«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

8 Απρ 2013

Απογραφές ενός ανευλαβούς...

Κική Δημουλά
Ένας μύθος διαπορευόμενος
Απογραφές ενός ανευλαβούς

Ο Δημήτρης Νικορέτζος, Ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της λογοτεχνίας, ολοκληρώνοντας την, ούτως ειπείν, κριτική τριλογία του στο έργο και στη ζωή τριών εμβληματικών ποιητών της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, του Νίκου Καββαδία, του Οδυσσέα Ελύτη και της Κικής Δημουλά, καταθέτει σήμερα –σωτήριον έτος 2013– στην ετυμηγορία του χρόνου το τρίτο του πόνημα: Κική Δημουλά, Ένας μύθος διαπορευόμενος – Απογραφές ενός ανευλαβούς, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της κριτικής σταδιοδρομίας του –επάλληλης της ποιητικής– στα ελληνικά γράμματα.
Πρόκειται για σύντομα δοκιμιακά fragmenta πάνω στον ιστό των ποιημάτων της, που, αν και ανεξάρτητα φαινομενικά μεταξύ τους, ανήκουν στον ίδιο θεματικό καμβά, με διεξοδική λεπτολόγηση της εσωτερικής προϊστορίας της ποιήτριας, fragmenta που δεν έχουν μόνο κριτικό ενδιαφέρον μα και γραμματολογικό, χωρίς, φυσικά, να διεκδικούν (ή να προεξοφλούν) από κανέναν –μήτε από την ίδια την ποιήτρια– την αποδοχή ή την επιδοκιμασία τους.

8 σχόλια:

  1. Η όποια αναφορά στους Μεγάλους, είναι φόρος Τιμής. Η αδυναμία μου στη Μεγάλη Κυρία της Ποίησης είναι δεδομένη και θεωρώ ότι κατέχει μία θέση δίπλα από τους άλλους μεγάλους μύθους της Ποίησης, και είμαστε τυχεροί γιατί θα γράφει και θα γράφει.. και θα πλουτίζουμε από τα γραφτά Της! Καλησπέρα Στράτο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Τατιάνα Καρύδη,

    Οπότε, Τατιάνα, οι αδυναμίες μας συμβαδίζουν… Η Δημουλά είναι η αγαπημένη μου και η δουλειά του κ. Νικορέτζου για το έργο της εξαιρετική.

    Θα ήθελα πολύ -και θα χαρώ- να σου χαρίσω το βιβλίο. Γι’ αυτό στείλε στο μέιλ μου τη διεύθυνσή σου και θα στο στείλω. Αξίζει να το διαβάσεις. Μάλιστα θα ζητήσω να στο αφιερώσει ο συγγραφέας, μιας και τούτες τις μέρες θα συναντηθούμε.

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στράτο μου πως να σ ευχαριστήσω;;;
    ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κάνω με την καρδιά μου, Τατιάνα.

    Μέσα στην εβδομάδα θα το έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρή η γνωριμία μου με το έργο της Δημουλά, φίλε Στράτο αλλά ας μου επιτραπεί να πάρω τα λόγια της καλής μας Τατιάνας. "Η Μεγάλη Κυρία της Ποίησης".
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αγαπημένη της Μαριώς μου!!!!!
    Καλοτάξιδος ο "μύθος" της..!!
    Καλημέρα Στράτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Dennis Kontarinis,

    Κρίμα… δεν ξέρεις τι έχεις χάσει, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να γνωρίσεις το έργο της «Μεγάλης Κυρίας της Ποίησης», πολύ σωστά το λέει η Τατιάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Γιώργος Βαρβάκης,

    Η αγαπημένη πολλών, μακρινέ μου ξάδερφε, η Κική Δημουλά.

    Κι απ’ ότι είδα σήμερα σε έγγραφο του Λιβάνη, το βιβλίο σε τόσο λίγο καιρό, κυριολεκτικά «σχίζει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!