«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

25 Αυγ 2008

«Α’ Θερινή Συνάντηση Πολιτισμού»

Απόλυτα επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η «Α’ Θερινή Συνάντηση Πολιτισμού» που διοργάνωσε η Νομαρχία Λέσβου, ο Δήμος Μήθυμνας και ο Φ.Ο.Μ. (Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης) με θεματικό άξονα «Λεσβιακός Λόγος & Τέχνη, χθες και σήμερα», που έλαβε μέρος στις 18 Αυγούστου στο ανακαινισμένο κάστρο της Μήθυμνας.

Οι ομιλητές πέτυχαν με τις παρεμβάσεις και τις αναφορές τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση συντροφιά μ’ ένα ολόγιομο φεγγάρι που έκανε την βραδιά εκείνη ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.


Θα σταθώ, όμως, σε μια αξιόλογη πρόταση που έθεσε, ο μεταξύ των ομιλητών, καθηγητής, διδάκτωρ της Σορβόννης, συμπατριώτης μας Αριστείδης Γιαπαλής, ώστε να καθιερωθεί ο θεσμός τούτος και ν’ αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να τον αναδείξουν σε μέγα του πολιτισμού γεγονός για τον τόπο μας.
.
(Αριστείδης Γιαπαλής)
.
Η Μήθυμνα εδώ και χρόνια φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όμως τούτη θα έπρεπε να γίνει η αφετηρία για ένα παλεσβιακό και γιατί όχι πανελλήνιο ταξίδι στον πολιτισμό.
.
Θα πρέπει, όπως δήλωσε ο κ. Γιαπαλής, να θεσμοθετηθεί κάτι πιο συστηματικό, πάνω σε ετήσια βάση ώστε να γίνεται μια τέτοια εκδήλωση, το περιεχόμενο της οποίας μπορεί να συζητηθεί, αλλά που θα έχει και ως σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε νεότερους πνευματικούς ανθρώπους να προβάλουν το έργο και τις προτάσεις τους για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού μας.

Μηθυμναίος

10 σχόλια:

  1. Είθε να γίνουν πραγματικότητα προτάσεις και οράματα. Χρειάζονται, για την ανάταση του πνεύματος.

    ΥΓ....
    " Στα κύματα βυθίζομαι κ.λ.π...." Στράτο μου, πολύ ωραίο τραγούδι, το έχω ξανα-ακούσει, μα δεν γνωρίζω
    ούτε στιχουργό, ούτε τραγουδιστή!!!
    Καλή νύχτα σας,
    Υιώτα Στρατή, Ν.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μυθημναιε μου
    αντα τετοια...για το καλο του τοπου... για τον πολιτισμο...για να παμε λιγο ψηλοτερα.

    την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Υιώτα Στρατή,

    Επειδή σε τέτοιες εκδηλώσεις, ως συνήθως, κάνεις μια γύρα με το μάτι και απογοητεύεσαι μ’ αυτό που βλέπεις, την έλλειψη των νέων δηλαδή, γι’ αυτό το λόγο στάθηκα, όπως έγραψα, στην πρόταση του καθηγητή. Οι νέοι μας χρειάζονται να παρακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα, την παράδοση και τόσα άλλα ώστε να αποφεύγουν άλλα χειρότερα μονοπάτια… Αυτή ας είναι η φροντίδα μας…
    «Του ανέμου παραζάλη» είναι το τραγούδι που τους στίχους έγραψε ο Κώστας Φασουλάς (να ένας νέος και αξιόλογος στιχουργός), τη μουσική ο αλησμόνητος Μάριος Τόκας και το τραγουδούν ο Παντελής Θαλασσινός και ο Βασίλης Σκουλάς. Τους στίχους θα σου τους στείλω με ε-μέιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ faraona,

    Λίγο ακόμα, όπως λες, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα...
    «Λίγο ακόμα θα ιδούμε τα μάρμαρα να λάμπουν,να λάμπουν στον ήλιο κι η θάλασσα να κυματίζει» για να ’μαστε περήφανοι!!!
    Για να δούμε Φαραώνα μου…
    Να ’σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στράτο μου, καλησπέρα!

    «Από τότες είδα πολλά καινούργια τοπία πράσινους κάμπους
    που σμίγουν το χώμα με τον ουρανό, τον άνθρωπο
    με το σπόρο, μέσα σε μίαν ακαταμάχητη υγρασία, πλατάνια
    και έλατα, λίμνες με τσαλακωμένες οπτασίες και
    κύκνους αθάνατους γιατί έχασαν τη φωνή τους"...Σεφέρης

    Λες να χάσουμε και εμείς τη φωνή μας..;

    Ε..! Τι να πω..μακάρι όλα να γίνουν όπως αξίζει σ΄αυτό το τόπο..

