Σελίδες

19 Μαΐ 2009

Βιβλιοθήκη Μήθυμνας ΙΙ

* Χαρακτηρίστηκε σε «Ιστορική βιβλιοθήκη» της χώρας!

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας μόλις πριν λίγους μήνες στελεχώθηκε με μόνιμο προσωπικό, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνεψε έως και με κλείσιμο. Έτσι, όταν πέρυσι τον Απρίλιο ορίστηκε το νέο διοικητικό της συμβούλιο, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια, όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση αυτής της λειτουργίας. «Φέτος -είπε στο «Ε» η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης, κ. Παναγιώτα Θηβαίου- συντάχθηκε και υποβλήθηκε φάκελος στο Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του υπουργείου Παιδείας, με αίτημα το χαρακτηρισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μηθύμνης ως “Ιστορικής” λόγω της παλαιότητάς της (έτος ίδρυσης 1859) αλλά και της αξιόλογης συλλογής παλαιών και σπάνιων βιβλίων, περιοδικών και αρχείων που διαθέτει.»
Το αίτημα έγινε δεκτό και με απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηθύμνης χαρακτηρίσθηκε Ιστορική. Όταν υποβλήθηκε το αίτημα, υπήρχαν εννέα συνολικά βιβλιοθήκες της χώρας με αυτόν το χαρακτηρισμό, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες Δημητσάνας, Ζαγοράς, Ανδρίτσαινας, Ζακύνθου και Σάμου. Οπότε η βιβλιοθήκη της Μήθυμνας είναι η δέκατη κατά σειρά ιστορική βιβλιοθήκη της χώρας. «Η τοπική κοινωνία - ανέφερε ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης - έχει αγκαλιάσει τη βιβλιοθήκη που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Έτσι, ήταν επόμενο η αναγγελία της αναγνώρισής της ως ιστορικής βιβλιοθήκης να μας χαροποιήσει και να δικαιώσει όσους, χρόνια τώρα, στήριξαν με κάθε τρόπο τη διατήρησή της».

Προνόμια…

Οι ιστορικές βιβλιοθήκες τελούν υπό προνομιακό καθεστώς αντιμετώπισης απ’ το υπουργείο Παιδείας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η βιβλιοθήκη ως ιστορική μπαίνει σε άλλη κατηγορία, στην οποία δικαιολογείται ακόμη και θέση φιλολόγου μεταξύ των υπαλλήλων που τη στελεχώνουν. Επί της ουσίας, το επαπειλούμενο την προηγούμενη περίοδο κλείσιμο της βιβλιοθήκης, απομακρύνεται οριστικά. «Εμείς - ανέφερε η κ. Θηβαίου απαντώντας στο ερώτημα γιατί αιτήθηκε ο χαρακτηρισμός της βιβλιοθήκης - πιστεύουμε ότι αξίζει στην ιστορική πόλη της Μήθυμνας και στην εξίσου ιστορική βιβλιοθήκη της να φέρουν τον προσδιορισμό της ιστορικής, γι’ αυτό και κινήσαμε τη διαδικασία, που ολοκληρώθηκε με την ικανοποίηση του αιτήματός μας». Σήμερα, όπως συνέχισε η ίδια, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης οργανώνεται, εκσυγχρονίζεται και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ειδικότερα, πραγματοποιείται απογραφή και ηλεκτρονική καταλογογράφηση των βιβλίων της (αυτοματισμός των λειτουργιών της), ψηφιοποίηση παλαιών βιβλίων της (ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά μέσω διαδικτύου) και δημιουργείται ιστοσελίδα. Ενταγμένη στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» παρέχει στους πολίτες δυνατότητα επαφής με τη νέα τεχνολογία και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των υπολογιστών που διαθέτει, δύο εκ των οποίων - όπως σημείωσε η κ. Θηβαίου - είναι κατάλληλοι για χρήση από άτομα με προβλήματα κινητικά ή όρασης (προσαρμοσμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής, μεγέθυνση, σύστημα Μπράιγ/ηχητικό). Τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στη Μήθυμνα, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, για τα 150 χρόνια της Βιβλιοθήκης και τον χαρακτηρισμό της ως Ιστορικής.

