«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

10 Μαρ 2009

Καμαρώστε εταίρους

Με τίτλο «Η Ευρώπη δίνει τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία» πανηγύρισε η εφημερίδα «Χουριέτ». Η ιστορία είναι απίστευτη, αλλά καθ’ όλα αληθινή και σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο Μυτιληνιός πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φωτής Ξύδας.

Το προκλητικό δημοσίευμα της Hurriyet

Πριν από ένα μήνα, λοιπόν, κατά την τακτική συνάντηση των πρέσβεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράστηκε ένας φάκελος με θέματα προς συζήτηση. Ο πρέσβης της Ελλάδας Φωτής Ξύδας ανέσυρε από το φάκελο ένα έγγραφο με έναν τυπωμένο χάρτη, στον οποίο απεικονίζονταν τα Δωδεκάνησα και η Μυτιλήνη με το ίδιο χρώμα με αυτό της Τουρκίας, ωσάν να αποτελούσαν τουρκικό έδαφος!
Ο κ. Ξύδας διέκοψε τη συζήτηση και απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ένωσης στην Τουρκία, Μαρκ Περίν, του είπε: «Επειδή έχω γεννηθεί στη Μυτιλήνη και δεν είμαι Τούρκος αλλά Έλληνας, και επειδή αυτός ο χάρτης δείχνει τα ελληνικά νησιά ως τουρκικά, παρακαλώ εξηγήστε μου τι συμβαίνει.»
.
Ο πρέσβης μας Φωτής Ξύδας
.
Ο επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε πίσω το χαρτί για να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται, αλλά ο Έλληνας διπλωμάτης αρνήθηκε να του το επιστρέψει με την φράση: «Δεν πρόκειται να σας το επιστρέψω, διότι αυτό το χαρτί θα είναι κάποια στιγμή χρήσιμο.» Προφανώς ο κ. Ξύδας ήθελε να αποστείλει το έγγραφο στο υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω ενέργειες.
Ένα μήνα μετά το συμβάν, οι εφημερίδες «Χουριέτ» και «Ζαμάν» δημοσίευσαν την περασμένη Τετάρτη το χάρτη με τον τίτλο «Η Ευρώπη έδωσε τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία», πανηγυρίζοντας προφανώς με την επιπολαιότητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και προσωπικά της επίσημης ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας στην Άγκυρα.
Ας σημειωθεί πάντως ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις, αλλά το ζήτημα δεν έλαβε διαστάσεις. Το ερώτημα, ωστόσο, που ετέθη και από διπλωματικούς κύκλους είναι το πώς θα αντιδρούσε η Μεγάλη Βρετανία, αν κάποιο επίσημο έγγραφο απεικόνιζε την Βόρειο Ιρλανδία ως έδαφος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας ή τα ισπανικά Κανάρια νησιά με τα χρώματα του Μαρόκου ή τις Πορτογαλικές Αζόρες με άλλο χρώμα από εκείνο της Πορτογαλίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την αμετροέπεια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και την επιπολαιότητα του γραφειοκράτη εκπροσώπου της στην Άγκυρα, κ. Μαρκ Περίν.
.
Να τους χαιρόμαστε τέτοιους εταίρους...
Πηγή: Εφ. ΕΜΠΡΟΣ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
.
Μηθυμναίος

16 σχόλια:

  1. Ντροπή και πάλι ντροπή!

    "βρε μελαχρινάκι...", κύκλος οι... γοφοί... και τους αρκεί!!!!

    Μα, κι εδώ που διαμαρτυρήθηκα εγγράφως για την πανέμορφη μα ολοκληρωτικά ψεύτικη διαφήμηση των σκοπιανών στο CNN -περίπου ένα μήνα πριν-, αγνόησαν και ΔΕΝ έβαλαν στα "γράμματα των αναγνωστών" τουλάχιστον την διαμαρτυρία, ενυπόγραφη, δ/ση κ.λ.π. , ίσως για να μή στενοχωρηθεί η Ντόρα!!!!!!!!!!!!!

    ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ, Φίλε Στράτο!
    Μετά από χρόνια... ίσως "κλαίμε" κι άλλες ...χαμένες πατρίδες...
    Υιώτα, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αίσχος τίποτ΄άλλο!....
    Την καλησπέρα μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι άκουσα σχετικά στο ράδιο τις προάλλες.
    Αλλά το πλέον χειρότερο ξέρεις ποιο είναι;;Πως το μάθαμε από σπόντα απ την εφημερίδα της Τουρκίας.
    Οι δικοί μας το απέκρυψαν....Το φαντάζεσαι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς σαν έλληνες πανηγυρίζαμε (προπαντός οι της Ελλάδας) ότι επιτέλους εκλέχθηκε ο Ομπάμα ξεχνώντας όμως ότι κι αυτός είναι ο πρόεδρος μιας άλλης χώρας, όχι της Ελλάδας.
    Η ανακατάταξη των πραγμάτων στη μέση ανατολή, η αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας, η οποία ούτε καν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα μεγάλο μουσουλμανικό κράτος, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα για τα αμερικανικά συμφέροντα στα γειτονικά κράτη. Ακόμα και σαν ένα είδος παραπετάσματος γύρω από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ας θυμηθούμε τον διαμελισμό της Νοτιοσλαβίας, την παρουσία στα σύνορά μας αυτού του αμερικανικού σκευάσματος των Σκοπίων, ας θυμηθούμε την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, προ και μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
    Φαντασθείτε πως θα είναι η ζωή της Ελλάδας αν κατασκευασθεί ακόμα ένα τύπου σκοπιανού κράτος στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.
    Υπάρχει και συνέχεια...

    Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του κειμένου μου...

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τους χαιρόμαστε, Στράτο μου!
    Ο κάθε λαός έχει τους εταίρους που του αξίζουν, τους πολιτικούς που ψηφίζει και τους κακούς γειτόνους που δεν διαλέγει ( δυστυχώς) !
    Καλό ξημέρωμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Αστοριανή,

    Όταν όλα αυτά τα παίρνουμε στα ελαφρά, όπως τα παίρνουν οι εκάστοτε Έλληνες πολιτικοί περί των εξωτερικών μας, πολλά θα χάσουμε, Υιώτα μας. Οι άλλοι τη δουλειά τους κάνουν, εμείς είναι που δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Benikos place,

    Πολύ σωστή η παράφρασή σου, φίλε. Καλώς ήλθες από τα μέρη μας.
    Σ’ ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Eva F.,

    Αίσχος μόνο; … για θυμήσου το ’74…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Δήμητρα,

    Γι’ αυτό χολοσκάς, Δημητρούλα μου, μαζί με τόσα άλλα ας πάει (χαλάλι) και το παλιάμπελο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ pylaros,

    Ε, πώς να το κάνεις, Γαβρίλο μου, αυτά τα αφεντικά είναι που ορίζουν τον κόσμο, το λυπηρό είναι το σκύψιμο και η σφαλιάρα που πάντα θα δεχόμαστε, αυτό δεν αντέχω… γαμώτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ xeimwniatikhliakada,

    Η πλήρης απαξίωση δηλαδή Λιακαδίτσα μου… Και που ’ναι ο περιούσιος λαός που ήμασταν και που… λέγαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ - παυλίτσα ,

    ... μόνο ντροπή, Ελένη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χάθηκε στο..δασος..
    Κοιτώντας να σώσουμε το δέντρο , χάσαμε μαλλον ολόκληρο το δάσος ! Γιατί ο καθένας " κοίταζε" μόνο το δέντρο του!
    ¨οπου και να κοιτάξω γύρω μου η Ελλάδα με πονάει ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το είχε πει ο ποιητής, Λιακαδίτσα μου.
    Έτσι κι αλλιώς τα δάση τα χάνουμε και στ' αλήθεια, να δούμε τι θ' απομείνει...

    Καλημέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!