Σελίδες

6 Δεκ 2012

Χρήστος Τουραμάνης

Το δικό μας παιδί…

Καύχημα του τόπου μας είναι αναμφίβολα ο αξιόλογος επιστήμονας, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Χρήστος Τουραμάνης. Γιος των δασκάλων μας Θεόφραστου Δουραμάνη και της Μαίρης Μανιωτίδου και εγγονός του Παρασκευά Μανιωτίδη, ψάλτη στην Αγία Κυριακή της Μήθυμνας.


Γεννήθηκε το 1965 στη Μυτιλήνη κι εκεί ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια επέλεξε να σπουδάσει Φυσική στο  Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το ’87 φεύγει για Γενεύη και στο CERN όπου κάνει το διδακτορικό του και συνεχίζει σαν ερευνητής μέχρι το 1996 που επιστρέφει στην πατρίδα για να κάνει τη θητεία του στο Ναυτικό.
Από το 1997 έως το 1999 στο Λίβερπουλ κι από εκεί στο Stanford όπου με την ομάδα του έκαναν ένα σπουδαίο πείραμα. Από το 2002 μόνιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το 2008 καθηγητής πρώτης βαθμίδας. Το 2004 ξεκίνησε με μια νέα ερευνητική ομάδα για την έρευνα των νετρίνο. Το μεγαλύτερο πείραμα έγινε στην Ιαπωνία και προετοιμάζει το επόμενο, ίσως στην Ευρώπη ή στην Αμερική.

Από τα ενδιαφέροντα της καριέρας του ήταν: η ανακάλυψη (2001) μιας ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης, την οποία παρουσίασε εκ μέρους των 500 μελών του πειράματος στο μεγάλο ευρωπαϊκό συνέδριο σωματιδιακής φυσικής. Την ίδια χρονιά, η ομάδα του επιχειρεί με τη Βρετανική συμμετοχή (15 εκατομμύρια λίρες) και διαχείριση στο πείραμα στην Ιαπωνία, τη σχεδίαση και κατασκευή του μεγαλύτερου ανιχνευτή σωματιδίων που φτιάχτηκε ποτέ στην Ευρώπη για χρήση στην Άπω Ανατολή και την ανακάλυψη στις μεταπτώσεις νετρίνο που πέτυχαν μ’ αυτό το πείραμα το 2011. Νιώθει (και με το δίκιο του) περήφανος που ο ανιχνευτής του επέζησε από τον σεισμό 9 ρίχτερ και δουλεύει κανονικά!


Η επιστημονική του ομάδα έχει σήμερα 15 μέλη περιλαμβανομένων 2 Ελλήνων μεταδιδακτορικών ερευνητών και ενός έλληνα διδακτορικού φοιτητή. Όντας διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στο τμήμα φυσικής έχει υποστηρίξει συνολικά 7 διδακτορικά ελλήνων φοιτητών.
Στο CERN Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε επιτροπές που επιβλέπουν το ερευνητικό πρόγραμμα και σε μία απ’ αυτές ανέλαβε πρόεδρος για τα επόμενα τρία χρόνια.

Έχει συνολικά περίπου 550 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο Χρήστος, ζει στο Λίβερπουλ, όπως και οι δυο κόρες του. 






* Κάνοντας κλικ ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξή του στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής (24/12/2011) με τίτλο: «Ντρέπομαι που μας λυπούνται οι ξένοι για την αυτοκαταστροφική πορεία μας».






Χρήστο, θέλω να ξέρεις, πως, εμείς οι Μηθυμναίοι, νιώθουμε πολύ περήφανοι για σένα!
Να ‘σαι καλά!

Μηθυμναίος

17 σχόλια:

  1. καλημέρα ΣΤΡΑΤΟ! ΟΧΙ ΜΟΝΟ οι Μηθυμναιοι, αλλα καθε ΕΛΛΗΝΑΣ απανταχου στον κοσμο,νοιωθει περήφανος, οταν τετοιοι ανθρωποι αγωνιζονται οχι μονο για την επιστημη τους αλλα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατριδας μας, με τόλμη και παράλληλα παραμενουν ταπεινοι!Δεν γώριζα πιο πριν τη φυσιογνωμία, αλλα αξιζει συγχαρητηρια και επαινους! μενω στη φραση της συνεντευξης που μολις διαβασα: Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.

    Η ελευθερία.
    ΒARBY-b....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το άξιο τέκνο του νησιού σας. Και φυσικά τιμή μεγάλη και για την πατρίδα μας.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ήξερα ότι ο Μόλυβος έβγαλε έναν τόσο σημαντικό επιστήμονα!

    Eγκάρδια
    Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβασα την συνέντευξή του στην Καθημερινή.

    Βλέπω όλη την αλήθεια της κατάντιας του σημερινού Ελληνικού κράτους και όχι μόνο στα λογια του, (Της ραγιάδικης κουτοπονηριάς)


    Εφόσον έχουμε τόσους φημισμένους Έλληνες, μορφωμένους, έξυπνους, γιατί η Ελλάδα υποφέρει από αυτοκαταστροφισμό;
    ¨αρα αυτοί που είναι μέσα στην Ελλάδα, αυτοί που κρατούν τα Ηνία, αυτοί που έβγαλαν τα εκατομμύριά τους έξω εξακολουθούν να καταστρέφουν τον Ελληνισμό
    Την πατρίδα το παν. Θέλουν τι θέλουν ή μια δικτατορία ή μια επανάσταση από δίκαιους ανθρώπους.

    ΜΈΧΡΙ ΤΌΤΕ ΘΑ ΥΠΟΦΈΡΕΙ ο Λαός.