Μια ιστορία 150 ετών…

Προϋπόθεση για να αναγνωριστεί μια βιβλιοθήκη ως ιστορική είναι να έχει ζωή τουλάχιστον ενός αιώνα. Η Βιβλιοθήκη της Μήθυμνας συμπληρώνει φέτος 150 χρόνια ζωής. Μια πολύ συνοπτική περιήγηση σ’ αυτή την ιστορία μάς έδωσε η κ. Θηβαίου, τονίζοντας πως «η πολύχρονη πνευματική παράδοση της Μήθυμνας οδήγησε την κοινωνία της πολύ νωρίς στην αναζήτηση και συγκρότηση συλλογικών πολιτιστικών και πνευματικών δραστηριοτήτων. Ξεχωριστή στιγμή αυτών των αναζητήσεων αποτελεί η σύσταση φιλολογικού και πνευματικού σωματείου υπό την επωνυμία “Αδελφότης των Μουσών” το 1859, με πρωταρχικό σκοπό την ίδρυση δημόσιας βιβλιοθήκης. Το 1862 η “Γενική Επαρχιακή Βιβλιοθήκη” αριθμεί περίπου 1.000 τόμους. Με το δανειστικό της τμήμα εξυπηρετεί ολόκληρη την επαρχία Μηθύμνης, η οποία καλύπτει την έκταση της μισής Λέσβου και επιπλέον παρέχεται δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων. Το 1886 στόχοι της “Φιλεκπαιδευτικής και Φιλοπτώχου Αδελφότητος” είναι “η επί τα κρείττω βελτίωσις και προαγωγή των Εκπαιδευτικών της Κοινότητος καταστημάτων”, “η περισύλλεξις παντός μνημείου της Αρχαιότητος και παντός αντικειμένου Επιστημονικήν κεκτημένου αξίαν” και “η παροχή πάσης ηθικής και υλικής Αντιλήψεως εις απόρους αλλ’ αξίας πάσης προσοχής οικογενείας”. Αργότερα η αδελφότητα θα αναβαθμίσει στη Μήθυμνα την “… Ελληνική Σχολή […] εις τέλειον Γυμνάσιον…” και θα μισθοδοτήσει διδασκάλους. Η ίδρυση της “Αδελφότητος των Μουσών” και οι δραστηριότητές της στην τουρκοκρατούμενη Μήθυμνα ύψιστο σκοπό είχαν την πνευματική και εθνική αφύπνιση των Μηθυμναίων και την επανασύνδεσή τους με το ένδοξο παρελθόν τους, που θα τους οδηγούσε στο δρόμο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό και την εθνική ανεξαρτησία. Η σημερινή Βιβλιοθήκη έχει ενσωματώσει τη βιβλιοθήκη της “Αδελφότητος των Μουσών” αποτελώντας τη συνέχειά της».

* Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Μηθυμναίος

21 σχόλια:

  1. Πέρυσι και για να ακριβολογώ στις 9Απριλίου έγραφα εδώ σε τούτο το blog για τη Βιβλιοθήκη της ΜήθυμναςΚαι προς το τέλος αναφερόμουν με τούτα τα λόγια:
    Παρά ταύτα, εδώ και μερικά χρόνια, παραμένει κλειστή και επί σειρά ετών δεν λειτουργεί χάρις στην αβελτηρία των αρμοδίων. Ο λόγος, ο γνωστός του ελληνικού Δημοσίου: δεν υπάρχει διαθέσιμος υπάλληλος (βιβλιοθηκάριος ή βιβλιοθηκονόμος). Έτσι, στερούνται οι πάσης φύσεως αναγνώστες, ντόπιοι και ξένοι και ιδιαίτερα οι νέοι σπουδαστές της περιοχής να πλουτίζουν τις γνώσεις τους και να εντρυφούν με αξιόλογα κείμενα και βοηθήματα για τις σπουδαστικές τους ανάγκες. Και είναι κρίμα, σε τέτοιες περίεργες εποχές, που η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να προσφέρει πνευματική τροφή, προ πάντων στους νέους, να παραμένει κλειστή. Ας μην ξεχνάμε πως οι βυζαντινοί αποκαλούσαν της βιβλιοθήκες: «ιατρεία ψυχής». Και τέτοιο ιατρείο ψυχής χρειάζεται όσο τίποτα στη Μήθυμνα.Γι' αυτό και σας έγραψα πως δικαιωθήκαμε...

