκλοφορήσει αρχές ΝΟεμβρίου.
  Φαίδων Θεοφίλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο/Η mithymnaios είπε...
  Καλημέρα καλέ μου συντοπίτη Matrix, ναι έτσι έχουμε μάθει να τον λέμε: Μόλυβο αλλά μη μου πεις ότι το Μήθυμνα δεν είναι ωραίο, έτσι;
  Εσύ από που είσαι, αν επιτρέπεται φυσικά.


  Ναι ωραίο είναι και το Μήθυμνα, φέρνει και σε πιο λόγιο, πιο παραδοσιακό.

  Μυτιλήνη μεγάλωσα, από εκεί είμαι. Father's side Μικρά Ασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. καθε φορα που μπαινω στο μπλογκ σου,να ηταν τροπος να επαιρνα το καραβι τη ιδια στιγμη για τη νησι σου :)
  ενδιαφέρον το ποστ,η αληθεια ειναι οτι κι εγω μπερδευόμουν με το Μήθυμνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πατριώτη μου, όπως πολλοί Μυτιληνιοί, απ’ τις χαμένες πατρίδες….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μια απόφαση είναι, άλλωστε υπάρχει και το αεροπλάνο... Ευπρόσδεκτη, φίλη μου, το καλοκαίρι, μην το ξεχνάς...
  Πάντως, τώρα δεν θα μπερδεύεσαι, έτσι;
  ... και να μη χανόμαστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. α σωστά..ειναι και το αεροπλανο!
  μενουν και 2 φίλοι μας στη Μυτιλήνη,ζευγαρι,εχουν ανοιξει ένα καφέ στην Αγιάσο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πολύ ωραία! Έλα στο Μόλυβο και πάμε παρέα για καφέ στην Αγιάσο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Στράτο μου, πολύ ωραίο το χωριό σου, όπως κι αν το λένε! Εγώ θα το λέω Μήθυμνα, πάντως!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Συμφωνώ, Ανάσα μου, και στα δύο. Πολύ σ' ευχαριστώ και να 'σαι πάντα καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Εμένα , Κορίνθιος που είμαι και ζω στην αμερική,το Μήθυμνα μου αρέσει πιό πολύ.Όπως και να το κάνουμε η ομορφιά ταιριάζει στο θηλυκό πιό πολύ.Δεν έχω πάει ποτέ στην Μήθυμνα,αλλά από τις φωτογραφίες του Στράτου την αγάπησα ,γι'αυτό του χρόνου το καλοκαίρι που θάρθω θα την επισκευτώ.Σπύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!