«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

16 Μαΐ 2008

«Άρωμα Αιγαίου στην Αθήνα»

Έκθεση με τίτλο "Άρωμα Αιγαίου" για την προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου διοργανώνει στην Αθήνα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22-25 Μαΐου στην "Τεχνόπολη", στο Γκάζι. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε αυτή θα προβληθούν οι νομοί Λέσβου, Λήμνου, Χίου και Σάμου.

«Πρέπει να ανοίγουμε παράθυρα προς το αύριο. Αυτό κάνει και η έκθεση αυτή. Ανοίγει ένα παράθυρο, με πολύ ωραία θέα, στο αύριο».
«Τα νησιά δεν είναι μόνο καλοκαιρινοί τουριστικοί προορισμοί, είναι κομματάκια της χώρας μας. Έχουν ανθρώπους που κατοικούν όλο τον χρόνο, έχουν σχολεία και δασκάλους, έχουν πανεπιστήμιο δικό τους, έχουν σπίτια με τη δική τους αρχιτεκτονική, έχουν τη μουσική και τα τραγούδια τους, αντιστάθηκαν σε κατακτητές, πολέμησαν με κουρσάρους, έχουν το δικό τους ένδοξο μερίδιο στην Ιστορία μας
».
Με τα παραπάνω λόγια ο Υπουργός κ. Βουλγαράκης παρουσίασε το σκεπτικό της διοργάνωσης.

Στον εξωτερικό χώρο, της έκθεσης θα λειτουργεί περίπτερο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας, καθώς και έκθεση προϊόντων των νησιών του Β. Αιγαίου από τις τοπικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα, προϊόντα θα εκθέτουν οι: Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, LesvoShop, Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ΜΑΣΤΙΧΑ SHOP, Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Λήμνου. Παράλληλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια τις έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο χώρο, όπως έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, συναυλία με τους C-REAL και Τζοβαΐρια και Κωνσταντινάτα - Μουσικές του Αιγαίου, με τον Δημήτρη Μπάση και το "Τρίφωνο".

Έκθεση και θεματικές ενότητες

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες: α) Λιμάνι - Άφιξη, β) Πλατείες - Αγορές, γ) Δωμάτιο με θέα και δ) Λιμάνι - Αναχώρηση. Η διάρθρωση των ενοτήτων και η αρχιτεκτονική της έκθεσης επιβάλλουν στον επισκέπτη μια γραμμική κίνηση και προσομοιάζουν την εμπειρία του επισκέπτη στα στάδια της άφιξής του στο νησί και την σταδιακή γνωριμία του με τον αστικό πολιτισμό του.

Λιμάνι - Άφιξη

Το λιμάνι αποτελεί την πρώτη τυπική εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης του νησιού. Τα λιμάνια είναι οι χώροι που λειτουργούν ως είσοδοι στο εσωτερικό του κάθε νησιού. Με αυτή την έννοια, η πρώτη εμπειρία του επισκέπτη της έκθεσης είναι η εμπειρία της άφιξης στο λιμάνι και η πρώτη γνωριμία με την ιστορία των νησιών.Συγκεκριμένα, η ενότητα αυτή αποτελείται από τρεις προβολές με φωτογραφίες χαρακτηριστικές της ζωής στα λιμάνια, διατεταγμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργούν στον επισκέπτη αισθήματα "σχετικής εμβύθισης". Στον χώρο, υπάρχουν επίσης, τέσσερις βαλίτσες-εγκαταστάσεις, όπου στο εσωτερικό τους προβάλλονται οπτικές πληροφορίες για την ιστορική εξέλιξη της αστικής κουλτούρας στα εν λόγω νησιά.