    Διαβάστε ολόκληρη την τότε ανάρτηση, αν επιθυμείτε, κάνοντας κλικ εδώ:Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Μήθυμνα ύψιστο σκοπό είχαν την πνευματική και εθνική αφύπνιση των Μηθυμναίων και την επανασύνδεσή τους με το ένδοξο παρελθόν τους)

    Πράγματι η βιβλιοθήκη λειτουργεί σαν φάρος φωτός και μάθησης ώστε να συνδέει τον ελληνικό λαό με το παρελθόν του και όχι μόνο αλλά να διαιωνίσει την αγάπη για τα γράμματα για να μορφώσει την κοινωνία ώστε να παράγει φημισμένους συγγραφείς λογοτέχνες ένα κόσμημα των ελληνικών γραμμάτων-γλώσσας. Τούτη τη φορά,
    Ένα Εύγε στη Μήθυμνα, τους κατοίκους της, τα παιδιά της και γενικός στη Λέσβο…
    μα και στο φίλο Στράτο που μας την παρουσίασε.

    Χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια!
    Το δρόμο της Μήθυμνας ας τον ακολουθήσουν όλοι οι τόποι.
    Όταν μια βιβλιοθήκη λειτουργεί σωστά, ανοίγουν όχι μονοπάτια αλλά λεωφόροι πολιτισμού.
    Αυτές έχουμε ανάγκη.
    Μπράβο και πάλι μπράβο.
    Το καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη βιβλιοθήκη και να περιπλανηθούμε στον κόσμο του πνευματικού της πλούτου.
    Στράτο
    είσαι για άλλη μια φορά αξιέπαινος που προβάλλεις και περιβάλλεις το γενέθλιο τόπο σου με τόση αγάπη. Γίνεσαι καλός πρεσβευτής της Μήθυμνας και πρέπει να στο χρωστάνε χάρη και να το αναγνωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΣΠΑΝΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι σπουδαίο να συμβαίνουν τόσο σημαντικά πράγματα σε έναν τόπο που όλοι αγαπάμε ο οποίος πρέπει να λειτουργεί και ως παράδειγμα ανάπτυξης για όλα τα υπόλοιπα χωριά της Λέσβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο σου για το πρεσβευτικό σου έργο! Μακάρι να το έκαναν κι άλλοι αυτό με το πάθος και την αγάπη που δείχνεις εσύ για τον τόπο σου.
    η παραμυθού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...Η δεκάτη, λοιπόν, Ιστορική Βιβλιοθήκη! Επίσημα!

    Ας δώσουμε ένα ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ
    σε όλους που ενήργησαν, Φίλοι μου, Συμπεριλαμβανομένου και του Στράτου μας!

    Ποιος ξέρει, μπορεί σ' ένα από τα... όνειρα, να συναντηθούμε όλοι εκεί!

    Απο την... ηλιόλουστη Νέα Υόρκη
    Υιώτα,
    Αστο-ριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΛΑ ΜΟΥ!
    Πιο πριν, ΔΕΝ ανοιγε η σελίδα σου!!!
    Λοιπόν, ΕΡΧΟΜΑΙ! Μάλλον, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΘΗΝΑ _ Θεσσλονίκη!!!
    Άφιξις, Αθήνα, 29 Μαίου! μεσημεράκι!
    Ακόμη δεν το πιστεύω!
    Δώρο του Δημήτρη για το Μάδερ'ς Ντέι!!!
    Πήγαινε στο Ε-μειλ σου, γραφω λεπτομερειες...

    Έκπλξη, έτσι?

    Σας φιλώ,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ pylaros,.

