«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

19 Νοε 2010

Τα Χύδηρα και το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»

Τα Χύδηρα, είναι ένα μικρό χωριό της Λέσβου που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του όρους «Κοιράνια» στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Κατοικείται από 484 ανοιχτόκαρδους, εργατικούς, φιλήσυχους, φιλόξενους και χωρατατζήδες κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Για το μακρινό παρελθόν των Χυδήρων πολλά κινούνται μεταξύ μύθου και ιστορίας. Το παρόν, όμως και φυσικά το μέλλον κινούνται γύρω από το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης». Γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός του: Χύδηρα, το χωριό με το μυθικό παρελθόν και το ψηφιακό παρόν και μέλλον!


Σ’ αυτό το απόμακρο χωριό της Λέσβου γεννήθηκε το 1853 ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης, με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία. Εκεί διδάχτηκε και τα πρώτα γράμματα. Σε ηλικία 13 ετών έφυγε για τη Σμύρνη, την Αθήνα και το Μόναχο όπου και διέπρεψε, αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε. Εκεί δημιούργησε και τα περισσότερα από τα πιο σημαντικά έργα του. Το 1898 επιστρέφει στην Ελλάδα και ορίζεται Έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης. Το 1910 αναλαμβάνει τη Διεύθυνση της Σχολής Καλών Τεχνών και το 1926 εκλέγεται αριστίνδην ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης. Στόχος του είναι να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης της Τεχνολογίας με την Τέχνη προσφέροντας στον επισκέπτη κάθε ηλικίας μιαν εικαστική εμπειρία με σκοπό την απόλαυση και τη γνώση. Συχνά διοργανώνονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και ξεναγήσεις για ενήλικες.
Εγκαινιάστηκε και λειτούργησε τον Αύγουστο του 2008 και είναι προσφορά του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Ν.Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ».

* Τότε τον Αύγουστο του 2008

Μηθυμναίος

Βοήθημα: Χύδηρα. Από τον Όμηρο στο Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»

12 σχόλια:

  1. Μου άρεσε πολύ η καινοτομία σου, το Καλώς ήλθατε... έτσι όπως τρέχει στην οθόνη, μου φέρνει την εντύπωση ότι είμαι στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης και βλέπω τους
    New York Times.
    Η Λέσβος πάντοτε φημιζοταν για τα τέκνα της ειδικά των Καλών Τεχνών.
    Όχι δεν ήξερα για τον Γιώργο Ιακωβίδη,
    Ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τις γνώσεις σου αυτές.

    Χαιρετώ σε φίλε μου

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Στράτο μου,
    μόλις μπήκα...

    Αν έβαζες και μερικούς από τους πίνακες του Ιακωβίδη,
    στην ιστοσελίδα σου,
    πόσα θα θύμιζες και σε μας που η Τέχνη των Ελλήνων είναι πολύ απρόσιτη!
    Εχω ένα κέντημα, δυο γυναίκες στο παράθυρο ν΄αγναντεύουν τη θάλασσα...
    κι η μνήμη, βλέπεις δεν μπορεί να τα κρατάει όλα... είναι ή δεν είναι αντίγραφο από πίνακά του;;;;
    Θα τα πούμε, γρ'ηγορα, υποθέτω,
    Φιλιά στις όμορφές σου,
    Υιώτα,
    ΝΥ
    Σίγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο και ξαναμπράβο Στράτο που αναδεικνύεις αυτό το θέμα. μεγάλο κεφάλαιο ο ιακωβίδης για τη Λέσβο και για την Ελλάδα εν γένει. Δυστυχώς όμως γνώμη μου είναι πως δεν προβάλλεται όσο πρέπει το έργο του μεγάλου αυτού ζωγράφου. Προσωπικά έχω να πω πως πρωτοείδα πίνακες του Ιακωβίδη κατά την επίσκεψή μου στην Πινακοθήκη της Τήνου(βρίσκεται στον αυλόγυρο της Μεγαλόχαρης). Εντυπωσιάστηκα από τα έργα του Ιακωβίδη και τα εντύπωσα μαζί με το όνομα του ζωγράφου.(Γενικά βρίσκω πολλά κοινά στον Ιακωβίδη και στο δάσκαλό του Λύτρα γιαυτό και τα εντυπώνω επειδή μου αρέσει αυτό το ύφος ζωγραφικής) Μετά χρόνια και χρόνια όταν έγινε το Ψηφιακό Μουσείο στα Χύδηρα τότε έμαθα πως ο Iακωβίδης ήταν Λέσβιος. Απόρρησα που δε μας είχαν πει τίποτα τόσα χρόνια στα σχολεία. Πολλοί δε πίνακες του Ιακωβίδη πέρα από την Πινακοθήκη Τήνου υπάρχουν στη συλλογή Κουτλίδη αυτό το μεγάλο θησαυρό του Ευρυπίδη Κουτλίδη που κατάγεται από την Πτερούντα της Λέσβου και δεν ξέρω για την τύχη της.Ο Κουτλίδης μπόρεσε να συγκεντρώσει πρωτότυπα έργα των μεγάλων ζωγράφων Δοξαρά, Τσαγκαρόλα, Κουτούζη, Ιακωβίδη κ.λ.π. και συγκεκριμένα 1400 πίνακες ζωγραφικής, αμύθητου αξίας, καθώς και μικρούς πίνακες (μινιατούρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Μηθυμναίε και σε όλη την όμορφη παρέα,

