«Είμαι πάρα πολλά για να μην είμαι τίποτα και πολύ λίγος για να είμαι κάτι»… * * * * * «Ψάχνω να βρω λέξεις… που να "αγγίζουν" κι αγγίγματα που να μιλούν»…

7 Μαρ 2008

Ύμνος στη Γυναίκα!


«Τα χέρια σου δρέπουν καρπούς, σπόρους σκορπούν κι ανθίζουν»*


Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου. Κατά τη γνώμη μου κάθε μέρα θα έπρεπε να είναι η ημέρα της. Μια φορά το χρόνο, όμως... την τιμούμε! Τιμή, λοιπόν, στη γυναίκα μάνα, στη γυναίκα σύζυγο, κόρη, φίλη, αδερφή, στη γυναίκα της Ελλάδας, στη γυναίκα του κόσμου! Έστω... και για μια μέρα το χρόνο. Η ημέρα, λοιπόν, της Γυναίκας που εργάζεται, της Γυναίκας που παλεύει, της Γυναίκας που διεκδικεί, της Γυναίκας που ονειρεύεται, ελπίζει κι ερωτεύεται, της Γυναίκας μητέρας. Ναι, της Γυναίκας με Γ κεφαλαίο!
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 η γυναικεία απελευθέρωση είναι γεγονός. Ο πόλεμος των φύλων τέλειωσε, δεν υπάρχει πια. Η Γυναίκα, διεκδίκησε και πέτυχε την ισότητα μέσα από την καθημερινή πρακτική της. Απαίτησε σεβασμό, έπεισε ότι τον αξίζει και πορεύτηκε με ξεκάθαρους στόχους ζωής. Είναι πλέον ενεργό μέλος και παίζει σημαντικό ρόλο στη σημερινή κοινωνία. Δεν νιώθει και δεν θα πρέπει να νιώθει προδομένη που γεννήθηκε γυναίκα, ασήμαντη και υποταγμένη στη μοίρα της. Κατάφερε και πέτυχε αυτό που τόσα χρόνια ποθούσε: Την «εξίσωσή» της με τον άντρα. Τώρα πια (ευτυχώς) έχει ξεφύγει προ πολλού απ’ αυτή τη μοίρα της εξάρτησης. Πάλεψε γι’ αυτό. Πάλεψε ανάμεσα στην υποταγή και στην εξέγερση, στην επιφύλαξη και στο θράσος, στην τρυφεράδα και στη σκληρότητα, στις απαιτήσεις και τους συμβιβασμούς κι έφτασε όχι μόνο ν’ ανακαλύψει αλλά και να δεχτεί... τον εαυτό της! Κι έτσι ξεπετάχτηκε η καινούργια γυναίκα: απροκατάληπτη, ανεξάρτητη, δίχως ενδοιασμούς, αγέρωχη. Μια νέα γυναίκα, διαφορετική, αδέσμευτη, άτρωτη, υπεύθυνη, προικισμένη, τολμηρή, θαρραλέα.
Η γυναίκα σήμερα με την πολύπλευρη προσφορά της και την έντονη παρουσία της, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα. Είναι ο πλούτος του συναισθήματος απέναντι στην ορθολογιστική αντρική σκέψη. Είναι ο φορέας της ευαισθησίας και της αγάπης. Εύθραυστη αλλά συνάμα και δυνατή σε έναν κόσμο μισαλλοδοξίας, σε έναν κόσμο που βάλλεται από την έλλειψη στόχων και ιδανικών, σε ένα κόσμο που πονάει και υποφέρει από τα συναισθηματικά αδιέξοδα. Η Γυναίκα πρωτοστάτησε, ακόμα και στους κοινωνικούς αλλά και στους εθνικούς αγώνες του τόπου της. Έκανε κι αυτή τις θυσίες της για την πρόοδο της κοινωνίας. Υπήρξε και είναι ο στυλοβάτης της. Ο φύλακας και συντηρητής όλων των ηθικών αξιών. Αποτελεί, αναμφισβήτητα τον πυρήνα της οικογένειας, καθώς γνωρίζει να στέκεται πολύ καλά στο ύψος των περιστάσεων.
Η Γυναίκα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι, ένα σύμβολο αγάπης, ομορφιάς, στοργής αλλά και κατανόησης, εγκαρτέρησης και τρυφερότητας. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την γυναίκα; Μπορούμε να της αρνηθούμε μήπως το δικαίωμα να επενδύσει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς της και των οραμάτων της; Από τη φύση της είναι πλασμένη για τη μητρότητα, τη συντροφικότητα, τη δεκτικότητα και παράλληλα προικισμένη με απίστευτη δύναμη και αντοχή.
Ένα τέτοιο πλάσμα και να το γιορτάζουμε μόνο μια μέρα το χρόνο. Ε, όχι... λοιπόν! Κι ακόμα δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να πάψουμε να πιστεύουμε πως ο πρώτος ρόλος της γυναίκας στη ζωή, πέρα απ’ όλα τα άλλα, είναι αυτός που της δώρισε η φύση προνομιακά και δεν μπορεί να έχει ισότιμα οποιοσδήποτε άντρας! Το ρόλο της ΜΗΤΕΡΑΣ!!! Κι αυτό μόνο φτάνει!


