«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

2 Ιουν 2008

Υποστολή «Γαλάζιας Σημαίας» στη Λέσβο

Τετρακόσιες τριάντα ακτές και οκτώ μαρίνες κέρδισαν φέτος το βραβείο ποιότητας "Γαλάζιες Σημαίες", σε σχέση με 428 πέρυσι, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Συνολικά η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.632 ακτές και 621 μαρίνες. Η "Γαλάζια Σημαία" είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Συγκεκριμένα, δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης, πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά περίπου 16.000 χλμ. ακτών, τα μισά από τα οποία βρίσκονται στα χιλιάδες ελληνικά νησιά, ενώ τα υπόλοιπα εκτείνονται κατά μήκος των παραλίων της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό που χαρακτηρίζει τις φημισμένες ελληνικές ακτές είναι η μοναδική ποικιλομορφία τους (παραλίες με μήκος πολλών χιλιομέτρων, μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις παραλίες με αμμοθίνες, βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια και με τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστιογενών εδαφών, παράκτιοι υγρότοποι), η καθαρότητά τους και η διαύγεια των νερών, που τις έχουν καταστήσει παγκοσμίως γνωστές και για το λόγο αυτό εξαιρετικά δημοφιλείς.

Δυο παραλίες της Μήθυμνας πέτυχαν στην απονομή και συγκαταλέγονται μεταξύ των οκτώ της Λέσβου κι αυτές είναι: Η Δημοτική πλαζ (Φωτο 1) και η Εφταλού – Άγιοι Ανάργυροι (Φωτο 2).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δήμοι της Λέσβου έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο θεσμό αυτό επικαλούμενοι διάφορα εμπόδια με αποτέλεσμα η Λέσβος να έχει τις λιγότερες «γαλάζιες σημαίες» των τελευταίων χρόνων. Έτσι φέτος θα κυματίζουν μόνο 8 από τις 12 που είχε πέρυσι.

Οι γνωστές προχειρότητες κι ας είναι το θέμα του περιβάλλοντος αυτό που προέχει.Μηθυμναίος

12 σχόλια:

 1. Συγχαρητηρια!Αφου τις κερδισατε ενω η πλατη των περισσοτερων ειναι στραμενη,διπλο μπραβο!

  Καλο μηνα Μηθυμναιε μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι Λέσβιοι πρέπει να καταλάβουν πως είναι κάτοικοι ενός από τα λίγα νησιά που μπορεί ακόμη να αναπτυχθεί ενός ΄΄αλλου είδους τουρισμός, με εναλλακτικές μορφές, συνδυασμό με την ντόπια παραγωγή και ποιότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες παρ ολίγο να πέσει θύμα των αντιλήψεων "ανάπτυξης". Η γαλάζιες σημαίες δεν είναι το παν αλλά είναι ένα δείγμα ενδιαφέροντος των αρχών στο νησί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλό το νησί σου, Στράτο μου! Τα είπαμε! Για γράφε τώρα κουτσομπουλιά για χθες...
  Για γράψε!
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ faraona,

  Δηλαδή καλές είναι κι αυτές! Έτσι; Συγχώρα με την αργοπορία.
  Καλό μήνα και για εσένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ ο άλλος,

  Φυσικά, φίλε Άλλε, και δεν είναι το παν οι γαλάζιες σημαίες, είναι ένα δείγμα, όμως, ότι αυτό που μας χάρισε ο Θεός και η φύση, τουλάχιστον θα πρέπει να το προσέχουμε. Τώρα ποιος είναι ο «άλλου είδος» τουρισμός, στ’ αλήθεια, πολύ θα ήθελα να μάθω, γιατί όλο αυτό που υπάρχει σήμερα είναι αποτέλεσμα της ντόπιας νοοτροπίας, που έχει ξεχάσει πολλά, στο όνομα του εφήμερου κέρδους. Κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ κυκλάμινο,

  Καλό, δεν λέω, αλλά είναι δυο σημαίες λιγότερες! Οπότε...
  Τα χτεσινά ήταν καταπληκτικά, ήδη έχει γράψει η φίλη μας. Είχε πάρα πολύ όμορφο κόσμο και αρκετό κέφι με τους κουβανέζικους ρυθμούς. Περάσαμε όμορφα. Θα τα πούμε τηλεφωνικώς.
  Να ‘σαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Oι δήμαρχοί μας έχουν μόνιμα άλλα θέματα να προχωρήσουν. Και μετά θα τρέχουν σε συνέδρια και εκδηλώσεις και θα παραπονιούνται πως το κράτος δεν μας προσέχει. Κρίμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. βρε παιδιά στο Αθήνα τελεύουν τα λεφτά....
  και τα ενναλακτικά... θέλουνε και λεφτά...
  μακάρι να βρείτε τουρίστες...
  αλλά λέω εγώ.... καμμιά παραγωγή? κάνα εργοστασιάκη?
  κάτι βρε αδελφέ που να μοχθούν και να πονούν οι άνθρωποι...
  περαστικός είμαι ελπίζω να μην σας ξεστράτησα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σε τούτο το παράδεισο...περπάτησα πριν λίγο καιρό.Στη Μήθυμνα!Ελπίζω σύντομα να ξαναδώ ετούτες τις ακτές.Μα και να νοιώσω την αγκαλιά αυτής της θάλασσας.Αρχές Απρίλη ήταν...δεν μπόρεσα να τη χαρώ!Και μου χει μείνει μια λαχτάρα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Είδα αυτά που έγραψες Στράτο,Για τις γαλάζιες σημαίες σε ελληνικές θάλασσες για τα Μήθυμνα κλπ...
  Στην Πύλαρο έχουμε δυο θάλασσες η μια που βλέπει δυτικά προς την Ιταλία, η φημισμένη παραλία του Μύρτου η οποία είχε έρθει πρώτη σε βαθμολογία αν δεν κάνω λάθος 3 χρόνια πριν με καθαρή αμμουδιά, αλλά τα νερά της είναι απότομα βαθιά, έτσι δεν τολμώ να κάνω μπάνιο, από την ανατολική πλευρά έχουμε το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας, απέναντι από τον Κορινθιακό γεμάτο με μικρές παραλίες με πέτρες γουλιά, πολύ καθαρή θάλασσα, εκεί θα τσαλαβουτώ κάθε μέρα αν και οι δυο παραλίες απέχουν 5 χιλιόμετρα απ το χωριό μου Μαρκάτα το οποίο ευρίσκεται στη μέση του λεκανοπεδίου.

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Οι δύο λιγότερες σημαίες στη Λέσβο, δεν σημαίνουν ότι οι ακτές στις οποίες θα δινόταν δεν είναι καθαρές. Απλά οι 2 δήμαρχοι αρνήθηκαν να κάνουν αίτηση για τη σημαία, επειδή η διαδικασία για την απόκτησή της είναι μια γραφειοκρατική Οδύσσεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ φαιδων θεοφιλου,

  Ακριβώς έτσι είναι κι αν πρόσεξες το αναφέρω στην ανάρτηση.
  Σ' ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!