Πλατείες - Αγορές

Στην ενότητα αυτή, ο επισκέπτης βρίσκεται σε πλατείες και αγορές των τεσσάρων πόλεων, οι οποίες αποτελούν το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και συμβολικό κέντρο του "εσωτερικού" αστικού ιστού. Μέσα από συνολικά δώδεκα επιφάνειες, ο επισκέπτης βλέπει φωτογραφίες των χώρων αυτών και έρχεται σε επαφή με τους κατοίκους διαβάζοντας χαρακτηριστικά και σύντομα κείμενα για την σύγχρονη αλλά και την παλαιότερη κοινωνική ζωή στις πόλεις και τα νησιά γενικότερα. Η ενότητα αυτή, μεταφέρει την οικειότητα που αποκτά ο επισκέπτης με την πόλη και τους ανθρώπους στην πάροδο του χρόνου διαμονής του στο νησί. Στη μέση αυτής της ενότητας, ο επισκέπτης συναντά δύο διαδραστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες προσομοιάζουν μία βόλτα σε επιλεγμένες διαδρομές στον αστικό ιστό των πόλεων των νησιών (Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ Σάμου, Μύρινα Λήμνου) με την προβολή φωτογραφιών χαρακτηριστικών κτιρίων.

"Δωμάτιο με θέα"

Μέχρι τώρα, ο επισκέπτης αναπτύσσει μια πρώτη γνωριμία με τον αστικό ιστό ως εξωτερικός παρατηρητής. Στην ενότητα αυτή, ο επισκέπτης εισέρχεται στον ιδιωτικό χώρο βιώνοντας συναισθητικά την εμπειρία κατοίκησης στην πόλη. Για να επιτευχθεί αυτό, ο επισκέπτης εισέρχεται στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Από τα τέσσερα παράθυρα του δωματίου έρχεται σε επαφή με επιλεγμένες σκηνές και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στο νησί, βλέποντας εικόνες και ακούγοντας ήχους από αυλές, σκεπές, δρόμους, θέα προς τη θάλασσα. Στην οροφή αυτού του δωματίου προβάλλονται εικόνες από επιλεγμένα ζωγραφιστά ταβάνια.

Λιμάνι - Αναχώρηση

Στην τελευταία αυτή ενότητα, ο επισκέπτης ξαναβρίσκεται στο λιμάνι. Αυτή τη φορά, το λιμάνι λειτουργεί ως χώρος "εξόδου" είτε με την έννοια της αναχώρησης ή του αναστοχασμού της κοινωνικής ζωής και των εικόνων της νησιωτικής ζωής-έκθεσης. Η αίσθηση αυτή επιτυγχάνεται με τη δημιουργία περιβάλλοντος που αποτελείται από μια μεγάλων διαστάσεων βιντεοπροβολή που απεικονίζει πλοίο σε κοντινό πλάνο, από έξι φωτογραφίες εξωτερικών προσόψεων, αλλά και εσωτερικών χώρων από καφενεία στο λιμάνι και από ανάλογους ατμοσφαιρικούς ήχους.
.
Μηθυμναίος

19 σχόλια:

  1. Άσε τον κόσμο να νομίζει ότι τα νησιά της Ελλάδας είναι μόνο η Μύκονος , η Σαντορίνη και η Πάρος. Φαντάζεσαι τι έχουμε να πάθουμε όταν οι Έλληνες ανακαλύψουν ότι η Λέσβος π.χ. είναι συνώνυμη της ομορφιάς; Ας τους να πηγαίνουν εκεί αγεληδόν για τη μόδα τους κι εμείς ν' απολαμβάνουμε μόνοι μας τον αληθινό Παράδεισο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηθυμναιε μου καλημερα!
    Συμφωνω με τον Φαιδωνα Θεοφιλου.
    Απολυτα ομως...