* Στίχος του Μήτσου Τσιάμη από τη συλλογή «Δοκίμιον Σιωπής».

Μηθυμναίος

26 σχόλια:

  1. Στράτο μου...
    σε παίρνω μαζί μου, χωρίς σχόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στράτο μου με συγκίνησες ιδιαίτερα...
    ΤΙΜΗ ΜΑΣ!!!!

    Καλό σου τριήμερο!!!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έκοψα ένα κλαράκι από 'δω για να στο χαρίσω...

    Χρόνια πολλά! 8 Μάρτη '08

    Στράτο μου σ' ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων των γυναικών, που ανταποκρίθηκες στην πρόσκληση και μας τίμησες με τα τόσο τρυφερά σου λόγια. Να χαίρεσαι τις γυναίκες της ζωής σου και εύχομαι του χρόνου οι γυναίκες όλου του κόσμου, να χαμογελούν ευτυχισμένες!

    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στράτο μου, με (μας) σκλάβωσες... Πιστεύω ότι η γυναίκα σου είναι η πλέον ευτυχισμένη των γυναικών... όταν έχεις τόση αγάπη μέσα σου, σίγουρα έχει το ...μισό μερίδιο στη ζυγαριά. Να μου τη φιλήσεις.
    Αν και διστάζω να πάρω περισσότερο μέρος από το χώρο σου, εντούτοις, θα συμπληρώσω μερικές στροφές από το δικό μου βιβλίο "Εννέα Εντολές και μία Αγέννητη" και να το αφιερώσω στη γυναίκα σου.
    ( Εντολή Όγδοη
    Πάρτε τα χέρια μου.