    Είχα επισκεφτεί το Ψηφιακό Μουσείου του Ιακωβίδη στα Χύδηρα πριν από 2 χρόνια περίπου και οφείλω να ομολογήσω ότι έφυγα από εκεί με τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Για τον Γιώργο Ιακωβίδη είχα γράψει κι εγώ στο ιστολόγιό μου. Για όποιον ενδιαφέρεται να δει μερικούς από τους πίνακές του, μπορεί να κάνει κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

    http://stipsi-electra.blogspot.com/2010/02/blog-post_8459.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς σας βρίσκω Στράτο μου..και αγαπημένους φίλους μετά από τόσο καιρό..
    Τι όμορφα που τα παρουσιάζεις..
    Χαίρομαι που ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει τα έργα του Ιακωβίδη.

    Όταν έχεις χρόνο πήγαινε στο
    γλυκοχαράζει
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ ομολογώ πως δεν τον ξέρω τον Ιακωβίδη ούτε τα έργα του.
    Πάντως εντυπωσιακό το Μουσείο αυτό. Τυχεροί οι επισκέπτες του.

    Κάποτε κάποτε δημιουργούνται και στολίδια στην Ελλάδα.

    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ pylaros,

    Να ‘σαι καλά φίλε, ψάχνοντας βρήκα αυτή την "καινοτομία", αν χρειαστείς κάτι τέτοιο, ευχαρίστως. Βρες το μήνυμα και στο βάζω.

    Κατά τα άλλα η Λέσβος, ευτυχώς, έχει τέκνα που μπορεί να υπερηφανεύεται!
    Ο Γ. Ιακωβίδης υπήρξε από τους πιο αξιόλογους Έλληνες ζωγράφους κι ευτυχώς οι απόγονοί του πρόσφεραν αυτό το στολίδι στην πατρίδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Αστοριανή,

    Ποτέ δεν είναι αργά, Υιώτα...
    Μιας και μου ζητάς να δεις μερικούς πίνακες του Ιακωβίδη και όχι μόνο, μπορείς να κάνεις klick πάνω στο όνομα της φίλης μας Ηλέκτρας και θα έχεις ό,τι ζητάς. Πολύ καλή δουλειά. Την ευχαριστώ από εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Μαριάνθη,

    Τι έκανα εγώ, Μαριάνθη μου, για να μου δίνεις «μπράβο και ξαναμπράβο»; Αυτά θα πρέπει η Λέσβος μας να τα χρωστά στο Ίδρυμα που όχι μόνο δώρισε το Μουσείο αλλά συνεχίζει να το υποστηρίζει με πολλές εκδηλώσεις ενημέρωσης.
    Να σε πληροφορήσω πως τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το επισκέφτηκαν 5.000 επισκέπτες.

    Στο τέλος της ανάρτησης εκεί που γράφει: Τότε τον Αύγουστο του 2008 θα δεις την ανάρτηση του τότε.
    Κι εγώ τώρα με τη σειρά μου να σου πω ότι δεν γνωρίζω τον Ευρυπίδη Κουτλίδη που κατάγεται από την Πτερούντα, όμως εύχομαι η Πτερούντα να έχει την τύχη των Χυδήρων.

    Να ‘σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ηλέκτρα,

    Είναι, όντως αξιοθαύμαστο αυτό το Μουσείο και μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια στο νησί μας να έχουν όμως αυτό το αποτέλεσμα όχι σαν αυτό του Τεριάντ που το έχουν αφήσει στην τύχη του.
    Σ’ ευχαριστώ για τη βοήθεια ήδη έφτιαξα την παραπομπή για το blog σου.
    Κάνεις κλικ στο όνομά σου Ηλέκτρα και το έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ mareld,

    Χαρά μας που σε ξανάχουμε εδώ μαζί μας Μαρελντάκι.

    Όσο για την αφιέρωση στην ταπεινότητά μου στο Γλυκοχαράζει σου και τα ξεχωριστά σου λόγια, χίλια μύρια ευχαριστώ.
    Τα παραθέτω προς τιμήν της φιλίας μας:
    Στράτο μου!!!
    "Η Φιλία στηρίζεται στην αγάπη, στην αμοιβαιότητα των ανθρώπων, είναι το μεγαλύτερο αγαθό, μετά τη Σοφία. Η Φιλία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων δημιουργεί άπλετα και βαθιά την αίσθηση της ελευθερίας, της κατανόησης, της μοναδικότητας του ατόμου, που ξεχνά το εγώ και αλληλοσυμπληρώνει το εμείς. Η ελευθερία που υπάρχει μέσα στη φιλία περιέχει ευελιξία και ομορφιά"..
    τόση ομορφιά… όση και εσύ έχεις στη ψυχή σου αγαπημένε μου Φίλε!!!


    Φιλάκια κι από μένα!
    Και πάλι σ’ ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. <>@ meggie,

    Να μια ευκαιρία να μάθεις περισσότερα, φίλη μου, κάνοντας κλικ εδώ στην Ηλέκτρα

    Ευτυχώς που υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ευεργέτες, βεβαίως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!