    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα πρέπει νάταν μαζί στο CERN με ένα δικό μου παιδικό φίλο τον Σπ.Τζαμαρία
    Μεγάλαια κεφάλαια για την Ελλάδα που δυστυχώς χάνονται και απλά τους καμαρώνουμε εκ του μακρόθεν...
    Χαίρομαι που γνώρισα και το δικό σας Κεφάλαιο Στρατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ΒARBY-b,

    Πολύ σωστή η παρατήρησή σου, φίλη μου, ο κάθε Έλληνας θα έπρεπε να αισθάνεται περήφανος για τέτοιους ανθρώπους που ξέρουν να ξεπερνάνε τον εαυτό τους αλλά να βάζουν και την Ελλάδα πολύ ψηλά στο χάρτη.

    Η αναφορά μου, φυσικά, έγινε για να αναδείξω ένα παιδί του τόπου μας που μεγαλουργεί έξω και ομολογώ πως μέχρι πρότινος μου ήταν άγνωστος. Και τον έμαθα όταν άρχισα το αφιέρωμα στους δασκάλους μου κι ο Χρήστος είναι γιος δασκάλων

    Σ’ ευχαριστώ για το πέρασμα!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Dennis Kontarinis,

    Καλημέρα, Ντένη, ελπίζω ο Χρήστος να διαβάσει τα σχόλια μιας και συγχαρητήριά είναι για εκείνον και του αξίζουν!

    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Stelios Beys-Kamnarokos,

    Κι όμως, Στέλιο, να που βγάζει, αν και ο Χρήστος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη θεωρείται και παιδί της Μήθυμνας. Οι γονείς του ήταν οι δάσκαλοί μας, θα το θυμάσαι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Simply check THIS vid : https://www.youtube.com/watch?v=EQ0l0HxNEOY, especially from 56:00 on. Maybe you and yours's own kind do then understand that Germans are NOT NAZIS, old man !!!

      Διαγραφή
  9. @ pylaros,

    Αχ, βρε Γαβριήλ, αυτά τα ξέρουμε, γιατί να τα ξαναλέμε…
    Η ραγιάδικη κουτοπονηριά, μας έμεινε κληρονομιά εκείνων των τετρακοσίων χρόνων…
    Και φυσικά είναι κρίμα η Ελλάδα να μη μπορεί να «σηκώσει» το βάρος κάποιων παιδιών της.

    Με τους χαιρετισμούς μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Χαρά Θ.,

    Αυτό, Χαρά μου, δεν το γνωρίζω εγώ, θα το αναφέρω πάντως στο Χρήστο κι ελπίζω να είναι έτσι.
    Κι αν πράγματι είναι… να βράσω το F.B.! Από το Μηθυμναίος πλέον θα βρίσκουμε κοινούς γνωστούς και φίλους.

    Μα δε χάνονται, βρε Χαρά, χάνονται για την Ελλάδα και μένει σε εμάς να τους καμαρώνουμε. Αυτό τουλάχιστον δεν θα μας το απαγορέψει κανείς!

    Καλημέρα, καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Χαρά Θ.,

    Μικρος ο κοσμος πλεον. Τον Σπυρο τον γνωριζω απο τοτε που ημουν στο CERN. Επιπλεον ο ιδιος ηταν στο Πανεπιστημιο του Λιβερπουλ για μερικα χρονια πριν ερθω εγω, και τωρα ασχολουμαστε με σχετικα αντικειμενα. Τα λεμε τακτικα στο fb.

    Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το fb.ωχριά μπροστά στο ΜΗΘΥΜΝΑΙΟΣ, όχι παίζουμε! Σε λίγο θα "πηγαίνουμε και πακέτα" χαχαχα Στράτο μέτρα κοινούς γνωστούς!!!χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Καθηγητά
    μεγάλη μου Τιμή ν ασχοληθείτε με το σχόλιό μου και να μ απαντήσετε προσωπικά!Χαίρομαι επίσης που γνωρίζετε τον δικό μου Σπύρο,για τον οποίον είμαι πολύ περήφανη.
    Μαζί απο μικροί,κι αν η ζωή μας απομάκρυνε ποτέ δε τον ξεχνώ και πάντα καμαρώνω με όσα διαβάζω γι αυτόν,σαν να μιλούν για μένα!Να του δώσετε την αγάπη μου,όποτε επικοινωνήσετε και να ξέρετε πια οτι θα καμαρώνω για δύο!Κριμα τέτοιοι επιστήμονες να ζουν μακρυά απο την Ελλάδα.
    Να έχετε Υγεία και να μην σταματήσετε να μας κάνετε περήφανους!
    Με βαθειά εκτίμηση
    Χαρά Θεοδωρίτση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Χαρά Θ.,

    Στο έλεγα, κορίτσι μου, το fb δεν πιάνει τέτοια...

    Χάρηκα, πράγματι, πάρα πολύ γι' αυτή την άμεση επικοινωνία με τον καθηγητή και τη σύμπτωση...
    Και επίσης για όλα τα ωραία που του έγραψες!

    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τιμή για την πατρίδα μας τέτοιες προσωπικότητες!!!


    ΄Ομως σήμερα 8 του ...Δεκεμπριού δεν λησμονώ τα γενέθλιά σου,

    ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΚΑΤΟ και ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

    Έτσι είναι, αγαπητή μου Γλαρένια, τέτοιοι άνθρωποι μας επιτρέπουν να έχουμε ελπίδες ότι το πνεύμα της Ελλάδας θα συνεχίσει ψηλά!

    Πολύ τρυφερό αυτό -και πολύ το εκτιμώ- το ότι δεν ξεχνάς τα γενέθλιά μου κάθε "8 του Δεκεμπριού"!
    Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές και τα άνθη σου!!! Μα πιο πολύ που σε ξανά-συναντώ εδώ... είχες χαθεί και ανησυχούσα...

    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!