    Πάρτε τα χέρια μου./ Έχουν δική τους γνώση./ Ευσυνείδητα ζύμωσαν/
    το άπραγο κορμί/ της διχασμένης ελπίδας./ Σιωπηλά προσευχήθηκαν/
    σ' ό,σους ξανθούς Χριστούς κι ό,σες γλυκές Παναγιές/ καθ' οδόν συνάντησαν,/ για να σχωρεθούν της δειλής καρδιάς τα παραπτώματα / και του άσωτου νου οι ανεξέλεγκτες τρικυμίες./
    Τολμηρά και φίλεργα/ σε γιγάντιους βράχους σμίλεψαν γραφή/ κατανοητή, ανεξίτηλη./ Πάρτε τα χέρια μου.
    Άγγιξαν εκεί που έπρεπε/ κι εκεί που δεν επέτρεπαν./ Περισυνέλλεξαν πληγωμένες μνήμες/ και τις άλειψαν
    με στοργή περίσσια./ Η δε υπομονή; Ατίμητη./.......
    ....... 'Ανθισαν ανοιξιάτικα/ στη πρώτη κατανόηση./
    ...... ..... Γίνετε φίλοι με τα χέρια μου. Μπολιάζοντας την αγάπη, με πήγαν εκεί που τα πόδια αδυνατούσαν./..... ..... .....
    Συλλέκτες ταπεινών κοχυλιών,/ σήματα αντάλλαξαν με του βυθού τις νύμφες/ στη γλώσσα των συμβόλων/ μήπως και καλοκαιρέψει η καρδιά του κραταιού Ποσειδώνα./
    ... .... .... .... Στις ήδη
    καταχωρημένες αμφίδρομες γραμμές τους/ένα θαύμα αλληλεγγύης θ' ανα-
    κυκλώνεται, όταν αναδιπλώνουν- ίδιες αγγελικές φτερούγες- της ζεστασιάς το μήνυμα, στην αφή.
    Πάρτε τα χέρια μου, άφοβα. Μόνο και μόνο για τους σπόρους που έσπειραν, αξίζουν.
    Υιώτα Στρατή, Ν.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στρατο μου σ'ευχαριστουμε πολύ πολύ για την εξαιρετικη σου αφιερωση...πόσο πιο ευκολα η γυναικα συνηδειτοποιει το ρολο της όταν υπαρχουν αξια αντρικα ματια να την περιβαλλουν με την αγαπη τους....
    φιλια γλυκά και καλημερες
    (αααχχχ...βαθια ανασα απο το μπλε της θαλασσας του μπλογκ σου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ κατερινάκι μου,

    Φύγαμε!!!
    Κοπέλα μου να έχεις σήμερα μια υπέροχη και ευτυχισμένη ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ φυρδην-μίγδην,

    Μα το αξίζετε! Δεν το αμφιβάλλω...
    Καλό τριήμερο και σε σένα, Γλαρένια μου, με τις δικές μου αγκαλιές και την ευχή μου για μια ξεχωριστή κι ευτυχισμένη ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ γητεύτρια,

    Πούντο μωρέ να το αδράξω... το κλαράκι;
    Δεν χρειάζονται οι ευχαριστίες, αυτές είναι οι θέσεις μου και τις πιστεύω.
    Τις γυναίκες μου οπωσδήποτε τις χαίρομαι και με χαίρονται. Όσο δε για την ευχή σου: «οι γυναίκες όλου του κόσμου να χαμογελούν ευτυχισμένες!». Θα πρέπει να είναι ευχή όλων μας.
    Από καρδιάς να έχεις μια εξαιρετική ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ γιώτα,

    Απ’ ότι δείχνει, είναι!
    Αλλά μου φαίνεται ότι έχει κάτι παραπάνω απ’ το μισό στη ζυγαριά. Το αξίζει! Βεβαίως και θα την φιλήσω...
    Ευχαριστώ για το ποίημα και θα της το διαβάσω.
    Να ‘σαι καλά και να ‘χεις μια υπέροχη ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ cook,

    Όπως είπα και πιο πάνω δεν χρειάζονται οι ευχαριστίες, το αξίζετε και γιατί είστε γυναίκες αλλά και γιατί είστε και φίλες μου κι ας μη γνωριζόμαστε.
    Μια υπέροχη ευτυχισμένη ημέρα και για σένα με όλο το μπλε της θάλασσάς μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η γυναίκα, η αγαπημένη, ο έρωτας, η μητέρα, η σύζηγος, αυτή που μας γέννησε, όλα αυτά θα ήταν αδύνατα να συμβούν χωρίς τη γυναίκα. Εύχομαι κι εμείς η αντρική κοινωνία να το χωνέψουμε βαθιά μέσα μας ότι πρέπει να συμβαδίζουμε με την γυναίκα για την κατάκτηση του σύμπαντος του κόσμου, να παίρνει τη θέση που της ανήκει, αρχίζοντας από την θεά Αθηνά, την Σαπφώ, Υπατία και όλες τις παγκόσμιες διάσημες γυναίκες. Η γυναίκα είναι απαραίτητη για να υπάρξει ζωή, είναι η μάνα όλων μας έχει τα ίδια δικαιώματα με το άνδρα σε όλες τις υποτιθέμενες από ανθρώπους φτιαγμένες λειτουργικές δοξασίες και απαγορεύσεις.


