«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

7 Μαρ 2015

Η γυναίκα, το άλλο μισό του ουρανού...

Στις 8 Μαρτίου, έχει την τιμητική του «το άλλο μισό τ’ ουρανού», η Γυναίκα! Είναι, όντως, «η γυναίκα το άλλο μισό του ουρανού»; όπως είχε πει κάποτε ο Μάο Τσε Τουνγκ;
Η ημερομηνία, βέβαια, δεν επιλέχτηκε τυχαία. Καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα το 1910, ύστερα από την εξέγερση γυναικών στην Νέα Υόρκη όπου απαιτούσαν το αυτονόητο: καλύτερα ωράρια εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαιώματα ψήφου. Έκτοτε η ισότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας των δύο φύλων γίνονται κυρίαρχα θέματα στις διεκδικήσεις τους. Κι αυτή η πάλη για την εξάλειψη των διακρίσεων σε κάθε πτυχή της ζωής συνεχίζει, ακόμη και σήμερα, να είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της γυναίκας.
Η γυναίκα πλέον, έχει μπει δυναμικά στην αγορά εργασίας και η επαγγελματική της εξέλιξη έχει αναχθεί σε προτεραιότητα. Έχει πετύχει με την κάθετη άνοδο του μορφωτικού της επιπέδου και την βαθμιαία κατάκτηση υψηλών αξιωμάτων να αναρριχηθεί σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Κι αυτό είναι σημαντικό.
Η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα καλείται ακόμη να εκπληρώσει πολλούς ρόλους στη ζωή της ως επαγγελματίας και σύζυγος. Συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για όλους τους παραδοσιακούς ρόλους στην οικογένεια και διαχειρίζεται σχεδόν αποκλειστικά το νοικοκυριό του σπιτιού, παράλληλα με την εργασία της. 
Παρ’ όλα αυτά θέλω να πιστεύω πως η πραγματική και ουσιαστική ισότητα κατακτάται μέσα από την καθημερινότητα κι αυτό μας αφορά όλους, ανεξαιρέτως. Άλλωστε δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το πόσο σημαντικές είναι οι γυναίκες, όχι μόνο λόγω του θαύματος της μητρότητας αλλά και για το ότι ο κόσμος ολάκερος εκπορεύεται απ’ αυτήν. Ας μη το ξεχνάμε. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε κι εδώ θα δανειστώ τα λόγια της Erika Rittner, για να πω ότι «πιστεύω στις γυναίκες. Οι άνδρες είναι απλώς ανεπιβεβαίωτες φήμες…». Και επ' ουδενί λόγο αμφισβητώ πως τα πιο σημαντικά στη ζωή μας, είναι γένους θηλυκού. Όπως, άλλωστε, και η ίδια η ζωή… Κι ακόμη μπορεί η γυναίκα να είναι όχι μόνο το άλλο μισό, αλλά ολόκληρος ο ουρανός!
Λίγα ανοιξιάτικα λουλούδια, όπως το αξίζουν, πρωτίστως στις Γυναίκες της ζωής μου, στις αγαπημένες φίλες του ιστολογίου μου και σε όσες κυρίες περνάνε από ’δω, από τύχη ή από συνήθεια …

20 σχόλια:

