«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

16 Ιαν 2018

Ο κόσμος μας μπορεί ν’ αλλάξει…


Ένας φίλος που βρέθηκε τις προάλλες στο σταθμό του μετρό της Στοκχόλμης, πρωτεύουσα της Σουηδίας, μου μετέφερε το παρακάτω περιστατικό.
Στις πύλες εισόδου προς τις αποβάθρες, παρατήρησε ότι, μεταξύ των κανονικών επικυρωτικών μηχανημάτων υπήρχε και μια είσοδος ελεύθερης διέλευσης. Δηλαδή χωρίς τη μπάρα που κανένας δεν περνούσε από αυτήν. Του έκανε εντύπωση και… φυσικά του κίνησε την περιέργεια, οπότε φτάνοντας στο εκδοτήριο ζήτησε από την νεαρή ταμία να μάθει γιατί αυτή η είσοδος ήταν η μόνη ελεύθερη και μάλιστα χωρίς κανένα άτομο ασφαλείας να την επιτηρεί. Η κυρία, λοιπόν, του εξήγησε ότι αυτή η είσοδος προοριζόταν για ανθρώπους που, για οποιοδήποτε λόγο, δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν για το εισιτήριό τους.
Ο φίλος, εξοικειωμένος με την ελληνική νοοτροπία και τρόπο, μη πιστεύοντας, προφανώς αυτό που άκουσε, ρώτησε για να επιβεβαιωθεί:
– Και αν το άτομο έχει χρήματα, αλλά απλά δεν θέλει να πληρώσει;
Η ωραία πωλήτρια, τον κοίταξε με τα μεγάλα γαλάζια μάτια της και μ’ ένα αθώο και αφοπλιστικό χαμόγελο, απάντησε:
– Και γιατί να το κάνει αυτό;
Φυσικά ο φίλος συνειδητοποίησε πως δεν υπήρχε περιθώριο για περαιτέρω  «αθώες» ερωτήσεις. «Χτύπησε», λοιπόν, το εισιτήριό του και πέρασε, όπως έκαναν κανονικά κι ένα σωρό άλλοι, ενώ η ελεύθερη είσοδος για τους μη έχοντες παρέμεινε άδεια…

Η τιμιότητα είναι μια από τις πιο απελευθερωτικές αξίες που μπορεί να έχει ένας λαός. Και μια κοινωνία που κατάφερε να μετατρέψει αυτή την αξία σε κάτι τόσο φυσικό, μπορεί να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται.

Αυτή είναι η εκπαίδευση... Ας καλλιεργήσουμε αυτήν την αξία μεταφέροντάς την στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, στην κοινωνία. Ας κάνουμε την εντιμότητα και την καλή πίστη συνήθεια. Ο κόσμος μας μπορεί ν’ αλλάξει…

8 σχόλια:

  1. Πραγματικά εντυπωσιακό φίλε μου και δείγμα αξιών σε μια κοινωνία συγκροτημένη.
    Πάντα ήμουνα θαυμαστής της Σουηδικής κοινωνίας. Όμως το λυκαυγές του 21ου αιώνα άλλαξε τις απόψεις μου αυτές με σοκαριστικές άσχημες εκπλήξεις.
    Ο Λανθάνων φασισμός καλπάζει στην Σουηδία. Η Ξενοφοβία επίσης. Κάτι που οι Έλληνες εκεί το νιώθουν βαθύτατα. Πολύ άσχημα πισωγυρίσματα που οφείλουν εξέτασης και αντιμετώπισης.
    Τους χαιρετισμούς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη
      Δυστυχώς, για να σταθώ στο θέμα και μόνο του γεγονότος της ανάρτησης, θα πω ότι νιώθω ταπεινωμένος που κάποιοι λαοί μας έχουν ξεπεράσει σε στοιχειώδεις πράξεις της καθημερινότητας κι αυτό δείχνει το πόσο η (νέο)ελληνική κοινωνία συνεχώς διολισθαίνει προς το χειρότερο. Αλήθεια, βλέπεις πόσο απλά το τοποθέτησε η κυρία: «και γιατί να το κάνει;», τόσο απλά…
      Κατά τα άλλα, όντως, είναι πολλά τα φαινόμενα, και όχι μόνο στη Σουηδία, φασισμού, ξενοφοβίας κ.λπ. κι αυτό είναι ανησυχητικό.

      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  2. Τι ιστορία κι αυτή! Ο ορισμός μιας τέλειας οργανωμένης & απόλυτα δημοκρατικής κοινωνίας, έτσι όπως την οραματιζόταν και την είχε ήδη οργανώσει ο αείμνηστος Πάλμε. Νομίζω πως απέχουμε πολύ ακόμα, μα συμφωνώ μαζί σου Στρατή. Όλα μπορούν (και πρέπει) ν' αλλάξουν.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία,

      Ηγέτες όπως ο αείμνηστος Πάλμε δεν υπάρχουν σήμερα, αγαπητή μου Μαρία, αν και πιστεύω πως η κοινωνία θα πρέπει να αλλάξει από τη βάση (οικογένεια-παιδεία). Διάβασα σ’ ένα ημερολόγιο που μου έστειλαν από την Ισπανία, όπου σε μια σελίδα έγραφε: «Dicen que el tiempo lo cambia todo, pero en realidad eres tú quien debe cambiar las cosas...» που πάει να πει: «Λένε ότι ο χρόνος αλλάζει τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα είσαι εσύ που πρέπει να αλλάξεις τα πράγματα»... Αν εμείς αλλάξουμε, ο κόσμος μπορεί ν’ αλλάξει. Αν, όμως, περιμένουμε από τους δήθεν ηγέτες μας θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

      Την αγάπη μου όλη!

      Διαγραφή
  3. Λυπάμαι που θα σας χαλάσω την φαντασίωση, αλλά όσοι έχουμε μείνει Στοκχόλμη, ξέρουμε ότι όλο αυτό είναι παραμύθι.
    Την Καλησπέρα μου και καλά μυαλά να'χουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Ανώνυμε, αν πρόσεξες, έγραψα κάτι που μου διηγήθηκαν, αν όντως, όπως λέτε, είναι "παραμύθι", τι να κάνω... θα πρέπει να πιστέψω ή το φίλο ή εσάς τον Ανώνυμο.
    Όσο για τα μυαλά κι αυτό το αφήνω στην κρίση σας.
    Πάντως σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και τον κόπο σας να αφήσετε το σχόλιό σας.
    Καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοινωνίες αγαπητέ μου φίλε Στράτο πειθαρχημενες στο νόμο με αξίες και ιδανικά.
    Κοινωνίες όπου χαίρεσαι να ζεις όπου απολαμβάνεις τις παροχές του κράτους, όπως τη κοινωνική δικαιοσύνη, την υγεία, την παιδεία.
    Αυτά ισχύουν και στη Νορβηγία που ζει μόνιμα ένας αγαπημένος μου φίλος.
    Πως να πετύχουμε άραγε όλα τα παραπάνω που με το νέο νόμο στη παιδεία όλοι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου αφήνουν τη τσάντα τους μια φορά το μήνα στο σχολείο?

    Σε χαιρετώ
    Ο κοντοχωριανος σου
    Γ. Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύτιμες αξίες, φίλε μου Γρηγόρη που κάποτε μας τις μετέδιδαν από το σπίτι και το σχολείο. Τώρα αυτό το ρόλο τον έχουν αναλάβει τα κανάλια της τηλεόρασης και ο όποιος τυχάρπαστος υπουργός Παιδείας.

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!