    Φιλάκια!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το όνομά μου είναι Ελεωνόρα Χασιώτη, μένω στην πόλη Μενδόζα της Αργεντινής. Έμαθα από την κα. Μόρβας για εσάς και μου έλεγε ότι μένατε για πολλά χρόνια στη Βενεζουέλα. Εγώ σπουδάζω εδώ κι εδώ γεννήθηκα. Ψάχνοντας τούτες τις μέρες στο ελληνικό Γκουγκλ για τον πολιτισμό και με παρέπεμψε στο μπλογκ σας το οποίο βρίσκω καταπληκτικό. Διάβασα για την εκδήλωση και για την πρότασή σας ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τους νέους.
    Στη "γειτονιά" σας βρήκα μια πολύ καλή ανθρώπινη επαφή.
    Με μάγεψε κι ο τόπος σας. Είναι έτσι όπως τον παρουσιάζετε;
    Και κάτι ακόμη, μπορώ να σας γράφω και ισπανικά;
    Σας στέλνω τους λατινοαμερικάνικους χαιρετισμούς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ mareld,

    Αν παραφράσουμε, Μαρινέττα, το «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει» του Γκέμπελς, με το δικό μας: «δώστε μας, δώστε μας κάτι θα μείνει», πιστεύω πως κάτι μπορεί, στ’ αλήθεια να γίνει. Χρειάζεται να δώσουν βήμα στους νέους μήπως, λέω μήπως, κάτι κρύβεται κι εμείς οι άλλοι δεν το βλέπουμε. Μακάρι, πράγματι, όλα να γίνουν όπως το αξίζει ο τόπος και στο τέλος θα δείξει αν… το αξίζει…
    Καλό βράδυ και σε σένα, παρ’ όλη την πίκρα του αποκλεισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ελεωνόρα,

    Πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα καλή μου Ελεωνόρα τούτη σου η επίσκεψη στην αυλή μου.
    Μη μου πεις ότι γνωρίζεις την κα. Μόρβας, τι ωραία… Να της μεταβιβάσεις τους χαιρετισμούς μου και τις ευχαριστίες μου που σου μίλησε για μένα. Ναι, για 41 χρόνια έμεινα στη Βενζουέλα, οπότε αν χρειαστεί και ισπανικά θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε.
    Μια διευκρίνιση: η πρόταση δεν ήταν δική μου, παρά του κ. Γιαπαλή διδάκτορα της Σορβόννης, μακάρι να είχα εγώ τέτοια διάκριση… Απλά εγώ υποστήριξα την ιδέα.
    Χάρηκα στ’ αλήθεια που σου άρεσε η «γειτονιά» μου και ο τόπος μου, και πίστεψέ με έτσι ακριβώς είναι, άλλωστε οι φωτογραφίες μου μιλάνε μόνες τους!
    Χάρηκα, επαναλαμβάνω Ελεωνόρα, και να σε βλέπουμε από εδώ.
    Χίλια ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκείνη τη βραδιά την έζησα για ένα δεκάλεπτο,έξω απ το μαγαζί στο χωριό.Απ την Αθήνα,περνώντας το στάδιο προσαρμογής και ανασυγκρότησης,Στράτο σ ευχαριστώ για κείνη την συνάντηση.Είσαι άξιόλογος άνθρωπος και συ και η γυναίκα σου (και σαφώς δεν περίμενες εμένα να στο πώ)και χάρηκα πάάάάρα πολύ που σας γνώρισα.Σας χρειαζόμαστε τέτοιους ανθρώπους,και το νησί και όλος ο κόσμος.Και το άρθρο στην εφημερίδα σου μ άρεσε πολύ!Και το επόμενο καλοκαίρι πάλι θέλω να σας συναντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ δήμητρα,

    Δήμητρα θέλω να ξέρεις πως κι εμείς χαρήκαμε πάρα πολύ που σας γνωρίσαμε. Είστε καταπληκτικοί! Ελπίζω να μην χαθούμε και τον χειμώνα στην Αθήνα.
    Χίλια ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου λόγια για μας και για τον σχολιασμό σου στο άρθρο μου.
    Με την αγάπη και τους χαιρετισμούς μας! Φιλάκια στο μωράκι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!