    Έτσι είναι όπως το λες, φίλε μου, έπρεπε να γίνει αυτό. Το πρώτο βήμα επετεύχθη το καλοκαίρι, δηλαδή να ανοίξει και να γίνει ένας τόπος λειτουργικός για ενημέρωση και πνευματική τροφή στους πολίτες της Μήθυμνας. Η κυρία Θηβαίου, πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου, έχει στόχους και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

    Σ’ ευχαριστώ φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Μαριάνθη,.

    Μακάρι, Μαριάνθη, χρειάζεται σε όλα τα μέρη να υπάρχουνε τέτοιες βιβλιοθήκες διότι το βιβλίο είναι το μέσο που βοηθάει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, ιδίως των μικρών παιδιών, και το ξέρεις.
    Φυσικά και το καλοκαίρι θα είναι ένας από τους προορισμούς μας για να την γνωρίσετε.
    Όσο γι’ αυτά που γράφεις για μένα, εγώ είμαι που έχω οφειλές με τη μικρή μου πατρίδα και είναι χρέος μου να το κάνω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ JK O SKPOYTZAKOS,.

    Σ’ ευχαριστώ, φίλε μου, ξέρεις είναι που και φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυσή της γι’ αυτό και η δικαίωση. Αλλά και οι βιβλιοθήκες, ξέρουμε, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πνευματικής ζωής της πόλης που λειτουργούν.

    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Yannis,.

    Αγαπητέ Γιάννη, τα είπαμε με τη Μαριάνθη, θα σε πάμε να την γνωρίσεις το καλοκαίρι που θα γίνουν και διάφορες αξιόλογες εκδηλώσεις για να γιορταστεί το γεγονός. Και φυσικά συμφωνώ μαζί σου να είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τον ευρύτερο χώρο του νησιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Μαίρη Σάββα,.
    Τα μπράβο, παραμυθού μου, αξίζουν σε άλλους, εγώ απλά κι όσο μπορώ συμβάλω ώστε η Μήθυμνα να μην είναι γνωστή σαν ένας απλός τουριστικός προορισμός αλλά και για άλλα πολλά που έχει να επιδείξει όπως είναι η χιλιόχρονη ιστορία της!

    Σ’ ευχαριστώ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Αστοριανή,.

    Σ’ ευχαριστώ, Υιώτα, για το ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ σε όσους τα αξίζουν!
    Αν γίνει αυτό που λες θα είναι ένα όνειρο… πράγματι

    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Αστοριανή ΙΙ,.

    Αυτό κι αν είναι έκπληξη!!! Θα σε περιμένουμε να έλθεις με το καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άλλη μια βιβλιοθήκη! :D Μπράβο!!!!
    και το τραγούδι πανέμορφο !
    Κι επειδή μιλάει για θάλλασες και ταξίδια.. δες από κει ..
    Μη ζηλεψεις, Στρατή ..
    Απλά απόλαυσε το ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στράτο μου!

    Συγχαρητήρια!

    Το αξίζει η πανέμορφη, ιστορική Μήθυμνα!

    Πόση χαρά νιώθεις..ε;
    Μου άρεσε η επωνυμία “Αδελφότης των Μουσών” που παιδιά τους είμαστε όλοι μας!
    Το καλοκαίρι φαντάζομαι πως το περιμένεις..

    Φιλάκια καλημέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ xeimwniatikhliakada,.
    Με τέτοιες ομορφιές πώς να μη ζηλεύω… Κι εσύ που δεν λες να στεριώσεις στην Αθήνα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Mareld,.
    Να ‘σαι καλά, Μαρελντάκι!
    Ναι μωρέ το περιμέναμε πως και πως…
    Και φυσικό είναι να νιώθω μεγάλη χαρά. Πόσο όμορφα τα έλεγαν οι παλιοί… συμφωνείς;

    Όσο να ‘ναι ετοιμάζομαι… για το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλώς σας βρίσκω και παλι ! Επέστρεψα! Τωρα πια μένουν τα Σ/Κ ως τις Καλοκαιρινές διακοπές ...
    Εκτός κι αν βγει κανα ενδιάμεσο ταξιδάκι, και σ ορκίζομαι δεν θα πω όχι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ xeimwniatikhliakada,.

    Καλώς όρισες! Με τέτοια διάθεση, σίγουρα θα πέρασες όμορφα!
    Οπότε... ποιος ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!