    την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Στράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ φαιδων θεοφιλου,

    «Τα νησιά δεν είναι μόνο καλοκαιρινοί τουριστικοί προορισμοί, είναι κομματάκια της χώρας μας. Έχουν ανθρώπους που κατοικούν όλο τον χρόνο...» που εμείς, οι προσωρινοί, τους ξεχνούμε
    Πώς περνούν, αλήθεια φίλε μου Φαίδωνα, οι λιγοστοί του χειμώνα στα χωριά που οι πολλοί παραθερίζουμε; Αυτά θα δείξουν στην έκθεση επιλεγμένες σκηνές και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στο νησί με εικόνες και ήχους αυτής της καθημερινότητας, αυτού του Παράδεισου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ faraona,

    Καλή μου Φαραώνα, διάβασε την απάντησή μου στον Φαίδωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ faraona
    faraona πες πως διαφωνείς μαζί μου
    να ηρεμήσει ο Στράτος, γιατί όταν παίρνει το πολύ σοβαρό του, δεν του πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στράτο, παράθυρο με θέα, πρεπει να έχουν βάλει το Μπλογκ σου ώστε να γνωρίσουν τη Λέσβο όπως την έχεις εσύ καταγράψει.
    Κι εγώ είμαι νησιότης, Αλλά από την αντίθετη πλευρά από το Ιόνιον Κεφαλονιά,
    Συμπερασμα μετα από τα τόσα που έχω δει;
    όσο λιγότεροι τουρίστες έρχοντε τόσο καλλίτερα είναι για τους ανθρώπους όπου κατοικούν, ή τους απο εκεί καταγώμενους που επισκέπτωντε το νησί.
    Τους τουρίστες τους εκμεταλέυοντε οι ολίγοι, (δωματια, φαγητό νερό σε πισίνες κλπ.)
    Τα απομεμνάρια πάνε στο πλατύ κοινό, στους ντόπιους.

    χαιρετω

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στράτο μου!

    Η γλυκιά σας και όμορφη πατρίδα, ας μείνει χωρίς τουρίστες.
    Οι φίλοι μας έχουν δίκιο!

    Τη δικιά μου την κατέστρεψαν και συνεχίζουν..είμαστε για λύπηση.
    Άκουσα πρόσφατα να κατεβαίνουν 17αεροπλάνα την ημέρα τις αρχές του Μάη.
    Δεν θέλω να το σκέφτομαι.

    Το καλοκαίρι δεν μπορείς να σταθείς πουθενά.
    Νομίζεις ότι μας αγαπάνε που έρχονται;

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιθανότατα να είμαι στην πρωτεύουσα εκείνες τις ημέρες! Φυσικά και θα επισκεφθώ την έκθεση,σε αυτή τη περίπτωση.

    Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω πάει πουθενά στο Αιγαίο, εκτός από τη Ρόδο, όταν ήμουν παιδί με τους γονείς μου.

    Τα καλοκαίρια, από 14 ετών δούλευα και δεν είχα ποτέ χρόνο για διακοπές. Τουλάχιστον ζω σε νησί!

    Ελπίζω να αξιωθώ να γνωρίσω τον τόσο όμορφο τόπο σου Μηθυμναίε!

    Υ.Γ. Τι υπέροχο τραγούδι μας έβαλες να ακούμε;;; Πανέμορφο! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ pylaros,

    Εγώ, φίλε Γαβριήλ, θα προωθώ ό,τι έχει σχέση και κάνει καλό με τον τόπο μας. Δεν έχω κανενός τύπου συμφέροντα. Ούτε ξενοδοχείο έχω, ούτε δωμάτια νοικιάζω, ούτε καμιά οικονομική συναλλαγή.
    Επαναλαμβάνω: αυτή η έκθεση δεν έχει σχέση με τον τουρισμό. Άλλωστε την παρουσιάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Κι όχι το υπουργείο Τουρισμού. Η έκθεση έχει στόχο να προβάλει, με ελκυστικό και αποδοτικό τρόπο, την αστική και γεωργική ζωή, τα πολιτισμικά βιώματα, την εμπορική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
    Επίσης θα παρουσιασθούν προϊόντα και είδη των αγροτικών συνεταιρισμών των παραπάνω νήσων. Ακριβώς για τ’ απομεινάρια... έστω.
    Ας μην ξεχνάμε ότι σαν τουριστική χώρα διαθέτουμε υπουργείο Τουρισμού, δεν διαθέτουμε όμως υπ. Περιβάλλοντος, που τόση έλλειψη κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ mareld,