  1. Καλημέρα φίλε.
    Κατηγορώ το σύστημα μάλλον το εδώ κατεστημένο γιατί δεν δημοσιοποιεί, γιατί δεν μας το κάνει γνωστώ ότι σήμερα είναι η ημέρα της γυναίκας. Γιατι δεν το προβάλλει στα ΜΜΕ ώστε και να μάθει ο καθε αδαής (ο εαυτός μου) τι αντιπροσωπεύει η 8 Μαρτίου, Επίσης αν και περνώ απ' έξω απ' την σχολική πορτα μεταφέροντας τον εγγονό μου δεν το είδα πουθενά γραμμένο... θα μπορουσα να λέω πολλά γιατί ,όμως εδώ σταματώ, για να μην καταχραστώ τον χώρο σου.
    Ο άνδρας ωριμάζει πολύ αργότερα από την γυναίκα, αυτή η γυναίκα είναι αυτή που παίρνει το πάνω χέρι να σαγηνεύσει αυτόν που της αρέσει, ο νέος απλώς φουντώνει ο εγωισμός του με ότι σημαίνει αυτό.
    Όμως όλα τα πράγματα, η φύση ολόκληρη κινούντε γύρω απ την γυναίκα,
    Με ένα της χαμόγελα σηκωνει φουρτούνες ή σε ανεβάζει στον ουρανό, ολόκληρα κράτη ισοσκελίζουν τον κρατικό προυπολογισμό παράγοντας γυνακεία προϊόντα, καλυντικά και μπιμπελό, αυτά που σαγηνεύουν την όραση και προπαγανδίζουν στην απόκτησή τους με μότο την απόκτηση της ομορφιάς ή της ευτυχίας.
    Αλλά η γυναικεία τρυφερότητα είναι κάτι που ανήκει αποκλεστικά στην γυναίκα, ακόμα και η ζωή μας, ακόμα και η πρώτη μας πνοή στον κόσμο μα και η τελευταία μας πνοή. Ωχ! μάνα μου θα πούμε!

    Οι άνδρες απλούστατα παράγουν όπλα για να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο, οι θρησκείες αρνούντε τον ρόλο της γυναίκας ως ισότιμη, σκεφθήτε το αυτό μέχρι που θεωρείτε αμάρτημα ένας αβάς ή δεσπότης να αγγίξει γυναίκα, αφού από γυναίκα γεννήθηκαν.
    Πρέπε να καταλάβουμε χωρίς γυναίκα δεν θα υπήρχε κόσμος, δεν θα υπήρχαν λουλούδια, δεν θα υπήρχαν χαμόγελα, κρυφές ματιές, δεν θα υπήρχε έρωτας, μα ούτε και τα καά της Πανδώρας, δεν θα υπήρχε ακόμα ούτε ο Οδυσσέας με την Πηνελόπη, την Καλυψώ και την Κίρκη, άρα χωρίς γυναίκα δεν θα υπήρχε ζωή.

    Θα έλεγα ότι η γυναίκα σαν ένας άλλος Άτλας κρατά στους ώμους της ολόκληρο την υφήλιο, ο άνδρας απλούστα ακολουθεί.

    Ωραίο θέμα, μας φωτίζει σαν τον ήλιο σε καταγάλανο ουρανό.
    την αγάπη μου

    Γαβριηλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο θέμα, καθώς το λες εσύ Γάβο, που μας φωτίζει σαν τον ήλιο σε καταγάλανο ουρανό, η Γυναίκα την οποία τιμούμε σήμερα και κακώς δεν έγινε αναφορά σ’ αυτήν μιας και εκεί, στην μητρόπολη του κόσμου ήταν η απαρχή της.

      Δεν είναι για όλα όσα η εμπορευματοποίηση την έκανε σήμερα αλλά ο συμβολισμός της. Σ’ αυτόν στέκομαι, φίλε μου, και όχι σ’ αυτές τις «παγκόσμιες ημέρες».
      Πιστεύω στη γυναίκα πολύ. Για χίλιους λόγους μα πιο πολύ στον σπουδαιότερο: είναι αυτή που μας φέρνει στον κόσμο. Το θαύμα της μητρότητας αλλά και για ό,τι εκπορεύεται απ’ αυτό.

      Να ‘σαι καλά!
      Σ’ ευχαριστώ για την αγάπη σου, που είναι αμοιβαία και… το ξέρεις.

      Διαγραφή


  2. Αντι σήμερα που έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου το σωστό είναι 8 του Μάρτη για την ημέρα της γυναίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άνευ σημασίας, Γάβο, γιατί όχι μόνο σήμερα, ούτε και χτες, όλες οι ημέρες της ανήκουν. Και οι 365!