    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στράτο μας!
    Για σήμερα σου αφήνω ολόφρεσκα άνθη από το νοσταλγία με δροσοσταλίδες και ανοιξιάτικο άρωμα.
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλά να περάσεις Στράτο μου, αυτές τις μέρες! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στράτο μου, πόση τρυφερότητα κι αγάπη αναβλύζει απ'την καρδιά σου για την μορφή της γυναίκας! Πόσο χαίρομαι για όλα αυτά, που έγραψες! Για την τιμή και την αναγνώριση, που μας έκανες!
    Μακάρι,σιγά σιγά, να το χωνέψουν..όλοι οι άντρες στον 21ο αι. που ζούμε.(Μιλάω για τα θηρία του κόσμου με την ανθρώπινη προβιά.)Βλέπουμε και ακούμε τόσα γύρω μας.
    Να είσαι πάντα καλά φίλε μου, με την ευαίσθητη ψυχούλα.
    Βάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απο μια γυναικα που μπηκε την επομενη μερα, αλλα συγκινηθηκε αφανταστα, δεξου αλλο ενα ευχαριστω για τα υπεροχα λογια, για την σκεψη σου για την αντιμετωπιση σου. Χαιρομαι πολυ που σε γνωρισα καλε μου φιλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ pylaros,

    Γαβριήλ Το πόσο σημαντικές είναι οι γυναίκες για όλους δεν το έχουμε καταλάβει. Και μόνο το θεϊκό χάρισμα του θαύματος της μητρότητας φτάνει... Τι άλλο να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ marled μου,

    Αυτό το Στράτο μας! με γοήτευσε! Πέρασα από το Νοσταλγία κι απ’ το Τζιβαέρι κι απ’ το Γλυκοχαράζει και φόρτωσα μπαταρίες για όλες μου τις αισθήσεις. Έβαλα και αγαπημένα τραγούδια κι άκουσα. Άνοιξη παντού. Σ’ ευχαριστώ γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κατερινάκι,

    Σου τα έγραψα, περάσαμε υπέροχα στο πάρτυ της Ιουστίνης! Αξέχαστα! Περιβάλλον εξαιρετικό, άνθρωποι ενδιαφέροντες, φίλοι καλοί. Λεπτομέρειες θα μάθεις.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ βάνα,

    Είναι δυνατόν να μην υμνήσεις το το άλλο μισό του ουρανού;
    Για μένα είναι κάτι νορμάλ.
    Να ‘σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ δεσποινάριον,

    Καλή μου φίλη, δεν υπάρχει επόμενη μέρα. Η ΓΥΝΑΙΚΑ! Οποιαδήποτε μέρα θα πρέπει να είναι στο μυαλό μας. Για χίλιους λόγους.

    Υ.Γ.1 Κι εγώ νιώθω ιδιαίτερη χαρά που σε γνώρισα κι έμαθα ακόμα πιο πολλά για σένα από την φίλη μας την Ιουστίνη στο χτεσινοβραδινό πάρτι της.

    Υ.Γ.2 Ήταν υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πέρασα να σου αφήσω μια καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ mareld
    Καλώς το το κορίτσι που χάθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στράτο!
    Χτυποκάρδι με έπιασε με το κάστρο και την ομορφιά!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δε μου λεσ βρε Στρατο μου, η Juliette Binoche ειναι στη φωτογραφια η απλα καποια που της μοιαζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. mareldita,

    Φαντάζει σαν κορώνα στην κορυφή του! Πανέμορφο!
    Καλό βράδυ και σε σένα, κορίτσι μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ δεσποινάριον,

    Μάλλον κάποια που της μοιάζει… Πάντως είναι κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ωραίες που ’ναι οι αγκαλιές κι ας ζωγραφίζονται μόνο με λόγια...
Σας ευχαριστώ!