    Θα ήθελα να διαβάσεις, Μαρελντάκι μου, την απάντηση που δίνω παραπάνω στον Πύλαρο. Μάλλον λάθος καταλάβατε για την Έκθεση. Δεν έχει σχέση με τουρισμό.
    Άλλωστε κι ο τουρισμός είναι εισόδημα για τον κάθε τόπο που αν τον χάλασαν αυτό το έκαναν οι ίδιοι οι κάτοικοί αυτών των τόπων. Τέλος πάντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ dana_semitecolo,

    Πολύ θα ήθελα να σε γνωρίσω, όταν έλθεις στην Αθήνα. Και για το καλοκαίρι να έλθεις στη Μήθυμνα για να έχω λόγους να έλθω κι εγώ στη Ζάκυνθο.
    Όσο για το τραγούδι, έχεις δίκιο, είναι πανέμορφο, με αγγίζει και η φωνή του Σκουλά μου θυμίζει αυτή του Ξυλούρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ λέω να περάσω από το Γκάζι πάντως μια βόλτα... Είπαμε, με τη Λέσβο τελευταία περνάω μια φάση (μέχρι και σε χορευτικό σύλλογο μυτιληνιό γράφτηκα! Άσε που παίζει να χορέψουμε και στο κάστρο του Μολύβου το καλοκαίρι)...

    Το Σάββατο είναι και οι καλές οι μουσικές, τα «Τζοβαΐρια και Κωνσταντινάτα»

    Πάμε, λες, για κανένα ούζο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 30aris,
    Μπράβο σου! Θα σας περιμένουμε στο κάστρο.
    Τότε να κανονίσουμε για το Σάββατο, να βρεθούμε, να γνωριστούμε να πιούμε και το ούζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κριμα να μην ειμαι εκει, θα πηγαινα οπωσδηποτε. Εχω κι εγω μια σχεση στενη με το ανατολικο Αιγαιο. Καλημερα Στρατουλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ δεσποινάριον,

    Καλημέρα Δέσποινα,
    Αλήθεια τι κρίμα... Εύχομαι αυτή η σχέση να γίνει στενότερη.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στράτο,
    λυπάμαι που θα πάρω διαφορετική θέση αλλά πιστεύω ότι τέτοιες εκθέσεις μόνο σαν μνημόσυνα μπορώ να τις εκλάβω. Ιδίως όταν γίνονται από τα υπουργεία της όποιας εξουσίας. Δεν μπορεί οι υπεύθυνοι για το χάλι και την εγκατάλειψη των νησιών, να γίνονται τιμητές των ανθρώπων που "έχουν το δικό τους ένδοξο μερίδιο στην Ιστορία μας".
    Να ξεκαθαρίσω ότι σε τίποτα δεν μου φταίνε οι εκθέτες που παλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες και βέβαια ο κόσμος που θα πάει. Και εγώ αν ήμουν στην Αθήνα θα πήγαινα. Αλλά θα προτιμούσα να την διοργάνωναν οι σύλλογοι των Αιγαιοπελαγιτών, να πρόβαλαν και τα προβλήματα και τις δυσκολίες και να έδειχναν και τους υπεύθυνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ κούκος,

    Καλέ μου φίλε, μη λυπάσαι, άλλωστε γι’ αυτό είναι τα σχόλια... Για να σχολιάζουμε.
    Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, όμως μετά την επίσκεψή μου θα κρίνω αν έγινε καλώς ή κακώς. Στέκομαι στην προσπάθεια και στην καλή (θέλω να πιστεύω) πρόθεση του υπουργείου. Συμφωνώ στο ότι μπορούσαν να την διοργανώσουν οι σύλλογοι, αλλά που να προλάβουν... προέχουν, βλέπεις, οι χοροεσπερίδες και οι κοπές πίτας...

    Με την ευκαιρία θέλω να σου απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ (και θα ‘ναι λίγο...) για την προβολή που είχες την καλοσύνη να κάνεις στο μπλογκ σου για το δικό μου...
    Να ‘σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!