      Διαγραφή
  3. Το αφιέρωμά σου καλέ μου Στράτο είναι όντως γραμμένο με την δική σου ευαισθησία και τιμάς τις υναίκες όσο κανένας άλλος άντρας!!!! Αν αυτά αν λέω τα λουλούδια που μου αρέσουν πολύ έχουν και εμένα αποδέκτη θα μου επιτρέψεις σαν αντισυμβατικό ον που είμαι να τα αφιερώσω ΄΄ σε κείνες τις γυναίκες που δεν γιορτάζουν ποτέ '' στα κορίτσια που δεν ΄΄είναι το άλλο μισό του ουρανού ΄΄και είναι το τίποτα και υφίστανται τα πάνδεινα από τους συζύγους!!!
    Καλή Κυριακή να περάσεις με τις γυναίκες της ζωής σου!!! Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καλοσύνη σου, Νικόλ, και τα λόγια σου με τιμούν.
      Τα λουλούδια μου, βεβαίως και έχουν αποδέκτη εσένα, αφού συγκαταλέγεσαι στις αγαπημένες μου φίλες, και βεβαίως σου επιτρέπω αυτό που μου ζητάς –κι είναι κρίμα που δεν το σκέφτηκα– να τα χαρίσεις «σε ’κείνες που δεν γιορτάζουν ποτέ στα κορίτσια που δεν είναι το άλλο μισό του ουρανού…», αφού όμως πρώτα κρατήσεις λίγα για σένα.

      Σ’ ευχαριστώ για την αγάπη σου

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Στράτο μου και βέβαια κρατώ για μένα λίγα γιατί προέρχονται μέσα από σένα !!!
      Εύχομαι και ελπίζω να είμαι αντάξια αυτής της φιλίας!!!
      Καλή εβδομάδα!!!!

      Διαγραφή
    3. Αδιαμφισβήτητα, Νικόλ μου!!!

      Κι εσύ να έχεις μια καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Αδυνατώ να υποθέσω, Δώρα, την έννοια της "ορφανής" . (τελείας) σου... αντί σχολίου.

      Σ' ευχαριστώ για τον κόπο σου!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Στράτο, ξέρεις ότι είμαι από τις κυρίες που περνάνε από εδώ, όχι από τύχη αλλά από συνήθεια. Κατά συνέπεια και φίλη σου…
    Ένα τεράστιο ευχαριστώ για ότι μου αντιστοιχεί από τα ανοιξιάτικα λουλούδια, αλλά και από την πρωινή κάρτα σου γεμάτη ευαισθησία και τρυφερότητα. Ποιος είπε πως η τρυφερότητα είναι μόνο γένους... θηλυκού; Εσύ, Στράτο ξεχειλίζεις από όλα αυτά τα θηλυκού γένους που μας χαρακτηρίζεις.

    Πολλά ευχαριστώ! Είσαι ξεχωριστός.

    Να χαίρεσαι όλες τις γυναίκες της ζωής σου που ο καλός Θεός έστειλε στο δρόμο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίμονο αν αμφισβητούσα τη φίλη μου και «συνήθη» κυρία επισκέπτρια του ιστολογίου μου Ελεωνόρα.
      Δεν χρειάζεται να μ’ ευχαριστείς, φίλη μου, για το το μπουκέτο με τα ανοιξιάτικα λουλούδια, καθώς και την ευχετήρια κάρτα μου. Το έκανα με όλη μου την καρδιά!

      Για τα άλλα που γράφεις, απλά θα σου πω ότι υπερβάλεις… έτσι είναι ο χαρακτήρας μου, καλή μου, τι να κάνω;

      Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  6. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα λουλούδια και τις ευχές σου.. φίλε..θα συμφωνήσω όμως με την φιλη μας την Νικολ για τις άλλες γυναικες ... εμεις είμαστε τυχερες..!!! να είσαι καλά και να έχεις μια χαρούμενη εβδομαδα ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι πάντα καλά, Ρούλα, και πάντα από τις τυχερές!

      Σ’ ευχαριστώ και αντεύχομαι: Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Σ'ευχαριστούμε, Στράτο, γι αυτήν σου την Πίστη σε μας τις γυναίκες.
    Σου ξανάγραψα πάνω σ'αυτό και προχθές, αναφέροντας και τον σπουδαίο και φυσιολολογικά απαραίτητο ρόλο του άνδρα δίπλα μας. Πιστεύω όμως, πως πραγματικά δικαιούμαστε αυτή την Πίστη σαν προσωπική Νίκη κάθε γυναίκας, όχι τόσο για τα όποια προνόμια αποκτήσαμε μέσα στην όποια ανδροκρατούμενη παραδοσιακή κοινωνία, αλλά όσο και σαν εκτίμηση ποιότητας η παρουσία μας
    και συνέχιση ζωής.
    Ένα τριανταφυλλάκι από μένα και στην Αλεξάνδρα
    Βάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γι’ αυτό έγινε και η επανάσταση τότε, Βάνα μου, άκρως δικαιολογημένη άλλωστε.
      Πιστεύω στις γυναίκες διότι δεν βλέπω να υστερούν σε κάτι από τους άντρες.
      Άνθρωποι εξ’ άλλου είμαστε και τα δύο φύλλα και δεν βλέπω το λόγο να τις υποτιμώ. Τουναντίον θα έλεγα…
      Και όπως έγραψα -το λες κι εσύ- και μόνο ότι είναι η «συνέχιση της ζωής» θα έφτανε να είναι, θα έλεγα κι ένα σκαλί πιο πάνω!

      Το τριαντάφυλλο εδόθη…

      Βάνα μου, σ’ ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. Εστω και με πολύ καθυστέρηση (μάλλον θάπρεπε να περιμένω τη Γιορτή της Μητέρας πια) να ευχηθώ να χαίρεσαι τις γυναίκες της ζωής σου και να καμαρώνεις γι αυτές και δευτερευόντως αλλά όχι δεύτερο,να σ ευχαριστήσω για την όμορφη αφιέρωση που μας σκέφτηκες! Ομολογώ οτι μ αυτές τις Παγκόσμιες Ημέρες δεν έχω την καλλίτερη σχέση,αλλά η συγκεκριμένη έχει άλλη σημειολογία πιο ουσιαστική κι ας τη γιορτάζουμε στις μερες μας στις χασαποταβέρνες.
    Αυτός ο αγώνας των γυναικών που δικαιώθηκε,δεν μας ευνόησε πάντα,αλλα ας μην παραπονιέμαι, στη ζωή δεν είναι τα πάντα δίκαια!
    Καλό σου Σ/κ Στράτο, για πρώτη μέρα ηλιόλουστο, έτσι στο εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια μικρή καθυστέρηση εφτά ημερών, Χαρά, δεν έχει και τόση σημασία, αυτά συμβαίνουν…

      Έτσι κι αλλιώς κι εγώ είχα μια ασήμαντη αποχή τριών ημερών για τεχνικούς λόγους και μακριά από το σπίτι μου, ξέμεινα από έναν απλό συνδετήρα ηλεκτρικής τροφοδότησης.

      Εντάξει, πέρασε μια ακόμη «παγκόσμια ημέρα» με σημασία για τη γυναίκα και το ρόλο της που εγώ σέβομαι και υποκλίνομαι!

      Επέστρεψα πριν λίγο, Κυριακή βράδυ, κι αμέσως βγάζω υποχρεώσεις.
      Κι εγώ με τη σειρά μου σου εύχομαι μια καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. ΓΥΝΑΙΚΑ.! ! ! ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ! ! !

    Τὴν ἐκτίμησή μου, τὸν σεβασμό μου καὶ τὸν μέγιστο θαυμασμό μου σ' αὐτὴν τὴν ἀνυπέρβλητον δημιουργία τοῦ Θεοῦ ποὺ λέγεται γυναῖκα καὶ ποὺ τὴν κατέστησε τὴν κοιτίδα τῆς διαιωνίσεως τῆς ζωῆς!

    Ἡ ὁλοκληρωτικὴ και διαχρονική μου ΑΓΑΠΗ τῆς ανήκει καὶ είναι ἀφιερωμένη στὴν ὕπαρξή της

    δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γυναίκα! Το άλλο μισό του ουρανού, την είπα εγώ. ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ εσύ.
    Και οι δυο με λίγες λέξεις εκφράσαμε την εκτίμηση, τον σεβασμό, την ολοκληρωτική και διαχρονική αγάπη μας στην ύπαρξή της.

    Πόσο χαίρομαι Δημήτρη που σε ξαναβλέπω εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!